Bleach Bypass (Skip Bleach) Nedir? Sinemada Nasıl Kullanılmaktadır?

Bleach Bypass (Skip Bleach), analog sinema döneminde popüler olan ve dramatik etki yaratmak veya görüntüyü stilize etmek için kullanılan bir renk işleme tekniği ifade eder. Analog dönemde her ne kadar bilgisayar desteğinden yardım alınsa da, genellikle film setinde elde edilen kayıtlar elle işlenerek, çeşitli kimyasal maddelerle hazır hale getiriliyordu.

Bleach Bypass tekniği kullanılmadan önce, film makaraları renklendirme banyosuna yatırılıyordu. Üç temel renk olan; kırmızı, mavi ve yeşil seviyesi 3 şerit halinde boyanarak yapıştırılıyordu. Bleach Bypass işlemindeyse 3 renk üstüne, mevcut film şeridini siyah beyaz hali bindirilerek, kontrast seviyesi yükseltilerek renk doygunluğu azaltılıyordu. Böylelikle daha doygun görünen renkler solgun ve karanlığa yakın bir hale gelerek dramatik etki oluşturmak amaçlanıyordu. Üç renk üstüne bindirilen bu siyah beyaz şeride Silver Layer (Gümüş Katmanı)’da denilmektedir. Yapıştırma işleminde kimyasal maddeler kullanıldığı için, film şeritlerine yapılan uygulamalara kimyasal düzenlemeler de denilmektedir.

Color Correcting (Renk düzeltme) ve Color Grading (Renk Derecelendirme), post prodüksiyon sırasında yapılan işlemlerdir. Yani kaydı bitmiş görüntüler üzerinde işlemler gerçekleştirilir. Color Correcting görüntünün gerçek dünyadakine yakın görünmesini sağlarken Color Grading, görüntüyü stilize etmek için kullanılır. Bu nedenle Bleach Bypass tekniği aynı zamanda bir color grading işlemidir.