Cinéma vérité (Fransızcada “hakikat sineması” veya “gerçeğin sineması”) terimi, 1960’larda Fransa’da Chronicle of a Summer ( Chronique d’un Été , 1961) filmiyle başlayan belgesel film yapımı hareketini ifade eder.
Cinéma Vérité (Fransız Belgesel Sineması) Nedir?
Gerçek sinema ve “doğrudan sinema” terimleri, genellikle “gerçek” hissettiren ve senaryodan ziyade doğaçlama şekilde ‘belgesel tarzda’ veya ‘sahte belgesel (Mockumentary)’ tarzda film yapım stilini tanımlamak için kullanılır.
Bu film yapım tarzı, bir topluluğu hedef alarak günlük yaşamlarını incelemeyi hedefler. Kayıt ilerledikçe topluluktan çıkıp belli başlı karaktere odaklanılır. Geleneksel bir Hollywood filminden farklı olarak, bu türde film yapımcısı kamerada görünen olayları manipüle etmez veya gizlemek istemez, bunun yerine hikayeyi daha sonra kurgu odasında “öykü anlatımı şekline” sokar. Burada gerçek görüntüden bir anlatı hazırlanır. Bu durumda, senaryo daha çok bir özet metin formundadır. Cinéma Vérité yapımı için filmin uzunluğunun pek bir önemi yoktur. Yani, 5 dakika da olabilir 5 saatte olabilir. Cinéma Vérité filmlerini belgesellerden ayıran en büyük özelliği mutlak olarak gerçek bilgilerin iletilmesi veya bilgi vermek amacıyla sunum yapmamasıdır. Buna ek olarak, oynayan kişiler belgesellerden farklı olarak röportaj verir gibi kamera önünde konuşmazlar.
Cinéma Vérité (Gerçek Sinemanın) 6 Temel Unsuru
Genel olarak, gerçek filmler aşağıdaki özelliklere sahiptir:
- Oyuncu olmayan kişilerle ve gerçek mekanda çekilmelidir.
- Tripod benzeri ekipmanlara az yer verilmelidir.
- Günlük durumlara odaklanmak önemlidir.
- Süreklilik olmalı ve senaryo benzeri hazır diyalog olmamalıdır.
- Genellikle sosyal ve politik konuları ele almalıdır.
- Yapay ışıklar yerine doğal aydınlatma kullanılmalıdır.
Cinéma Vérité’nin Kökeni Nedir?
Cinéma Vérité, 1950’ler ve 1960’ların Fransız Yeni Dalga hareketinden doğdu. O zamanlar, belgesellerin değişim zamanı çoktan gelmişti, ancak film ve ses ekipmanı stüdyodan çıkarılamayacak kadar ağır ve çok pahalıydı. Bu durumda yapımcıların ortaya çıkarabilecekleri film sınırlı olanaklarla çıkarılacağı anlamına geliyordu. 1960’ların başlarından itibaren, yeni kamera teknolojisi, film yapımcılarının gerçek dünya olaylarını daha önce mümkün olandan daha samimi ve daha az rahatsız edici bir şekilde ele almalarını sağladı. Ortaya çıkan, sinema gerçek olarak bilinen film yapım yöntemiydi. Tarz Avrupa’da ortaya çıktı, ancak Richard Leacock, Robert Drew tarafından Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da denendiğinde resmi bir sinema türüne dönüştü.
Reality TV, Cinéma Vérité Olarak Kabul EdiliyorMmu?
Cinéma Vérité, Biri Bizi Gözetliyor gibi modern televizyon programlarının öncüsü olarak kabul edilebilir. Her iki stil de “yazılı senaryoya” sahip değildir. Tipik olarak sıradan insanları içerir. Ancak, Gerçek Sinema ile Reality şovları arasında bazı önemli farklılıklar vardır.
- Teknik Kısım: Reality televizyon programlarının çoğu, konularını yapay bir mekana (set, veya çekime uygun hazırlanmış mekan) veya diyalogların yer aldığı senaryoya bağlı çekilir. Örneğin Survivor, yarışmacıları para ödülü için yarışacakları uzak bir adaya getirir. Cinema vérité ise gerçek insanlara, gerçek yaşam durumlarına, kendi doğal ortamlarına odaklanır.
- Olaylar: Reality TV’de ve özellikle flört programlarında, yapımcılar genellikle çekimler sırasında olaylara müdahale eder, etkileşimleri sahneler ve istenen bir sonucu elde etmek için katılımcıların davranışlarını yönlendirir veya kısıtlar. Buna karşılık, Cinema vérité film yapımcıları ise oynayanların hayatlarına mümkün olduğunca az müdahale ederler.
Cinéma Vérité Örnek Yapımları Hangileri?
-
140journos Youtube kanalının videolarından bazıları
- Mayıs Sıkıntısı (1999)
- Chronicle of a Summer (1961)