Nasıl Oyuncu Olunur? Oyuncu Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Nasıl Oyuncu Olunur? Oyuncu Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Oyunculuk işinde ve özellikle eğlence sektöründe yeniyseniz, biraz araştırma yapmanız ve bu kariyer seçiminin neleri gerektirdiğini, ne tür bir eğitim alacağınızı öğrenmeniz gerekecek. ihtiyacınız ve başarılı olmanız için atılacak en iyi eylem planı nedir?

Çalışan aktörler hakkında hiç istatistik gördünüz mü? Pek iç açıcı değiller. Oyuncuların yaklaşık %95’i tüm yıl boyunca işsizken, geri kalan %5’i sürekli çalışıyor. Yani hedef bu %5 rakamında olmak. Bunu nasıl yapıyorsun? Bir plana sahip olarak ve akıllıca ve tutarlı bir şekilde çalışarak.

Girişimci Olun Hiçbir akıllı iş adamı, pazar araştırması yapmadan ve bu girişimin nereye gittiğine dair bir plan yapmadan bir iş kurmaz.

Oyunculuk kariyerine nasıl başlayacağınız ve “hedefinize nasıl ulaşacağınız” konusunda adım adım iyi bir plana sahip olmak, sizi ne yapacakları ve belirledikleri bu hedeflere nasıl ulaşabilecekleri konusunda kararsız olan birçok oyunculuk özentisinin önüne geçirecektir.

Oyunculuk Kariyerine Nasıl Başlanacağına İlişkin 5 Adımlı Plan

Aşağıda, oyunculuk kariyerine başlamak için ne gerektiğini anlamanıza yardımcı olabilecek bazı genel tavsiyeler listeleyeceğim. Bu, atılacak adımlara çok geniş bir bakış olacak, ancak gelecekte bu yönlerin her birini genişletecek, oyunculuk kariyerine nasıl başlayacağınıza dair daha fazla ayrıntı verecek ve size daha spesifik tavsiyeler verecek bazı makalelerimiz yayınlanacak.

Her zaman eğlence dünyasında olmak isteyen ama asla hayallerinin peşinden gitmeyen oldukça fazla insan var. Aktör, şarkıcı, dansçı veya müzisyen olsun, başarılı bir sanatçı olma fikri çoğu insanın hayalinden ötesine geçmiyor. Bu konuda üç farklı insan çeşidi var:

  1. Sadece hayalinde bırakanlar,
  2. Nasıl yapılacağını bilmeden zengin ve ünlü olma fantezisini körü körüne kovalayanlar,
  3. Gerçekçi hedefler koyanlar ve bu hedeflere nasıl ulaşacakları konusunda kendilerini eğitenler.

Umarız, oyunculuk kariyerine nasıl başlayacağınızla ilgili bu makale dizisinin sonunda sizi üçüncü tip bir aktör olmaya yönlendirebiliriz.

İlgili Makale  Gözlem Yaparak Oyunculuk Egzersizleri - Nasıl Oyuncu Olunur?

Yani, yapmanız gereken ilk şey, kendiniz için birkaç hedef koymak. Bu hedefler için yeterliliğiniz olup olmadığını zihninizde yanıtlayın:

  • Bu zor işi tolere edebilecek kadar performans gösterme sürecinden hoşlanıyor musunuz?
  • Reddedilmeyle baş etme konusunda ne kadar iyisiniz? Çünkü çok fazla reddedileceksiniz.
  • Normal hayatınızdan vazgeçmek istiyor musunuz?
  • Oyunculuk işi bulmaya çalışırken ek işlerde çalışabilecek misin?

Bunlar, bu sanatı seven, büyük hayaller kuran ve başarılı bir şekilde çalışan bir oyuncu olmak isteyen birinin şartlarından sadece birkaçı. Eğlence sektörü zorludur ve oyunculuk hiçbir şekilde üstlenilmesi kolay bir kariyer değildir, bu yüzden buna hazır olsanız iyi olur.

Yapılacaklar Listesi Hazırlayın

Çalışan bir oyuncu, seçmelere çıkan ve düzenli olarak bir film setine veya sahneye çıkan kişidir. Sadece oyunculuk işiyle ekmek parası kazanıyor denilebilir. Bu her aktörün hedefi olmalıdır. Bir film yıldızı olmak değil, oyunculuk gösterilerinizle faturaları ödemek ilk hedefiniz olmalıdır.

Oyunculuk kariyerine başlamaya karar verdiğinizde, eylem planınızı (yapılacaklar listesi) yazmanın zamanı geldi. Bu, çoğunlukla oyunculuk endüstrisinin nasıl çalıştığı bilgisine dayanacaktır. Bu bilgiyi nereden edineceksiniz? Oyunculuk okullarından elbette. İşte kendinize sormanız gereken bazı sorular:

  • Eğlence sektörünün nasıl çalıştığını ne kadar iyi anlıyorum?
  • Ne tür bir eğitim yapacağım ve nerede olacağım? Kaça mal olacak?
  • Seçmelerimi nerede bulabilirim, onlar için nasıl başvurabilirim ve maliyeti ne kadar?
  • Reklam rezervasyonu yapmak için doğaçlama ve ticari sınıf eğitimine ihtiyacım var mı, gerekmiyor mu?
  • Alanımdaki önemli seçmeler için bana koçluk edebilecek en iyi özel oyunculuk öğretmeni kim?

Bunlardan olabildiğince çoğunu yanıtlayın ve hepsini yazılı olarak saklayın. Bu sorulardan bazılarına cevap veremiyorsanız, bu, bunu planınıza dahil etmeniz ve bunu ele aldığınızdan emin olmanız gerektiği anlamına gelir.

Örneğin, oyunculuk kariyerine nasıl başlayacağını bilmek isteyen yeni oyuncular, oyuncu yönetmenlerinin ve hatta yetenek ajanslarının hangileri olduğunu bilemeyebilirler.

İlgili Makale  Başarılı Bir Oyuncu Olmanın Formülü Nedir?

Oyunculuk Eğitimi Alın

Sizi projeleri için aktör olarak kimin işe alacağı üzerinde kontrolünüz yok. Hangi seçmelere katılabileceğinizi, hangi konserleri rezerve edebileceğinizi ve hangi insanlarla çalışabileceğinizi kontrol edemezsiniz. Ama kontrol sahibi olduğunuz tek şey oyunculuk eğitiminizdir.

Her ay oyunculuk kursuna harcayacak biraz paranız varsa, bu zanaattan gerçekten zevk alıp almadığınızı doğrulamanın en iyi yolu bu olacaktır. Pek çok insan, drama okullarının seçmelerine katılmadan önce, tüm bu çabaya değip değmediğini görmek için oyunculuk dersleri alıyor.

Sürecin tadına varmak, oyunculuk kariyerinize uygun bir eğitimle başlamanız için bir nedendir.

Oyunculuk eğitimini birinci önceliğiniz olarak koymanın bir başka nedeni de elbette daha iyi bir aktör olmak ve nihayet çalışmaya başladığınızda oyunculuk becerilerinizi göstermek ve genel olarak seçmelerde daha iyi olmaktır.

Nasıl Oyuncu Olunur? Oyuncu Olmak İçin Yapılması Gerekenler
Nasil Oyuncu Olunur Oyuncu Olmak Icin Yapilmasi Gerekenler 1

Kötü De Olsa Oyunculuk Deneyiminiz Olsun

Oyunculuk kariyerine nasıl başlayacağınızla ilgili planlama aşamasını tamamladıktan sonra, harekete geçme zamanı. İlk iki hedefiniz, oyunculuğa yönelik deneyim ve eğitim almak olmalıdır. Oyunculuk deneyimi birçok oyuncu için ilk barikat olacak.

İşte size herhangi bir para yatırmadan oyunculuk deneyimi edinmenin en iyi dört yolu:

  1. Drama kulüplerini ve oyuncu toplantılarını keşfedin
  2. Yerel bir topluluk tiyatrosuna katılın
  3. Öğrenci ve düşük bütçeli bağımsız filmlerde rol alın
  4. Kendi film veya tiyatro yapımlarınızı üretin

En iyi sonuçlar için, bunların dördüne de belirli bir sırayla yapmanızı öneririm.

Tiyatro kulüpleri genellikle ücretsiz ve katılmak kolaydır ve okulunuzda bile buna benzer kulüpler vardır. Topluluk tiyatrosu seçmelere ihtiyaç duyabilir ancak yine de bir parçası olmak nispeten kolaydır. Öğrenci filmleri daha fazla gereksinime sahip olacak, ancak daha profesyonel konserler almak kadar zor değil ve kendi içeriğinizi oluşturmak, göründüğü kadar kolay veya zor olabilir.

Drama Kulüpleri Bulma

Drama kulüpleri genellikle, bir kişi veya topluluk tarafından özel olarak yürütülen küçük toplantılarıdır. Bu drama kulüplerinin çoğunda, oyunculuğa devam etmek ve oyunculuk becerilerini geliştirmek isteyen insanlara ve yeni oyunculuğa başlamış insanlara yer veriliyor. Hatta muhtemelen okulunuzda bir drama kulübünüz olabilir ve bu kişileri orada da bulabilirsiniz.

İlgili Makale  Oyuncu Olmak İçin Sahip Olmanız Gereken Özellikler

Öğrenci Projeleri ve Bağımsız Filmler

Üniversitelerin, kolejlerin ve altıncı sınıfların çoğunluğunun normalde film yapım departmanları tüm yıl boyunca sürekli olarak filmler üzerinde çalışacaklardır. Bu kurslardaki öğrenciler, ara sıra uzun metrajlı film veya müzik videosu ile her ay kısa filmler yaparlar. Bu prodüksiyonlar, acemi bir oyuncu olarak gerçek bir film setine girmek için en iyi bir şans oluşturur. Bunları bulmanın en kolay yolu, yayın yapan web siteleri ve sosyal medya hesaplarıdır.

Kendi İçeriğinizi Oluşturmak

En zor yol (elbette bu dördünden) ve en ödüllendirici olanı kendi içeriğinizi üretmektir. Bir sahne oyunu, kısa film, web dizisi veya sadece bir YouTube videosu olsun, herhangi bir deneyim veya para olmadan oyunculuk kariyerine nasıl başlayacağını bilmek isteyen herkes için harika bir fırsat. Her şeyden önce, kendi kısa filminizi yapmak ve film festivallerine göndermek, kariyerinizi yıldızlığa dönüştürebilir.