Mockumentary (Sahte Belgesel) Nedir? Filmlerde Nasıl Kullanılıyor?

Mockumentary (Sahte Belgesel) Nedir? Filmlerde Nasıl Kullanılıyor?

Mockumentary (Sahte Belgesel), belgesel görünümü verilmiş ve çoğu zaman komedi unsurları taşıyan kurgusal yapımlara verilen genel bir isimdir. Sahte belgeseller genel olarak senaryo metinleri ezberlenerek performe edilir. Ayrıca alay etmek veya hiciv amacıyla film ve TV yapımlarında kullanılıyor. Fixed Rig Filmmaking ile karıştırılmamalıdır çünkü tamamı doğaçlama diyaloglardan oluşmaz. Genel bir senaryo vardır ve oyuncular bazı durumlarda doğaçlama yöntemine başvurabilir. Fixed Rig Filmmaking hakkındaki önceki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Türk yapımı, Mockumantry bir diziye örnek vermek gerekirsek, ‘Gecekondu’ isimli TV programı güzel bir örnek olabilir. Gecekondu programı; yarı kurgusal, yarı doğaçlama röportaj içerikli bir Mockumantry yapımdır. Ancak amatörlük görünümü verilmemiştir. Set kameralarıyla çekimi yapılmıştır.

Yabancı yapım, Mockumantry bir diziye örnek vermek gerekirsek, The Office dizisi güzel bir örnek olabilir. The Office dizisi; yarı kurgusal, yarı doğaçlama röportaj içerikli bir Mockumantry yapımdır. Olması gerektiği gibi amatörlük görünümü verilmiştir. Sarsıntılı kameralar, uzaktan çekimler kurgusal etkiyi azaltmaktadır.

Mockumentary yapımlarda, öne çıkan ilk izlenimlerden bazıları; senaryo metinlerine bağlı kalınarak röportaj sahneleri çekmek, sarsıntılı veya amatör bir kamera görünümü verilerek video kayıtları oluşturmak, bir olayı farklı bir bakış açısıyla anlatmak gibi unsurlara yer verilir.

Mockumentary yapımlarda, gerçekten yetenekli oyuncuların kullanılması tercih edilir. Doğaçlama sahnelerdeki cümlelerin yapısı, komedinin nabzını etkilediğinden oyuncular neredeyse bir komedyen gibi mimiklerini kullanmalı ve zihinlerinde başarılı bir hikaye uydurabilmelidir. Bu nedenle gerçek hayatta ne derece komiklerse, yapıma bunu çok net şekilde yansıtmaları gerekir.

Mockumentary (Sahte Belgesel) Nedir? Filmlerde Nasıl Kullanılıyor?
Life’s Too Short (TV Series 2011–2013)

“Mockumentary” terimi 1960’larda ortaya çıktı ve “Mock (Alay)” ve “Documentary (Belgesel)” kelimelerinin birleşiminden türetildi. Kurgusal bir hikaye, hiciv veya parodi, yani gerçek hayattaki olayları alaycı şekilde işleyen gerçek bir belgeselmiş gibi sunma yöntemini kullanan bir yapım türü halini aldı. Çoğu mockumentary, abartılı stereotiplere (Çok yönlü karakterler Örneğin: kaba ve şişman, zeki ve sinsi vb.) sahip komedi türündedir.

İlgili Makale  Cinéma Vérité Nedir? Sinema Gerçekliği Hakkında Bilgiler

Mockumentary’lerin amacı; tipik olarak güncel olayları, popüler kültür trendlerini, modern toplumu, yaşam tarzlarını, dini ve siyaset olaylarıyla alay etmek veya eleştirmek içindir. Mockumentary yapımlarda, çoğu zaman röportajlar, “gizli kamera” sahneleri ve elde tutulan kamera görüntülerini oluşturmak için özel olarak uğraşılır. Ayrıca tamamen senaryoya bağlı kalınmayabilir ve oyuncuların doğaçlama yapmalarına ve kendilerine özgü replikler eklenmesine izin verilir.

Mockumentary filmler ve diziler, 1980’lerde yönetmen Rob Reiner’in, rock müziği ve rock müzisyenleri hakkında alaycı bir yapımı olan ve 1984’de gösterime giren ‘This Is Spinal Tap‘ yapımıyla popüler hale geldi. This Is Spinal Tap, o kadar gerçekçiydi ki, senaryo metinleriyle hazırlandığını, izleyen çoğu kişi tarafından anlaşılmamıştır. Herkes bu yapımı gerçek bir belgesel sanmıştır.

Ayrıca Bakınız: Sahte Belgesel

Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.