Fixed Rig Filmmaking, görüntü kaydının alınacağı; set, sahne veya odaya, önceden açıları ve yerleri belirlenmiş birden fazla kamera yerleştirilerek, görüntü kaydı alma şekline verilen isimdir. ‘Biri Bizi Gözetliyor’ ve ‘Survivor’ gibi TV programları bu çekim tekniğine verilebilecek iyi bir örnektir. Fixed Rig Filmmaking’de kameralar genel olarak, oyuncuların görebileceği şekilde konumlandırılmazlar ancak, tüm kameraların gizli veya sabit kalması gibi bir zorunluluk da yoktur. Kameralar oyuncuların üzerine takılabilir (Aksiyon kameraları gibi), gizli olmayan ve operatör tarafından kullanılan kameralar da Fixed Rig Filmmaking tekniğinde yer alabilir. Bu teknikte sahnedeki oyuncuların sesleri, her yönden gelen sesleri kaydeden devasa mikrofonlarla (Omnidirectional Mikrofonlar) kayıt altına alınır. Mikrofonlar hakkındaki önceki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Fixed Rig Filmmaking, kullanımındaki asıl amaç, oyuncuları bir film setinde olduğu hissini azaltmaktır. Böylelikle gizlenmiş kameralarla oyuncular daha doğal şekilde davranırlar. Bu tür çekimlerde kaydın başladığı veya bittiği belirtilmez. ve oyuncular hatalı kelime kullansa bile sahne akışı kesilmez Saatlerce kayıt altına alınan görüntüler kurgu odalarında derlenerek seyirciye sunulur.
Amaç doğallık olduğundan, senaryo diyaloglarına da yer verilmek istenmeyebilir. Bu gibi durumlarda Cinéma Vérité türünde bir hikaye anlatılır. Yani, oyunculara önceden genel bir hikaye veya yapmaları gerekenler anlatılır ve diyalogları oyuncular doğaçlama şekilde sergilerler. Bu çekim tekniği genel olarak Cinéma Vérité yapımlarında kullanılmaktadır. Cinéma Vérité hakkındaki önceki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Fixed Rig Filmmaking tekniğiyle birçok sahte kamera şakası programı çekilmiştir. İzleyenlere, sahnede performans sergileyen kişilerin, önceden anlaşılmış oyuncular oldukları belirtilmez. Genel bir diyalog metinleri olmadığından, doğaçlama şekilde dinlenen diyaloglar da seyirci tarafından beğeniyle karşılanır.