Yapımcı/Yönetmen Nedir?
Yapımcı/Yönetmen rolü, esasen yönetmen rolünü ve yapımcı rolünü üstlenir ve bunları tek bir konumda birleştirir. Yapımcı/Yönetmen olarak, başlangıçtan bitişe kadar üretimin tüm aşamalarında yer alacaksınız. Filmlerin, televizyon şovlarının, ticari videoların ve diğer prodüksiyonların oluşturulmasını ve prodüksiyonunu başlatacak, koordine edecek, denetleyecek ve yöneteceksiniz.
Yapımcı/Yönetmen Ne İş Yapar?
Yapımcı/Yönetmen rolü, film ve TV endüstrisindeki en üst düzey işlerden biridir. Bu şüphesiz stresli bir iş ve bu yüzden sadece seçilmiş birkaç kişi bu rolü gerçekten başarabilir. Her şeyden sorumlu olmanın ve ters giden her şeyin sorumluluğunu üstlenmenin baskısıyla başa çıkabilen kişilere ayrılmıştır.
Yapımcı/Yönetmen olarak üstlenebileceğiniz görevlerin sonu yok; bir yönetici, işbirlikçi, etkinleştirici, problem çözücü ve çok daha fazlası olacaksınız. Bir Yapımcı/Yönetmenin rolü aşağıdakileri içerebilir:
- Ekip üyelerini işe almak ve yönetmek.
- Proje için bütçelerin belirlenmesi.
- Üretim yönetimi yazılımını kullanarak çizelgeler oluşturma.
- Post prodüksiyona nezaret etmek.
- Projeyi pazarlamak ve PR ekibiyle çalışmak.
- Üretimin her aşamasında ekibi motive etmek ve yönlendirmek.
Bir Yapımcı/Yönetmenin temel sorumlulukları, çalıştığınız şirkete, yapım türüne ve yapım ekibinizi yönetme şeklinize bağlı olarak değişecektir. Örneğin, bazı yapımlar (özellikle daha büyük olanlar) sorumlulukları paylaşacak Ortak, Asistan ve Çizgi Yapımcılarına sahip olacaktır. Bununla birlikte, genel olarak, filmler ve programlar için hikayeleri belirlemekten ve seçmekten sorumlu olacaksınız ve seçilen hikaye hatlarının ruh halini ve kişiliğini yaratıcı bir şekilde tanımlamanız gerekecek. Buna ek olarak, Yardımcı Yapımcılar ve Araştırmacılarla işbirliği yapmanız ve Sunum Yapanlarla yakın bir şekilde çalışmanız ve onların doğru şekilde bilgilendirilmelerini sağlamanız gerekecektir.
Bunun da ötesinde, yapım ekibinin diğer üyelerinden farklı olarak, Yapımcı/Yönetmen olarak, film yapıldıktan ve yayınlandıktan sonra birkaç yıl boyunca filme bağlı kalacaksınız.
Bir Yapımcı/Yönetmen olarak, belirli, belirli bir işe sahip olmanız pek olası değildir, ancak bunun yerine tüm departmanları denetleyecek ve her şeyin yolunda gitmesini sağlayacaksınız. Kısacası Yapımcı/Yönetmen olarak her şeyden biraz yapacaksınız.
Temel Beceriler
Yapımcı/Yönetmen için, üst düzey bir pozisyon ve çok fazla sorumluluk ve görev içeren bir rol olduğundan, gereken beceri ve deneyim düzeyi oldukça yüksektir. Gerekli becerilerin aşağıdakileri içermesi muhtemeldir:
- Geniş üretim süreçleri bilgisi.
- Kişilerarası becerileri.
- Etkili müzakere ve yönetim becerileri.
- Lider ve motive edici ekipleri deneyimleyin.
- İletişim yetenekleri.
- Adanmışlık ve sabır.
- Baskı altındayken performansı sürdürmek için esneklik ve dayanıklılık.
- Yaratıcı fikirler üretme ve yeni program fikirleri hakkında stratejik düşünme becerisi.
- Mükemmel senaryo ve anlatım becerileri.
- Hızlı bir geri dönüş ile yüksek bir standarda yönlendirme yeteneği.
- Liderlik özellikleri.
Maaş & Çalışma Saatleri
Her işte olduğu gibi, bu rolün maaşı bir dizi faktöre bağlı olarak değişir. Birincisi, kimin için çalıştığınız ve ikincisi, üzerinde çalıştığınız üretimin boyutu ve türü. Bununla birlikte, ortalama olarak, bir Yapımcı/Yönetmen için haftalık ücret 1540 £ civarındadır ve günlük ücret ortalama 280 £ civarındadır.
Çalışma saatleri ile ilgili olarak, bu yine üzerinde çalıştığınız üretimin türüne bağlı olacaktır. İş atamaları bir günden birkaç aya kadar değişebilir ve çalışma saatleri uzun ve düzensiz olabilir. Akşamları, hafta sonları çalışmak ve tatillerde çalışmak zorunda kalmak yaygındır. Pek çok Yapımcı/Yönetmen, bu kadar değişken programlara sahip oldukları için standart bir çalışma haftasında çalışmazlar.
Nasıl Yapımcı/Yönetmen Olunur Bu kadar
üst düzey bir pozisyon olmasına rağmen Yapımcı/Yönetmen olmak için özel bir eğitim şartı yoktur. Ancak, Film, Televizyon veya Dijital Prodüksiyon gibi ilgili bir konuda lisans derecesi önerilir. Bunun nedeni, bu derecelerdeki müfredatın film ve TV prodüksiyonunun tüm alanlarını kapsaması ve aynı zamanda bütçeleme, seçmeler ve planlama gibi prodüksiyonun farklı yönleri hakkında bilgi edinme fırsatları sağlaması muhtemeldir. Bu size iyi bir bilgi temeli sağlayacak ve aynı zamanda kendi filminizi yaratma fırsatını da verebilir – böylece size yapımcılık ve yönetmenlik zevki verecektir.
Bir kariyere başlamanın ilk adımı, hangi seviyede olursa olsun, sektörde iş bulmaktır. Yapımcı/Yönetmen olmak için çalışmak isteyenler için iyi bir başlangıç noktası Yapım Asistanı olarak çalışmaktır. Prodüksiyon Asistanlarının görevleri çok farklı olacağından sette çalışma konusunda size geniş bir deneyim yelpazesi sunacaktır.
Bir sonraki adım, bir iş portföyü oluşturmaktır. Ürettiğiniz iş, herkesin baktığı ilk şey olacak – ve onlara, iş için yeterince iyi olup olmadığınızı hemen söyleyecektir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar kaliteli iş üretmek esastır. Portföy oluşturmanın iyi bir yolu, daha küçük pazarlarda üretim yapmanın yollarını aramak veya daha düşük bütçeli üretimler üzerinde çalışmaktır.
Yapımcı/Yönetmen olmanın çok önemli bir adımı ağ kurmaktır! Ağ oluşturma, sektördeki bağlantıları geliştirmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca birçok prodüksiyon şirketi şirket içinden tanıtım yapacaktır ve bu nedenle içeri girmek ve insanları tanımak size birçok fırsat sağlayabilir.