Gözlem, oyunculuk eğitimi sırasında kullanılan en yaygın kelimelerden biri. Drama öğretmenleri sürekli olarak “Gözlem Yap, gözlem yap, gözlem yap” şeklinde her gün gözlem yapmanızı vurgular. Bu tür oyunculuk alıştırmalarının önemi zaten yeterince vurgulanmış gibi görünse de, durum pek öyle değil ve belki de asla olmayacak. Hayat bir tiyatrodur ve en iyi oyuncular, bu sürecin ne kadar değerli olduğunu öğrenenlerdir.
Bu noktada Meryl Streep’in (Mary Louise “Meryl” Streep, film, televizyon ve tiyatro alanlarında çalışmış Amerikalı oyuncu) sözlerini alıntılamamak elde değil, çünkü bu makalenin temeli bu olacak:
“ Oyunculuk farklı biri olmakla ilgili değildir. Kendinizle rolünüz arasında olan benzerliği bulmaktır. ” – Meryl Streep
Gözlem Kullanarak Oyunculuk Egzersizleri Nasıl Yapılır?
Bir oyuncu için gözlem çok güçlü bir araç olsa da, şaşırtıcı bir şekilde, bu egzersiz çalışmaları da son derece kolay ve zevklidir. Herhangi bir prova alanı, ekipmanı veya partnerlere gerek yoktur. Bir oyuncunun gözlem yapmak için insanlarla dolu bir yere gitmesi, oturması veya ayakta durması ve onları izlemesi gerekir (tercihen fark edilmeden, aksi takdirde ciddi şüphe uyandırabilir). İnsanları izlemek , gözlem egzersizi için rutin bir aktivitedir.
Oyunculuk okullarında eğitim gören genç oyuncuların, tek yapması gereken okul binasından veya evinden çıkıp yakındaki herhangi bir yere insanları izlemek için gitmesi olacaktır. Dürüst olmak gerekirse kalabalık ortamlarda, sokak satıcıları, kafede oturan insanlar gibi mekanlarda gözlem yapmak daha verimli olabiliyor.
Peki pratik yapmak için nereye gidilebilir? Herhangi bir yer! Park, alışveriş merkezi, barlar ve restoranlar, işlek caddeler, stadyumlar, mağazalar… Gidilecek yeri önceden planlamanıza gerek yok, sadece fırsat doğduğunda kullanın. Sabah otobüsteyken gözlemleyin. Kahve kuyruğunda beklerken gözlemleyin. Dışarıda yemek yerken, insanların nasıl davrandıklarına, farklı durumlara nasıl tepki verdiklerine dikkat edin.
Gözlem Oyunculuğu Alıştırmaları: I. Bölüm
Kalabalıktan bir kişi seçin ve ona odaklanın. Ona bir isim verin. Örneğin gözlemlediğiniz kişinin adı Zeynep olsun. Zeynep Kaç yaşında? O neye benziyor? Sizce nasıl bir kişiliğe sahip? Onu kafede diğerlerinden ayıran nedir? Neden onu seçtin? Sence şu anda ne düşünüyor ve neden? Onun yaptığı herhangi bir özel eylem var mı? Bu sorular, yapabildiğiniz kadar çok gözlem yapma sürecinde önemlidir.
Gözlem Oyunculuğu Alıştırmaları: II. Bölüm
Gözlem bir oyundur ve çok eğlencelidir. Ne kadar çok dahil olursanız, o kadar çok zevk alırsınız.
İlk analizden sonra daha derine inmeye başlayın. Zeynep için uydurma bir hayat hikayesi oluşturmak için hayal gücünüzü kullanın. Neden bugün o kafede oturuyor? Randevu bekliyor olabilir mi? Ya da belki sadece bir tanesine gitti ve şimdi buluştuğu kişi hakkında düşünmek için kendi başına kahve içiyor? Hikayenizin Zeynep’in davranışı ve görünüşüyle tutarlı olması gerekir. Ayrıca uzun süre birine baktığınız fark edilirse başınız derde girebilir. Bu nedenle ikinci bölümde hikayenize yoğunlaşmanız önemlidir.
Zeynep yaşamak için ne yapıyor? Bir ailesi var mı ve birlikte mi yaşıyorlar? Belki yalnız yaşamayı tercih ediyor. Köpeği veya kedisi var mı? Belki ikisi de. Evcil hayvanlarının isimleri ne? Kahvesini bitirdikten sonra nereye gidecek? Çözmesi gereken bir tür problem mi var?
Yaratıcılığınıza izin vermek ve tek bir kişi üzerine bir senaryo yazmak kolay olabilir; ancak temelde gözlem yapılan kişinin davranışları ve giyimi, hikayenizle tutarlı olmalıdır. Rastgele şeyler uydurmayın . Olabildiğince ayrıntılı olmaya çalışın ve onun – hatta sizin bile – iki gün boyunca o kafede oturamayacağını unutmayın.
Bunu bir kitap ya da senaryo olarak düşünün ve bir tür seçin: Onu bir drama, komedi ya da belki bir gerilim filmi mi yapacaksınız? Karar verdiğiniz yöne doğru hikayenizi kurgulayın ve en önemlisi onunla kalın .
Gözlem Oyunculuğu Alıştırmaları: III. Bölüm
Senaryonuz kafanızda şekillendiğinde veya kişi kafeden saatler önce ayrıldığında ve siz hala orada oturup hayal gücünüzle oynuyorsanız, eve gidip biraz beyin fırtınası yapmanın zamanı gelmiştir. Bir oyun, bir film senaryosu, bir kitap – herhangi bir şey alın ve oradan rastgele bir karakter seçin. Ardından, Zeynep’i seçtiğiniz o karakter olarak düşünmeye çalışın. Meryl Streep’in bu makalenin başındaki sözlerini hatırlamak için iyi bir zaman. Zeynep ve karakter arasında bir bağlantı kurun.
Zeynep’in bakış açısından sahneyi kafanızda canlandırın. Okuduğunuz sanat eserindeki karakter ile kafede gördüğünüz kişi arasında ne kadar fark olursa, o kadar çok eğlenirsiniz. Kafedeki kişi hakkında fark ettiğiniz her küçük ayrıntıyı daima saklayın ve olay yerine yazın. Çalışın, oynayın ve doğal hissettirin. Nihai sonuç, sanki Zeynep baştan beri o oyunun/romanın/senaryonun bir parçası olmak zorundaymış gibi hissetmeli.
Gözlem, aktörlerin asla onsuz yaşayamayacağı harika bir araçtır. Bunun gibi şeyler hayal gücünüzü geliştirecek ve daha sonra oyunculuk çalışmalarınızda kullanabileceğiniz taze, yeni, görülmemiş ve ilginç sonuçlar ve karakterler getirecektir. Her zaman onları zihinsel dolabınızda bir yere koymak için elinizden gelenin en iyisini yapın – bir gün Josephine’inize ihtiyacınız olabilir.
Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.