Fleeting Demographic Rule (Geçici Demografik Kuralı) Nedir?

Fleeting Demographic Rule (Geçici Demografik Kuralı) Nedir?

Fleeting Demographic Rule (Geçici Demografik Kuralı), bir eserin devamının yapılması için, birkaç yılın geçmesi gerektiğini ifade eden bir kuraldır. Genel olarak bekletilme süresi 50 yıldan azdır. Ancak bekletme süresinin bir kuralı yoktur. Fleeting Demographic Rule (Geçici Demografik Kuralı)’nın gerçekleşmesi için, devam yapımlarında, önceki karakterlerin bulunması gereklidir. Yani bir remake veya reboot, Fleeting Demographic Rule kapsamına girmez. Remake ve reboot hakkındaki önceki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Bu kuraların uygulandığı yapımlar, genel olarak seyircilerin, yapımı özlenmesi veya yeni seyirciler elde ederek hayran kitlesinin genişletilmesi amacıyla yapılmaktadır. Buna bir film örneği olarak Dumb and Dumber 1994Dumb and Dumber To (2014) gösterilebilir.

Fleeting Demographic Rule (Geçici Demografik Kuralı) Nedir?
Fleeting Demographic Rule, uygulanan bir yapımdır. Çünkü 10 yıllık bekletilen bir eser yeniden devam ettirilmiş ve aynı karakterler hikayede yer almıştır.

Diğer birkaç örnek:

  • Susam Sokağı 1969 > Muppets 2011 : (Remake veya Reboot olmamasının sebebi, aynı karakterlere yer verilmesidir. 42 yıl sonra çekilmiştir.)
  • Blade Runner (1982) > Blade runner 2049 (2017) : (Remake değildir, çünkü ilk filmin devamı niteliğindedir ve ilk filmden karakterler görülür. 35 yıl bekletildikten sonra çekilmiştir.)
  • İnanılmaz Aile (2004) > İnanılmaz Aile 2 (2018) : (Remake değildir, çünkü ilk filmin devamı niteliğindedir ve ilk filmden karakterler görülür. 14 yıl bekletildikten sonra çekilmiştir.)
  • Kayıp Balık Nemo (2003) > Kayıp Balık Dori (2016) : (Remake değildir, çünkü ilk filmin devamı niteliğindedir ve ilk filmden karakterler görülür. 13 yıl bekletildikten sonra çekilmiştir.)

Bu tür terimleri ve kuralları bilmek; senaryo yazarken göz önüne alındığında, klişelerin oluşmasını önler, özgün bir hikaye anlatılmasını sağlar. Hikaye kuralları, filmler veya dizilerde oldukça fazla şekilde işlenmesi sebebiyle bir kural halini almıştır. Yani genel olarak kurallar, gayriresmi bir isime sahiptirler. Oyuncu, yazar, set çalışanlarının ve yönetmenlerin bu kuralları biliyor olması çekim süresini hızlandırır ve ne şekilde çekilmesi gerektiğinin de anlaşılmasını sağlar. Ayrıca bu kuralların gayriresmi adını bilmeniz, örnek sahneleri bulmanızı veya araştırmanızı da sağlar.

Şimdi Cast ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.