Dialect Coaches (Diyalekt – Lehçe Koçu) & Movie Accents Nedir? Lehçe ve Şive Kullanımı

Dialect Coaches (Diyalekt – Lehçe Koçu) & Movie Accents Nedir? Lehçe ve Şive Kullanımı

Dialect Coaches (Diyalekt Koçu veya Lehçe Koçu), bir yapımda oyuncuların konuşma tarzlarını ve kullandığı kelime kalıplarını ezberletmekten ve düzgün biçimde okunmasından sorumlu olan kişidir. Eğer oyuncunun canlandırdığı karakter, farklı ülke veya şehirde büyümüşse; lehçe, aksan ve şivesi hissedilir şekilde seyirciye iletilmelidir. Bunu yapmaktaki amaç, canlandırılan karakterin geçmişini izleyenlere hissettirmektir. Sadece şive kullanarak, bir karakterin nereli olduğu anlaşılabilir. Bu kullanım, alt metinlerde olduğu gibi doğrudan diyalog içermeyen bir anlatım tarzını oluşturmaktadır.

Dialect Coaches (Diyalekt Koçu), senaryodaki karakterin kişilik özelliklerini, yetiştirilme tarzını, eğitimini, iş deneyimini ve kültürel birikimlerini etkili bir şekilde iletecek şekilde, oyuncuların konuşma kalıplarının tasarımını oluşturmaya yardımcı olur. Yani, şiveli konuşan birinin diyaloğu senaryo metinlerinde şiveli şekilde yazılmaz. Senaryo metinlerindeki sözler, Dialect Coaches tarafından yeniden tasarlanarak oyuncuya şiveli şekilde konuşması ezberletilir ve çalıştırılır. Şiveli metinlerden, koç olmadan ezberlemenin çok güç olduğunu belirtmekte fayda var. Çünkü kelimelerin tonlaması ve vurgu heceleri farklı olmaktadır.

Dialect Coaches (Diyalekt – Lehçe Koçu) & Movie Accents Nedir? Lehçe ve Şive Kullanımı
Kullanılan şive, canlandırılan karakter hakkında seyirciye çok şey anlatır.

Oyunculara koçluk eden kişinin, çalıştıracağı şive ve lehçenin kullanıldığı bölgede doğmuş ve yetişmiş biri olması tercih edilir. Böylelikle o bölgeye özgü kullanılan kelimelere hakim olması muhtemeldir. Oyunculara koçluk edilirken, cümle bazlı ezberleme yapılabilir. Ancak, genel olarak, oyuncu ve koç sürekli olarak aynı şiveyle sohbet eder ve oyuncu da belli noktan sonra şive diline alışmaya başlar. Bu çalışma en az 2 hafta boyunca sürmelidir.

Eğer Diyalekt Koçları, hedef şive bölgesinde doğup büyümemişse, konuşma kalıplarını araştırır, eğitim materyalleri hazırlar ve oyunculara konuşma seansları sağlar. Bu seanslar videolu olabilir, bir filmden kesitler olabilir.

Lehçe koçları, farklı ülkelerde ve sektörlerde birçok başka adla da bilinir:

  • Şive Koçları
  • Oyuncu Koçu
  • Diyalog Yönetmenleri (Dialogue Directors)
  • Diksiyon Antrenörleri (Diction Coaches) – opera dünyasında kullanılır.
  • Aksan Koçları (Accent Coaches) – Birleşik Krallık’ta kullanılır.
Dialect Coaches (Diyalekt – Lehçe Koçu) & Movie Accents Nedir? Lehçe ve Şive Kullanımı
Dialect Coaches (Diyalekt Koçu) olmadan ezberlenen senaryo metinlerde hatalar oluşmaktadır. Örneğin, Davaro (1981) filminde, Kemal Sunal kadın kılığına girdiğinde, hem kadın sesi hem de şive yapmadığından, mantıksal hatalar oluşmuştur. Kadın sesini şiveli yapması gerekirken, çok düzgün bir Türkçe’yle konuşmaya başlar.

Ayrıca Bakınız: Dialect coach

Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.