Cast Asistanı Nedir? Casting Assistant Nasıl Olunur?

Cast Asistanı Nedir? Casting Assistant Nasıl Olunur?

Cast Asistanı (Casting Assistant) Nedir?

Cast Asistanı (Casting Assistant), bir prodüksiyonda (film, dizi, klip vb.) rol alacak uygun potansiyeldeki kişileri bulma ve yapıma dahil etme sürecinden sorumlu ajans personeldir. Ülkemizde bu görevi genellikle Cast Direktörleri üstlenmektedir. Ancak çoğu profesyonel ajansta, araştırma ve listeleme göreviyle ilgilenen Cast Asistanlarına ihtiyaç duyulur. Cast Asistanları genellikle serbest (freelance) olarak çalışırlar.

Cast Asistanı (Casting Assistant) Ne İş Yapar?

Cast Asistanının işi, ön prodüksiyon süreci boyunca Casting Associates ve Casting Director’a yardım etmektir. İlk olarak, bir rol için uygun adayları araştırmak ve bulmakla işlerine başlarlar. Genellikle bir Cast Asistanı, tüm Cast üyelerinin bilgileri listelemek için bir elektronik veri tabanı oluşturur. Her sanatçının; bilgilerini, fotoğraflarını, özgeçmişini ve varsa temsilci bilgilerini kayıt eder. Veri tabanını oluşturulduktan sonra, teklif sunmak için listedeki kişiler veya temsilcileriyle iletişim kurmaya başlar. Örneğin, bir sinema filmindeki ortalama bütçe belirlendikten sonra, belirlenen bütçeye en uygun oyuncuyu bulmak için; deneyimli, popüler veya role en uygun kişilerle iletişim kurması gerekecektir.

Cast Asistanı daha sonra seçmelerin ve randevuların planlanmasından, oyuncuların temsilcileriyle ve kilit prodüksiyon personelin koordinasyondan da sorumlu olabilir. Seçmeler sırasında, telefon aramalarını cevaplama, e-posta yoluyla iletişim kurma, konukları ve oyuncuları karşılama ve deneme çekimleri için kamerayı kurma gibi temel çalışma görevlerini de üstlenir. Cast Asistanları ayrıca seçmelerden alınan en iyi sonuçları doğru bir not etmekten ve bunları yönetmenlere veya yapımcılara göndermekten sorumlu olurlar.

Cast Asistanı Nedir? Casting Assistant Nasıl Olunur?

Kimler Cast Asistanı Olabilir?

İletişim becerisi yüksek olan herkes Cast Asistanı olabilir. Oyuncu seçmelerine katılmak isteyen herkese yapım hakkında teknik bilgiler vermeleri gerekli olduğu için, prodüksiyon bilgisine de hakim olmaları gereklidir. Kamera kullanma bilgisi ve organizasyon beceresi bu meslekte sahip olunması gereken diğer özelliklerdendir. Her asistanlık işinde olduğu gibi, titizlik ve hassasiyet ve detaylara dikkat etmek bu meslekte de önem arz etmektedir. Ayrıca:

  • Sektör Bilgisi: Yeteneği tanıma becerisine sahip, bir prodüksiyondaki role ilişkin potansiyeli görebilmek.
  • Oyuncu İrtibatları ve Ağ Oluşturma Bilgisi: aktörler ve endüstri profesyonelleri ile bağlantılar kurmak, oyunculuk sanatı hakkında bilgi sahibi olmak ve yeni yetenekleri keşfedebilmek.
  • Video: video kameraları hakkında kullanım bilgisine sahip olmak.
  • İdari Beceriler: ofis ve organizasyon görevlerini verimli bir şekilde tamamlamak, oyuncu ve temsilcilerini araştırmak için bilgisayar bilgisine sahip olmak.
  • İletişim: İkna edici konuşmak. Yönetmenler ve yapımcılarla etkin bir şekilde iletişim kurmak. Oyuncu seçmelerinin sorunsuz tamamlanmasını sağlamak. Ekibiyle iyi bir iletişim kurmak.
İlgili Makale  Cast Yardımcı Yapımcı Nedir? Casting Assistant Producer Nasıl Olunur?

Cast Asistanı Ne Kadar Para Kazanır & Maaşı Nedir?

Çalışılan şirket ve prodüksiyonun türüne bağlı olarak asgari ücretin iki katından az olmamak şartıyla, 12.000 TL ile 100.000 TL arasında aylık kazançları olur. Elbette maaş, bu işteki tecrübeniz veya sektördeki konumunuzu da etkiler. Herhangi bir işteki gereken deneyim gibi, becerilerinizi geliştirmek için saatler harcamaya istekli olmalısınız, bu sektörde sabır ve tutku çok önemlidir.

Cast Asistanı Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Ön prodüksiyon şirketlerinde giriş seviyesinde (çay işleri, temizlik işleri vb.) bir işle başlayarak bir ajansta deneyim kazanmak, gözlem yapmanızı ve iş süresinin nasıl işlediğini öğrenmeniz konusunda çok fayda sağlayacaktır. Bu süreçte; oyuncu seçmelerini görebilir, kamera kurulumları hakkında bilgi sahibi olabilir ve yeteneklerin neye göre seçildiği konusunda da fikir sahibi olabilirsiniz. Deneyiminiz yoksa, bir cast ajansında staj yapmayı düşünebilirsiniz. Bu iş, üniversitede diploması gerektirmez ancak Sinema ve Televizyon bölümü öğrencileri bazı bilgilere daha hakim olduğu için başarılı olmaları daha kolay olacaktır.

Şimdi Cast ajansımıza katılarak medya dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanınız. Ayrıca, bizleri doğrudan telefonla aramak için, +90 (850) 24 11880 nolu numaramızla iletişime geçebilirsiniz.