Retcon (Retroactive Continuity) Geriye Dönük Devamlılık, bitmiş bir eserin devam ettirilmesiyle ortaya çıkan yeni eserde, eski eserdeki; olay, unsur, kişi veya kavramların değiştirilmesi, eklenmesi, silinmesi veya görmezden gelinmesi durumunu ifade eder. Bu durumda, eski eserdeki zaman çizgisinden farklı, bağımsız bir zaman çizgisi oluşturulmuş olunur. Retron; sinema filmleri, TV ve internet dizileri, kitaplar, oyunlar gibi öykü temeline sahip her eserde görülebilir. En kötü retcon kullanımı “görmezden gelme” şeklinde olandır. Genelde her iki eserin öyküsünün bir bütün olarak kalması istenir. Bu nedenle senaryolara mantıksız da olsa bir açıklama getirilmesi beklenir.
Bir retron örneği vermek gerekirse, Prison Break dizisinin 4. sezonunda kafası kesilerek ölen bir kadın vardır ve yıllar sonra çekilen 5. sezonda aslında o kişinin sanılan kişi olmadığı ve kandırıldıkları ifade edilir. Bu durumda retron oluşur. Yapımcılar senaryoda Plot Hole oluşturmamak için genellikle retcon kullanmayı tercih ederler. Çünkü, bazı açıklamalar iki öyküyü bir bütün olarak kalmasına engel olabilir.
(Plot Hole, bir senaryodaki hikayenin bütününü etkileyen; bilinmez boşluklar, sebepsiz gizemler, başlangıç ve bitiş noktalarındaki değişken nitelikler gibi öykünün ilerleyişine veya hayatın olağan akışına ters düşen unsurlar veya mantık hatalarına verilen genel bir tanımdır.)
Çoğu retron yapım, aslında bir ticari stratejinin ürünüdür. Genellikle senaryolar yazılırken yapımların devam ettirileceği varsayılmaz. Bu nedenle her yapım biten bir finale sahip bağımsız bir eser olarak ele alınır. Ancak, son dönemlerde sevilen bir marka elde etmek zor bir hale gelmiş durumda. İzleyiciler artık bir yapımı sevmekte çok seçici olabiliyor. Durum böyle olunca, yapım şirketleri senaryoların ucu açık şekilde bırakılması için değişiklikler yaptırıyorlar.
Hikayenin ilerlemesi gerekiyorsa köklü değişiklikler yapılmasının şart olduğu durumlar da vardır. Örneğin bir önceki filmde başrol karakteri ölmüşse Retcon kullanılarak ikinci filmde yeniden dirilir ve hikaye devam eder. Bu tür yapımlarda kurgu önemli değildir. Önemli olan filmi pazarlamaktır. Retcon işleminde birçok unsur devreye girebilir. Örneğin Fan Service istekleri gibi. Önceki filmden dolayı Retcon yapılamayacak kadar köklü bir olay yaşandığında, hikayeye Reboot atılabilir. Reboot hakkındaki önceki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Reboot Nedir?
Reboot (Yeniden Başlatma), eski bir filme (veya bazen bir film serisine) dayalı olarak yeni bir yapımın çekilmesine verilen isimdir. Reboot’larda genellikle, eski filmlerden kaynak materyal kullanılmaz veya eski hikaye yeniden işlemez. Ancak eski evrenin kurallarına sadık kalınabilir. Ancak yapımcı, tercihine bağlı olarak evrenin kurallarını tamamen de değiştirebilir. Reboot’lar, olay örgülerini göz ardı edebilir. Bazı durumlarda, Reboot’lar sadece IP (Intellectual Property) fikri mülkiyet haklarını kullanır ve geriye kalan her şey bambaşkadır.
Justice League (2017)
Önceki film olan Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)’da Superman ölüyordu ve Justice League (2017) de Superman yeniden dirilerek hikayeye devam ediliyor.
Ayrıca Bakınız: Retroactive continuity
Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.