Slapstick komedi, olayları fiziksel eylemlerle anlatmak üzerine kurulan bir komedi sunum biçimidir. Fiziksel olarak açığa çıkan eylemlerde, abartı ve absürtlük arttıkça komedinin de artacağı düşüncesi benimsenmiştir. Bu nedenle bir slapstick komedi performansı, aynı zamanda “over-acting” olarak da anılabilir. Diğer komedi yapımlarında şakalar; diyalog ve bakışlarla anlatılırken, bir slapstick komedisinde abartılı fiziksel eylemlerle şakalar performe edilir. Durum böyle olunca, oyuncunun yeteneği anlatımın da kalitesini etkilemektedir. Slapstick Komedi, fiziksel komedi gibi farklı isimlerle de anılmaktadır. Genellikle bu tür komedi yapımlarında; merdivenden düşen, takla atan, yere kapaklanan, fiziksel acı oluşturacak eylemlere maruz kalan karakterlere yer verilir.
Charlie Chaplin ve Buster Keaton gibi film yıldızları, slapstick komedi denince akla gelen ilk isimlerdendir. Genellikle şiddet unsurları içeren ve maskaralıklarla dolu bu komedinin ilk kullanımı, sessiz sinema dönemine kadar uzanmaktadır. Sessiz sinema döneminde sesli diyalog kullanımı teknik olarak imkansız olduğundan, seyirciye hikayeleri fiziksel eylemlerle anlatmak zorunluluk haline geliyordu. Bu nedenle, sessiz sinema dönemi slapstick komedinin gelişmesinde büyük bir öneme sahiptir.
Slapstick komedisinin ilk sahne serüveni 16. yüzyılda İtalya’da başladı. Daha sonra Commedia Dell’arte olarak adlandırılan profesyonel komediler, Slapstick türünün Avrupa’ya yayılmasına olanak sağladı. Geçmişte slapstick komedi tiyatro sahnelerinde sergileniyordu. Fiziksel komedi unsurlarının MÖ 2500’de Eski Mısır’da, MÖ 1800’lerde Çin’de sahne gösterilerinde ortaya çıktığı bilinmektedir. Antik Yunanistan’da, aristokratları memnun etmek için birbirlerine karşı hafif güç kullanan göstericiler, fiziksel komedi unsurlarını kullanan ilk kişilerdi.
“Slapstick” denilmesinin nedeni, Türkçe’de “alkış çubuğu” anlamına gelen “slap stick” ifadesidir. İtalyan Commedia Dell’arte’de kullanılan batachcho adı verilen iki tahta çubuğun birleştirilmesiyle oluşturulan bu sunta çubuk, terimin ortaya çıkmasında büyük rol oynamıştır. Bataccio, alkış anlamına gelen İtalyanca bir kelimedir ve bununla birine vurulduğunda komik bir ses çıkar. Bu sesi duymak, seyircilerin kahkaha atmasını sağlardı. Seyirciyi güldürmek için, bu çubuklar dışında, çeşitli şekillerde ani düşmeler ve oyuncuların birbirlerine hafif darbelerle vurmasıyla kullanım şekli daha genişledi.
Slapstick komedisinin bir diğer önemli özelliği ise kelimelerin hiç kullanılmamasıdır. Bu bir fiziksel komedi türü olduğu için aksiyon çok önemlidir. Eylemlerin önceliği, hikaye aşamalarını önemli kılar. Ayrıca bu türde, diyalog yerine yüz ifadeleri harika şekilde kullanılarak, duygular hissettiriliyor. Teknolojinin gelişmesiyle bu türe, diyalog ve farklı çeşitli unsurlar da getirildi. Bu durumda diyaloğun da kalitesi güldürme konusunda önemli bir hal aldı. Zamanla sadece diyalogun önemi artarak, Slapstick Komedinin kullanımı azaldı.
Ayrıca Bakınız: Slapstick
Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.