Foreshadowing (Önseme); gelecekte yaşanacak olan olayları, önceden ima yoluyla seyirciye belirtilmesi durumunu ifade eder. Foreshadowing; film, dizi, oyun ve kitap gibi, öykü anlatısına sahip herhangi bir yayında kullanılabilir. Bir önseme sekansı hikayedeki sürprizleri açığa çıkarmayacak şekilde planlanmalıdır. En sık kullanım şekli, görüntü yoluyla imâdır. Bu nedenle görüntü yönetmenliğinde bu tekniğin uygulanış şekli çok önemlidir. Öykü ilerleyişinde; ölüm, evlenme, yaralanma ve benzeri olaylar önceden seyirciye ima edilerek, diyalog kullanımını azaltmak veya görsel anlatımı güçlendirmek maksadıyla kullanımı tercih edilebilmektedir. Bir örnek vermek gerekirse, bunalımda olan bir karakter, market alışverişi yaparken diğer ürünler yanında bir de halat satın alıyorsa ve bunu üstü kapalı gösteriyorsa; hayatına son vermek istediği iması yapılmış olunur. Bu durumda, diyalog kullanmadan hikayedeki ilerleme hakkında imâ verilmiş olunur. Önemli nokta, eylemlerin veya unsurların hikayenin odağında olacak şekilde kullanılmamasıdır. Yani, genelde Step Outline’da yer almazlar. Bu örnek, anlamanız için kullanılan en basit şekliydi. Detayları görmekte zorlanan bir izleyiciyseniz, Foreshadowing sekanslarını görmeniz çok zordur.
Yapımlarda en kaba Foreshadowing kullanımı, Flashforward şeklinde gösterimdir. Flashforward’da öykünün ilerleyen dakikalarında görünen bir sahne, önceden seyirciye açıkça gösterilir ve öyküyü bilmeyen seyirci için bu sahne, anlamsız olur ancak öyküye dair önemli bir gelişmenin yaşanacağını belirtir. Bu durumda, hikaye başında yanan bir ev göstermek; filmin ilerleyen zamanlarında birinin evinin yanacağını imâ etmiş olsa da, doğru kullanılan bir Foreshadowing yöntemi oluşturmaz.
Ayrıca Bakınız: Foreshadowing
Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.