Oyuncular Neden Senaryonun Tamamını İncelemelidir?

Oyuncular Neden Senaryonun Tamamını İncelemelidir?

Oyunculuk seçmeleri kadar korkunç bir şey yok. En deneyimsizlerden en deneyimlilere kadar herkes seçmelerde sahne korkusunu yaşar. Sıranız geldiğinde; kontrol edilemeyen titreyen eller, sıcak basmalar ve açıklanamayan hafıza kaybı gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Seçmeler şüphesiz stresli bir deneyim olsa da, seçmelere hazırlıkda ustalaşarak sinirlerinizi en aza indirebilir ve mümkün olan en iyi performansı verebilirsiniz. Bu kılavuz, film ve TV için seçmelere nasıl katılacağınıza dair adım adım hazırlık süreci hakkında bilgi verecektir.

Film ve TV seçmeleri, tiyatro seçmelerinden çok farklı olma eğilimindedir. Tiyatro yönetmenleri, karakter üzerinde sizinle sohbet etmek ve çalışmak için zaman harcamayı sever. Provalarda ruh halinizi görmek isterler. Ancak çoğu film ve televizyon yönetmenleri oyunculuk sürecinizle çok ilgilenmez. Çünkü onlar nihai sonucu görmek isterler. Bu, seçmelere hazırlık sürecinizde tam olarak oluşturulmuş bir karakter yaratmanız gerektiği anlamına gelir. Film ve televizyon seçmeleri yaklaşık beş dakika sürer. Amacınız çok kısa bir zaman diliminde karakterinizi olabildiğince verimli bir şekilde sunmaktır.

Karakter Senaryo Analizi

Seçmelere katılanlar muhtemelen sadece canlandıracağı karaktere odaklanır ve onun repliklerini okur. Hazırlanmak için yapmanız gereken ilk şey, tüm karakterleri detaylı bir şekilde analiz etmektir. Halihazırda kendi metin analiz tekniklerinize sahip olabilirsiniz. Eğer tekniğiniz yoksa karakterleri analiz etme konusunda şu adımları izlemeyi deneyin:

  • Karakter repliğinizi en az beş kez okuyun. Olayın genel bütünlüğüne aşina olun.
  • Sahne mizansenlerini okuyun. Mizansenlerde sahne betimlemelerine yer verilir ve bunu anlamanız önemlidir.
  • Verilen koşulları tanımlayın veya kim, ne, nerede ve ne zaman olduğunu netleştirin. Buna ilişki türleri, konum, günün saati, hangi yılda geçtiği vb. dahildir.
  • Senaryoda karakteriniz hakkında ipuçları arayın. Yaşları, işleri, mizaçları vb. hakkında ipuçları bulabilirsiniz.
  • Karakteriniz ile senaryodaki diğer karakter veya karakterler arasındaki ilişkiyi düşünün. Çok mu resmi davranıyorlar yoksa çok mu samimiler?
  • Karakterinizin sahnede ne istediğini kendinize sorun. Bu hedefi, diğer karakter veya karakterlerden ne elde etmek istediğinizi belirleyin.
  • Sahnenin oynatılabileceği alternatif yollar düşünün. Bazı yönetmenler sizi yönlendirecek, bu yüzden sahnenin çeşitli, net versiyonlarını sunmaya hazır olun.
İlgili Makale  Everyman Nedir? Senaryoda Kullanımı Nasıldır? Örnekleri Nedir?

Çoğu zaman, senaryoda sahnenin öncesi ve sonrası şeklinde bölümleri vardır. Bu sahne bölümlerinde genellikle karakterlere yönelik ipuçları yazar. Bu yüzden onları okuduğunuzdan emin olun. Tüm senaryoya erişiminiz varsa, tamamını okuduğunuzdan emin olun, çünkü bu ideal olandır. Bunu yaparsanız karakterinizin kim olduğu ve kim olmak istediği hakkında birçok yararlı bilgi edineceksiniz.

Audition İçin Pratikler Yapın

Eğer replikleriniz önceden size verildiyse daha da avantajlı olacaksınız. Film ve TV seçmelerinde, muhtemelen seçmelerde bir kameranın önünde ayakta veya oturuyor olacaksınız. Çoğu durumda, oyuncu yönetmeni veya bir asistan, senaryodaki diğer satırları okuyacaktır. Bunlar arasında karakterin eylemleri de yer alabilir. Örneğin, “tarlada koşuyor” diyen bir sahne varsa, bu sahne yönünün senaryodaki ritmin duygusunu yakalayan alternatif bir versiyonunu bulmanız gerekecektir. Sahne, telefon veya kalem gibi küçük, basit aksesuarlar içeriyorsa, onları da getirin. Bu aksesuarlar dikkat dağıtıcı olmadığı sürece, seçmelere ait çekimleriniz ile oyuncu yönetmeni veya yönetmenlerin zihnindeki son resim arasındaki büyük boşluğu kapatmaya yardımcı olabilirler.  Bazı bölümler ikiden fazla karaktere sahip olacak. Sahnede birden fazla kişiyle konuşuyorsanız, performansınıza netlik ve kesinlik kazandırmak için odadaki farklı noktalara odaklanma alıştırması yapın.

Bir Kıyafet Seçin

Seçmeler hem performans hem de iş görüşmesidir. Bu nedenle, her iki unsur için de iyi giyinmeyi hedeflemelisiniz. Karakteri tamamlayan bir kıyafet bulmaya çalışın. Örneğin, bir dönem senaryosu için seçmelere katılıyorsanız, uzun bir etek ve vintage bir bluz seçebilirsiniz veya bir avukatı oynamak için seçmelere giriyorsanız, takım elbise ve kravat seçebilirsiniz. Ancak kıyafetleriniz performansınızdan dikkatinizi dağıtmamalıdır. Örneğin, bir yüzme hocasını oynamak için seçmelere giriyorsanız, mayoyla gelmeyin! Yardımcı olması için kıyafet kullanın, ancak karaktere bürünmeyin.