Sanat Bölümü Koordinatörü Nedir? Art Department Co-ordinator Nasıl Olunur?

Sanat Bölümü Koordinatörü Nedir? Art Department Co-ordinator Nasıl Olunur?

Sanat Departmanı Koordinatörü (Art Department Co-ordinator) Nedir?

Sanat Departmanı Koordinatörleri, Sanat Departmanında görevli kişilere görev dağılımı yapar ve bütçe hesaplayarak bu bütçeyi en verimli şekilde kullanmaktan sorumlu olurlar. Sanat Departmanı, bir yapımda; set oluşturma, sahne dekoru kurma ve kamera kadrajında görünen her türlü öğeden (kıyafet, aksesuar, makyaj vs.) sorumlu ekibin genel tanımıdır. Bu departman kendi içinde makyaj, kostüm ve prop üretimi gibi ayrı gruplara bölünürler.

Sanat Departmanı Koordinatörü (Art Department Co-ordinator) Ne İş Yapar?

Sanat Departmanı Koordinatörü, prodüksiyonun çok erken bir aşamasında işe başlar. Genellikle İlk görevi; Sanat Yönetmeni ile fikir alışverişi yaparak, yapımda görsel olarak görünecek her türlü öğenin tedarik edilmesi veya üretilmesi hususunda detaylı bir maliyet hesaplaması yapmaktır. Yapım sürecindeki Ana görevleri; set dekorasyonu, aksesuar üretimi veya tedariği, mekan keşfi ve inşaat sırasında ekip üyeleri arasındaki iletişimi düzene oturtmak yer alır. Bu eylemleri gerçekleştirirken Sanat Yönetmenine ve Yapım Tasarımcısına günlük olarak rapor sunarlar.

Sanat Departmanı Koordinatörü, set dekorasyonundaki inşaat ekipmanları seçimi, tüm ulaşım ve seyahat süreçleri, ekipman sevkiyatı ve inşaatın ne şekilde yapılmasının planlanmasından sorumludur. Buna ek olarak, zeminlerin ve setlerin gerekli fotoğraflarını kaydetmeleri, kopyalamaları ve Sanat Tasarımcısı’na teslim etmeleri gerekecektir.

Sanat Departmanı Koordinatörleri ayrıca; kanuni mevzuatları, fikri mülkiyet hakları gibi güncel olarak hukuki bilgilere sahip olması gerekir. Bu bilgiler ile mekan keşfi, mekanın fotoğraflanması, yapımda kullanılacak aksesuarların fikri mülkiyet hakları gibi, sonradan hukuki zorluk çıkaracak hususları değerlendirmelidir.

Temel Bilgi ve Tecrübeleri Şunlar Olmalıdır:

  • Organizasyon ve yönetim becerileri
  • Planlama ve zamanlama yeteneği
  • Denetleme yeteneği
  • Muhasebe yazılımı bilgisi (bütçe hesapları için)
  • Photoshop kullanımı
  • Girişimcilik
  • Bağımsız çalışabilme becerisi
  • Yönetim Becerileri
  • Müzakere yeteneği
  • Yasal mevzuat hakkında bilgi

Maaş ve Çalışma Saatleri
Bir Sanat Departmanı Koordinatörü için gerçekten ortalama bir maaş yoktur, çünkü bu, çalıştığınız stüdyoya ve parçası olduğunuz prodüksiyonun boyutuna bağlı olacaktır. Çalışma saatleri açısından, muhtemelen normal çalışma saatleriniz (8 ile 10 saat arasında) olacaktır. Ancak Sanat Departmanı Koordinatörü olarak, çekimler tamamlandıktan sonra bir haftaya kadar çalışmaya devam etmeniz gerekecektir. Size genellikle bir Kişisel Asistan sağlanacaktır.

Sanat Departmanı Koordinatörü Nasıl Olunur?
Sanat Departmanı içinde geniş bir deneyime ihtiyacınız olacak. Genellikle, Sanat Departmanı Koordinatörleri, bu göreve geçmeden önce, prodüksiyon şirketinde çalışan Prodüksiyon Asistanı veya getir götür işleri gibi küçük bir görevle başlarlar. Bu onlara gerekli idari ve yönetsel becerilere sahip olduklarını kanıtlama fırsatı verir ve Koordinatörlüğe yükselmek için sektörde yeterli bağlantı kurmalarını sağlar.

Bu meslek için resmi bir eğitim veya nitelik gerekmese de, film yapım kurslarını becerilerinizi kazanmanın ve bilginizi ilerletmenin bir yöntemi olarak düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, işverenlerin en çok deneyime değer verdiğini bilmeniz önemlidir. Bu nedenle bunu iş deneyimi, yarı zamanlı işler, stajlar veya gönüllülük yoluyla kazanmak en önemli şeydir.