Filmde bir hikaye anlatmak sadece eylemleri kaydetmekle ilgili değildir. Aynı zamanda görüntülerin ne şekilde çekildiğiyle de ilgilidir. Film ve televizyon dünyasında buna sinematografi denir.
Sinematografi Nedir?
Sinematografi, dijital olarak sergilenen bir yapımda görsel olarak hikaye anlatma sanatıdır. Sinematografi; ışıklandırma, kompozisyon, kamera hareketi, kamera açıları, film seçimi, lens seçimi, alan derinliği, odak, renk, pozlama ve filtreleme dahil tüm görsel öğeleri kapsar.
Sinematografi Film Yapımında Neden Önemlidir?
Sinematografi, bir filmin görsel anlatısının genel görünümünü ve ruh halini belirler. Ekranda görünen her görsel öğe, yani bir filmin mizanseni, hikayeyi destekler ve onu geliştirebilir; bu nedenle, her öğenin uyumlu olmasını ve hikayeyi desteklemesini sağlamak görüntü yönetmeninin sorumluluğundadır. Film yapımcıları, filmin büyük ekranda harika görüneceğini garanti etmek için genellikle bütçelerinin çoğunu kaliteli bir sinematografiye harcamayı seçerler.
Görüntü Yönetmeni Ne Yapar?
Görüntü Yönetmeni olarak da bilinen kişi, kamera ve ışık ekibinden sorumludur. Bir filmdeki her bir çekimin görünümünü, rengini, ışıklandırmasını ve pozlanmasından sorumlu olan kişidir. Bir görüntü yönetmeninin ana işi, seçimlerinin, yönetmenin genel vizyonunu desteklemesini sağlamak olduğundan, filmin yönetmeni ve görüntü yönetmeni birlikte çalışır. Görüntü yönetmeni, daha düşük bütçeli yapımlarda kamera operatörü olarak da görev alabilir.
Görüntü Yönetmeninin Görev ve Sorumlulukları
- Film için bir görsel stil seçer. Bir görüntü yönetmeni, filmin görsel stilini ve yaklaşımını belirler. Örneğin, bir belgesel filmdeki görüntü yönetmeni, arşiv kayıtlarının kullanıp kullanılmayacağına karar verir.
- Her çekim için kamera kurulumunu yapar: Görüntü yönetmeni hangi tür kameraların, kamera lenslerinin, kamera açılarının ve kamera tekniklerinin sahneyi ne şekilde etkileyici kılacağına karar verir. Ek olarak, bir görüntü yönetmeni senaryo süpervizörü ve gerekirse lokasyon yöneticisi ile birlikte çalışarak her bir sahneyi inceler ve kamera için en etkili bakış noktalarının neler olacağını kararlaştırırlar.
- Her sahne için aydınlatmayı belirler . Görüntü yönetmeni, yönetmenin ulaşmak istediği doğru görsel havayı yaratmak için ışık kullanır. Hikayenin atmosferini desteklemek için bir görüntünün derinliğini, kontrastını ve çevresini nasıl geliştireceklerini bilmeleri gerekir.
- Her açı potansiyelini keşfeder. İyi bir görüntü yönetmeni, hangi görsellerin yönetmeni heyecanlandırdığını anlar ve çekimlerin önerilerde bulunabilir.
- Provalara katılır. Bir görüntü yönetmeni, oyuncularla provalara katılır. Provalar sırasında, görüntü yönetmenleri kamerayı belirli bir jest veya harekete göre ayarlar ve aktörler de çekimin kadrajına daha iyi uyması için vücut pozisyonlarını ayarlar.
- Yönetmenin vizyonunu yükseltir . İyi bir görüntü yönetmeni, yönetmenin dikkate almamış olabileceği fikir ve kavramları yeniden değerlendirir.
21 Sinema Tekniği Terimleri ve Tanımları
Görüntü yönetmenleri, açı, ışık ve kamera hareketini göz önünde bulundurarak her çekim hakkında dikkatlice düşünmelidir, çünkü yapabilecekleri sonsuz sayıda seçim vardır. Ortak sinematografi teknikleri ve terimleri şunları içerir:
- Yakın çekim (Close-up): Bir karakterin yüzünü veya bir nesneyi yakından gösteren çekim türüdür.
- Aşırı yakın çekim (Extreme close-up): Dar bir kadrajla aşırı yakın yapılan çekim türüdür.
- Uzun plan (Long Shot): Bir karakterle, karakter çevresini gösteren çekim planı. Genellikle karakter boydan görünür.
- Aşırı uzun çekim (Extreme long shot): Karakterden çok uzak bir çekim, neredeyse sadece çevre görünür.
- Çekim oluşturma (Establishing shot): Bir sahnenin başlangıcında, bağlam sağlamak için yapılan çekim türü.
- İzleme çekimi (Tracking shot): Bir manzarayı yakalayan veya hareket ederken bir karakteri izleyerek yapılan çekim. Teknik olarak farklı hareketler yapılsa da, genellikle “dolly shot” ile birbirinin yerine kullanılır.
- Dolly shot: Teknik olarak, bir dolly çekimi, bir karakteri izleyen herhangi bir kamera hareketi anlamına gelse de, yalnızca geri ve ileri kamera hareketini ifade eder.
- Vinç çekimi (Crane shot): Hareket eden bir vinç üzerinde kameranın havada asılı kaldığı bir hava çekimi.
- Steadicam: Pürüzsüz hareketli çekimler yapan bir kamera sabitleyici. Bir Steadicam elde tutulur veya kamera operatörünün vücuduna takılır, bu da onlara çekim sırasında daha fazla hareket özgürlüğü verir.
- Yüksek açılı çekim (High-angle shot): Kameranın bir karakter veya nesneden daha yükseğe yerleştirildiği bir çekim.
- Düşük açılı çekim (Low-angle shot): Kameranın bir karakter veya nesneden daha aşağıya yerleştirildiği bir çekim.
- Orta çekim (Medium shot): Bir oyuncunun belden yukarısının gösterildiği çekim.
- Bakış açısı çekimi (Point of view shot): Belirli bir karakterin gözünden eylemleri gösteren bir çekim.
- Kaydırma (Panning): kameranın dikey ekseninde sola veya sağa döndüğü bir çekim.
- Eğilme (Tilting): kameranın yatay ekseninde yukarı veya aşağı döndüğü bir çekim.
- Çapraz kesme (Cross-cutting): Aynı anda meydana gelen birden fazla olay arasında kesme yapan bir düzenleme tekniği.
- Diegetic ses (Diegetic sound): Diyalog, kapı çalma veya telefon çalma gibi hem karakterlerin hem de izleyicilerin duyabileceği ses.
- Diegetic olmayan ses (Non-diegetic sound): Post prodüksiyon sırasında filme yerleştirilen bir anlatıcı veya filmin müziği gibi yalnızca izleyicinin duyduğu ses.
- Key light: Bir karakter veya nesne üzerinde parlayan doğrudan ışığın ana kaynağı. Yüksek anahtar (High-key), bir sahnenin ışığının ana kaynağı olan anahtar ışığı ifade eder; düşük anahtar (Low Key), ana ışık kaynağı olmayan anahtar ışığı ifade eder.
- Yan aydınlatma (Side lighting): Bir sahnede anahtar ışıkla aydınlatılmayan alanları aydınlatmak için kullanılan aydınlatma.
- Arka aydınlatma (Backlighting): Ana ışık kaynağı bir karakterin veya nesnenin arkasından geldiğini temsil eder.
Ayrıca Bakınız: Sinematografi
Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.