Yetenek diye bir şey var mı? Evet. Belirli uygulamalarla geliştirebilir mi? Evet. O halde yetenek tam olarak nedir ve onunla doğmayan insanlar sonsuza dek yeteneksizliğe mahkûm mudur? Bunun cevabı daha karmaşık, o yüzden daha derine inelim.
Bilim “Yetenek” Hakkında Ne Diyor?
Oxford sözlüğü yeteneği “doğal yetenek veya beceri” olarak tanımlar, yani ister beynin sol kısmı isterse sağ kısmı olsun, kişi bir şeyde iyiyse doğuştan gelen yeteneğidir. Beynin sol tarafını kullananların matematikle ilgili becerilerde diğer kişilerden doğal olarak daha iyi olduğu zaten doğrulandı. Beynin sağ tarafını kullanan kişilerin ise; sanatsal, yaratıcı becerilere sahip olduğu düşünülüyor. 2009 yılında belirli faktörlerin sanatsal insanlarda yaratıcılık düzeyini etkileyebileceğini kanıtlayan bir nöroloji çalışması çıktı.
Çalışma, “Azalmış kallosal bağlanabilirlik, yaratıcılığın farklı düşünme bileşeni için kritik olan fikirlerin kuluçkalanmasına fayda sağlayan yarı küresel uzmanlaşmayı artırır” dedi.
Buna ek olarak, bu yılın başlarında yayınlanan üçüncü bir çalışma, serotonin seviyelerinin yükseltilmesinin beynin posterior singulat olarak adlandırılan bölgesindeki bağlantıyı artıracağı sonucuna varmıştır. Bu, 2 numaralı çalışmadaki geni içeren ve serotonin seviyelerini yükselten çift DNA zincirlerine sahip kişilerin daha yaratıcı olacağı anlamına gelir. Yani aile bireylerinden çocuğa yetenek doğrudan geçebilir. Bilim insanları, Hemingway, Beethoven ve diğerleri gibi birçok yaratıcı insanın, mutluluk nörotransmiteri serotoninden oldukça etkilenen bir bipolar bozukluğa sahip olmasının nedeninin sonucuna bu şekilde vardılar.
Peki o zaman asıl sonuç nedir?
Gerçek şu ki, mevcut bulgulara dayanarak bazı bireyler gerçekten diğerlerinden daha yaratıcı doğuyor. Geri kalanımız, bu yetenekli insanların seviyesine ulaşacağımız umuduyla yaratıcı zihinlerimizi beslemeye devam etmek zorunda kalacağız. Bundan emin olmak için şimdilik yaratıcılık konusunda çok daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Yine de oyunculuk; mimikler, jestler ve konuşma şekli eğiterek iyi hale gelebilir.
Ayrıca Bakınız: Oyuncu Olmak İçin Yetenek Şart Mı?
Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.