Oyuncular Nasıl Ağlar? Sinemada Göz Yaşı Nasıl Üretilir?

Oyuncular Nasıl Ağlar? Sinemada Göz Yaşı Nasıl Üretilir?

Gözyaşları, sahnenin dramatik etkisini arttırmakta çok başarılıdır. Bu nedenle yapımcılar, senaryo gereği oyunculardan göz yaşı dökmelerini isteyebiliyor. Sahne uzunluğu ve tekrarı da düşünüldüğünde gözleri yaşartmak ve bu süreci verimli şekilde sürdürmek bir yetenek halini alıyor. Bu konuda yetenekli oyuncular, kendilerine özgü yöntemlerle göz yaşı üretebiliyorlar. Örneğin, göz kırpmadan bir noktaya odaklanarak gözleri sulandırmak veya kötü anıları düşünerek ağlamak vb.) Ancak doğal yolla ağlamakta başarılı olamayan oyuncuların da farklı yöntemler kullanarak göz yaşı üretmeyi başarmaları bekleniyor. Aşağıda, ağlama sahneleri çeken oyunculara yardımcı olmak için kullanılan uygulamalı örnekleri paylaştık.

  • Göz Damlaları
    Göz damlaları, eczanelerden kolayca bulunabilir. Göz kuruluğu tedavisi için kullanılan bu damlalar, hem gözü yaşartır hem de gözden süzülen yaş etkisini başarılı bir şekilde göstermekte yardımcı olur. Bu damlalar ilaç olarak sınıflandırıldığından, sürekli olarak gözleri bu sıvılara maruz bırakmak geçici olarak bulanık görmelere ve odak kaybına yol açmaktadır. Bu ilaçlar arasında; (Sikloplejin, Eye-visol, Visine, Tropamid Steril, Tropamid Fort Steril, Mydfrin) sıralanmakta. En zararsız olanıysa, Alcon Tears Naturale II‘dir.
Oyuncular Nasıl Ağlar? Sinemada Göz Yaşı Nasıl Üretilir?
Göz Damlası Kullanım Örneği
  • Japon Nane Yağı
    Japon nane yağı yüksek oranda mentol içeren doğal bir sıvıdır. Göz altlarına sürerseniz, çok hızlı bir şekilde gözleriniz yanmaya ve sulanmaya başlar. Yağı kullanırken göz içine değmemesi önemlidir. Bu nedenle dikkatle kullanılmalıdır.
  • Biber Gazı
    Biber gazı genellikle kolluk kuvvetleri tarafından güvenlik amacıyla kullanılıyor. Ancak, film endüstrisinde de kullanıldığı görülüyor. Biber gazı, isminin aksine gaz şeklinde değil sıvı bir formdadır. Biber gazı, bir pamuğa sıkılır ve pamuk göz altlarına hafif şekilde sürülür. Bu, gözlerde şiddetli bir yanmayla göz yaşı üretmenizi sağlar. Ancak, dikkatli kullanılmalıdır.
  • Mentollü Vazelin
    Göz altına vazelin veya vazelin bazlı bir ürün uygulamak, çok ağlamış gibi görünmenize yardımcı olur. Bu vazelin mentollüyse uzun süre gözlerinizi yaşartabilirsiniz. Genelde makyajları bozduğu için, ağlama başlangıçları için tercih edilmemekte. Daha çok sahnedeki ağlama başlamasından birkaç sahne sonrasında kullanılıyor.
  • Gözyaşı Çubuğu / Mentol Çubuğu
    Gözyaşı çubuğu, mentol ve kafur özleri içeren ruj benzeri bir alettir. Gözyaşı çubuğunu cilde uyguladığınızda (gözün yaklaşık 15 mm altına), kafur buharlarının göze gelmesiyle gerçek gözyaşı üretilmesi sağlanır.
  • Tear Puffer
    Tear Puffer, mentol kristallerle doldurulmuş akrilik bir cam tüptür. Bir ucunda filtre görevi gören pamuk yünü, diğer ucunda ağızlık bulunur. Tüpün, açık ucu oyuncuya dönük olacak şekilde gözden yaklaşık 10 cm uzağa konumlandırılıp üflenirse, mentol partikülleri göze ulaşacak ve hızlıca gözler yaşaracaktır. Bu aleti hekimler sağlık problemleri için kullanmaktalar. Örneğin, göze ufak bir cisim girmişse, tear puffer aletiyle göz sulandırılıp cismi çıkarmak amaçlanır.
Oyuncular Nasıl Ağlar? Sinemada Göz Yaşı Nasıl Üretilir?
Tear Puffer Kullanım Örneği
  • Burun Kıllarını Yolmak
    Bir cımbız ile burun kıllarını çekmek, çok hızlı şekilde göz yaşı üretmenizi sağlar.
  • Acı Biber
    Acı biberler kısa süreli göz yaşı üretmenizi sağlar. Sahne öncesi, dile değdirilerek gözler yaşartılır. Ancak pek tercih edilen bir yöntem değildir. Çünkü dil üzerindeki acı, sahneyi performe etmeye engel olabilir. Ağlama sahnelerinin aksine, öfke sahnelerinde kullanılıyor. Acı biber yemek vücutta adrenalin hormonunun salgılanmasına sebep oluyor. Bu da kan basıncında dengesizlikler oluşturuyor. Kişinin yüzü gerçekten kızarıyor ve sinirli bir hale bürünüyor.
  • Bakma Yöntemi
    Bu yöntemde oyuncu gözleri kapalı olarak sahneye başlar ve ardından (çok sert değil) gözlerini ovuşturur. Gözlerini açtığında, hiç kırpmadan bir noktaya odaklanır. Çoğu oyuncu için ortalama 30 saniye içinde gözler sulanmaya başlar.
Oyuncular Nasıl Ağlar? Sinemada Göz Yaşı Nasıl Üretilir?
Oyuncu ağlama sırasında, nasıl göründüğünü önemsememelidir. Sadece rolüne odaklanmalıdır. Göz yaşı sahnesinde, yöntemler sadece gözü sulandırmak üzerinedir. Ağlarken hıçkırmak veya dudak titremeleri, senaryodaki mizansene göre, oyuncu tarafından uygulanması gereken unsurlardır.

Bu uygulamaları, oyuncu kendine uygulayabilir veya sette yardımcı olacak birileri tarafından kontrol altında yapılır. Örneğin sahne başlamadan hemen önce, görevli biri göz damlası damlatarak sahne başlangıcını hazır hale getirir. Böylelikle filmde süreklilik bozulmamış olunur. Süreklilik hakkında önceki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.