Ses Tasarımcısı Nedir? Nasıl Sound Designer Olunur?

Ses Tasarımcısı Nedir? Nasıl Sound Designer Olunur?

Ses Tasarımcısı (Sound Designer) Nedir?

Bir Ses Tasarımcısı, TV, film, tiyatro veya animasyon prodüksiyonunun ses ortamını oluşturmaktan sorumludur.

Ses Tasarımcısı Ne İş Yapar?

Ses tasarımcıları, genel olarak ses efektlerinden oyuncuların seslerine kadar seyircinin duyduğu her şeyden sorumludur. Film bütçesine bağlı olarak, çekimler bittikten sonra veya prodüksiyon başlamadan önce, genellikle Ses Editörleri ile aynı anda çalışmaya başlarlar.

Doğru atmosferi yaratmak, hikayeyi ve karakterleri izleyiciye iletmek için hangi seslerin kullanılacağına karar vermek Ses Tasarımcılarının kararıdır. Hangi seslerin kullanılacağına karar vermek onların kararı olsa da, yönetmenin yaratmak istediği etki ve atmosfer hakkında genel bir fikir edinmek için fikirlerini Yönetmenle kararlaştırabilirler.

İlk olarak, spot efektler (silah sesleri, çarpışmalar, kapıların kapanması…) veya atmosfer efektleri (rüzgar, yağmur, yankı…) olabilecek hangi seslere ihtiyaç olduğunu belirlerler. Ses Tasarımcısı bu ihtiyaca göre sıfırdan sesler oluşturabilir. Oluşturdukları bu sesler, dijital olarak bir bilgisayarda (sentez) veya gerçek hayattaki sesleri kaydederek (Foley) tasarlanabilmektedir. Birçok Ses Tasarımcısı, yetenekleri doğrultusunda farklı eşyalardan benzer sesler üretmekte ustalaşmıştır. Bir örnek vermek gerekirse, karda yürüyen ayak sesleri için, kum dolu çuvalla benzer olan bu sesi çıkarabilirler.. Bunun üzerine, bir Ses Tasarımcısı, istenen efekti yaratmak için farklı sesleri dijital olarak katmanlayabilir ve birleştirebilir.

Sesleri yaratmanın yanı sıra, Ses Tasarımcıları bu sesleri filme eklemekten de sorumludur. Seslerin doğru yere eklendiğinden emin olmak için şef tarafından verilen zaman kodlarını kullanacaklardır. Tüm Ses Efektleri yapıldıktan sonra Ses Tasarımcısı, Ses Efektlerinin, Diyalogların, Film Müziğinin ve atmosferin hep birlikte harmanlandığı Final Mix’e geçmeden önce efekt parçalarını önceden karıştırmak için Kayıt Mikseri ile çalışır.

Ses Tasarımcısının işi, üzerinde çalışılacak doğal seslerin olmaması nedeniyle animasyon filmlerinde ayrıca önem taşımaktadır. Bu nedenle her ses, ses tasarımcıları tarafından sıfırdan oluşturulmalıdır.

Ses Tasarımcısı Nedir? Nasıl Sound Designer Olunur?
Ses Tasarimcisi Nedir Nasil Sound Designer Olunur 2

Olması Gereken Beceriler:

  • Ses bilgisine hakim olmak (dB, dalga boyları)
  • Donanım kullanma yeteneği
  • Çeşitli farklı insanlarla bir ekipte çalışma esnekliği
  • Aynı anda birkaç proje üzerinde çalışıyor olabileceğiniz için çoklu görev yeteneği
  • Yaratıcılık ve hayal gücü
  • Hikaye anlatmada ve birlikte çalıştıkları karakterleri anlama becerisi
  • Ses kaydetmek için yazılım kullanma deneyimi
  • Organizasyon becerileri
  • Yöneticilerle işbirliği yapabilme
  • Baskı altında çalışabilme yeteneği

Maaş ve Çalışma Saatleri
Ses Tasarımcıları, şirketler tarafından istihdam edilmesi mümkün olsa da, genellikle serbest çalışanlardır. Ses Tasarımcıları genellikle proje başına ücret alırlar. Deneyiminize ve çalıştığınız proje türüne bağlı olarak ücret büyük ölçüde değişebilir. Tipik bir ücret, üretilen ses efekti başına 100 TL veya müzik parçası başına 2000 TL olabilir. Yıllık olarak anlaşılacaksa başlangıç ​​maaşı, başlangıçta 40.000 TL civarında olabilir ve birkaç yıllık deneyiminiz olduğunda 50.000 TL’ye kadar yükselir.

Çalışma saatleri, kaç proje üzerinde çalışmayı seçtiğinize bağlı olarak değişecektir; ancak sıkı teslim tarihleri ​​yaklaştığında, daha uzun saatler çalışmayı beklemelisiniz.

Ses Tasarımcısı Nasıl Olunur?

Ses tasarımcısı olmanın yolu değişkendir. Ses kaydı eğitimi alabilir, çıraklığa başlayabilir veya daha geniş bir film prodüksiyon derecesi alabilir ve ardından ses konusunda uzmanlaşabilirsiniz.

Sound Designer’ın işi, insanların ses kaydı ve düzenlemesinde genellikle asistan ve teknik işleri üstlenme aracılığıyla yükseldiği bir iştir. Asistan olarak başlayabilir, ardından Ses Düzenleyicisine ve sonunda Ses Tasarımcısına geçebilirsiniz. Bu oldukça rekabetçi bir kariyer ve bu nedenle çok fazla deneyime ihtiyacınız olacak. Sesle ilgili veya video düzenleme ortamındaki iş deneyimi son derece yararlı olacaktır. Amatör prodüksiyonlar için ses tasarımı veya prodüksiyon ile uğraşarak deneyim kazanmak bile size gerekli becerilerin bir kısmını sağlayacaktır.