Senaryo Dökümü (Script Breakdown) Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Senaryo Dökümü (Script Breakdown) Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Senaryo Dökümü (Script Breakdown); yazılı bir metin olan senaryonun görsel hale getirilme sürecinde, ön prodüksiyon aşamasında hazırlanan bir dokümanı ifade eder. Senaryo metninde görsel unsurların tamamını bir liste haline getirerek, gerçek dünyada nasıl görüneceği bu liste sayesinde planlanır. Bu listeyi hazırlayan kişiye de Senaryo Denetçisi (Script Supervisor) denir. Senaryo Denetçisi (Script Supervisor) görevi hakkında daha detaylı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Script Breakdown Şablon > İNDİR

Script Breakdown Nasıl hazırlanır?

Senaryo Denetçisi (Script Supervisor), senaryo metnindeki her sahneyi bölümlere ayırır. Sonrasında; bölümlere ayrılan sahnelerde diyalog kısmı haricinde kalan, yani mizansen bölümünde geçen; karakterler, yan karakterler, figüranlar, kostümler, eşyalar, hayvanlar, dekorlar, aksesuarlar ve sahne durumuna göre makyaj ve özel efektler gibi görsel hale getirilme sürecinde ihtiyaç duyulacak tüm görsel unsurları listeler. Her listenin başlangıcında Slug Line bölümü yer verilmelidir.

Sahneleri bölme işlemi, sahne numarası referans alınarak harflere göre parçalanabilir. Örneğin; 40. sahnenin yer aldığı bir senaryoda, bölünerek; 40a, 40b, 40c, gibi parçalara ayrılmalıdır. Parçalar, oyuncuların değişmesi, kostüm ve diğer unsurların değişmesine göre ayrılmalıdır. Bir sahne düzeninde değişen bir unsur yoksa, sahne parçalanmamalıdır.

Senaryo Dökümü (Script Breakdown) Nedir? Nasıl Hazırlanır?
İhtiyaca göre, senaryo dökümü kategorileri genişletilebilir. Örneğin; saç veya VFX gibi ekstralar eklenebilir.

Senaryo denetçisi; listelemeyi kolaylaştırmak için senaryo metnindeki her görsel unsuru farklı bir kategoriye ayırır ve bu işlem sırasında, standart hale gelmiş kategori renklerini kullanabilir. Ancak renk seçimleri kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Renklere ayırmak önemlidir ve denetçi kendi renklerini belirleyebilir. Böylelikle, hem zaman tasarrufu sağlanır hem de kategorize etme işlemi daha hızlı gerçekleşir. Kategori renkleri metin üzerinde, genellikle renkli kalemlerle belirtilir. Sonrasında, aynı renkleri içeren bir listeye, dijital olarak veya elle yazılarak aktarılır.

Senaryoda belirtilmemiş kısımları, senaryo denetçisi varsayımsal olarak kendisi belirtir. Örneğin; bir karakter sabah yataktan uyanmasını içeren bir sahne varsa, tasvir edilmemişse bile kostüm olarak pijama listeye eklenebilir. Ayrıca hikayenin geçtiği mekan tasviri yoksa, yine senaryo denetçisi bu kısımları varsayımsal olarak ekleyebilir. Bu nedenle eksik tasvirleri tamamlamak için tüm senaryo detaylı şekilde okunmalı ve karakterlere uygun şekilde eksikler tamamlanmalıdır.

Senaryo Dökümü (Script Breakdown) Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Yukarıdaki senaryo metninin temsili olarak senaryo dökümü bu şekildedir. Kostüm gibi tasvir edilmeyen kısımlar, senaryo denetçisi tarafından varsayımsal şekilde belirtilebilir.

Şimdi Cast ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.