Senaryo

Never the Obvious Suspect (İlk Şüpheli Asla Suçlu Değildir) Senaryo Kanunları

Never the Obvious Suspect, hikayenin başında çok bariz bir şüpheli ortaya çıkarsa, daha sonra onun suçsuz olduğunun anlaşıldığı senaryoları ifade etmek için kullanılan gayriresmi bir kuraldır. Dedektif, polisiye filmlerinin senaryosu yazılırken mutlaka kullanılır. Bu tür senaryolar, klişeleşmiş yapımlarda daha sık görülür, (Katil hep, uşaktır.)

Never the Obvious Suspect, 1950’li yıllarda çık sık şekilde çekilen Film Noir filmlerinde oldukça fazla şekilde işlendi ve artık bir klişe halini aldı. Ancak, bu kuralının doğru kullanımında klişeler ortadan kalkar ve özgün içerikler oluşturulabilir. Bu kuralı kullanmak elbette zorunlu değildir. Bir Türk filminden örnek verecek olursak, Av Mevsimi filmi iyi bir örnek olabilir.

Never the Obvious Suspect kanunun uygulandığı senaryolarda, şüpheli mümkün olduğunca suçlu gibi gösterilerek seyirciyi kandırmak amaçlanır. Genel olarak, gerçek şüphe hakkında fazla detay verilmemesi için onun sahnelerine daha az yer verilir. Gerçek suçlunun sahneleri, ilk şüphelinin suçsuz olduğu anlaşıldıktan sonra artmaya başlar. Bu nedenle Never the Obvious Suspect kanunun uygulandığı yapımların tam ortasını referans alırsanız, en az sahneye sahip kişi gerçek suçlu olarak çıktığını görebilirsiniz. Bu kural şu maddelerden oluşur:

  1. Bir suç işlenir.
  2. Bir dedektif ( veya bazı diğer karakter ) suç soruşturmasına başlar.
  3. Dedektif çok bariz bir şüpheliyle karşılaşır: Suçu işlemek için sebep ve araçlara sahip gibi görünen biri.
  4. Ama dedektif daha sonra bariz şüphelinin bunu yapmış olamayacağını keşfeder. Belki şüphelinin bir sebebi vardır. Örneğin, biri öldürüldü ve adli tıp kanıtları katilin sağ elini kullandığını ortaya koyuyor. Ancak bariz şüphelinin solak olduğu ortaya çıkıyor.
  5. Dedektif daha sonra gerçek suçlunun beklenmedik biri olduğunu öğrenir. Örneğin, görünüşte suçu işlemek için herhangi bir nedeni olmayan biri olabilir.

Bu tür terimleri ve kuralları bilmek; senaryo yazarken göz önüne alındığında, klişelerin oluşmasını önler, özgün bir hikaye anlatılmasını sağlar. Hikaye kuralları, filmler veya dizilerde oldukça fazla şekilde işlenmesi sebebiyle bir kural halini almıştır. Yani genel olarak kurallar, gayriresmi bir isime sahiptirler. Oyuncu, yazar, set çalışanlarının ve yönetmenlerin bu kuralları biliyor olması çekim süresini hızlandırır ve ne şekilde çekilmesi gerektiğinin de anlaşılmasını sağlar. Ayrıca bu kuralların gayriresmi adını bilmeniz, örnek sahneleri bulmanızı veya araştırmanızı da sağlar.

Şimdi Cast ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.

Son Gönderiler

  • Genel

Tesettür Mankenliği Nedir? Tesettür Mankeni Başvuru Şartları

Tesettür mankenliği, tesettür giyim tarzına yönelik ürünlerin (türban, şal, tunik, hırka vb.), İslami kurallara uygun…

% gün önce
  • Genel

Taçsız Prenses Oyunculuk Başvurusu – FOX Taçsız Prenses Rol Seçmeleri

Taçsız Prenses dizisi oyunculuk başvurusu ve Taçsız Prenses dizisi rol seçmeleri için ajansımıza başvuru yapabilirsiniz.…

% gün önce
  • Genel

Benim Adım Farah Oyunculuk Başvurusu – FOX Rol Seçmeleri

Benim Adım Farah dizisi oyunculuk başvurusu ve Benim Adım Farah dizisi rol seçmeleri için ajansımıza…

% gün önce
  • Genel

Как Стать Фотомоделью В Турции? Как Получить Вид На Жительство В Турции?

Все задаются вопросом, как стать фотомоделью в стране Турция. Турция имеет большую долю рынка в…

% gün önce
  • Genel

Yazgı Dizisi Oyunculuk Başvurusu – Tv8 Yazgı Rol Seçmeleri

Yazgı Oyunculuk Başvurusu, Yazgı Dizisi Oyunculuğu Başvurusu, Yazgı Oyunculuk, Yazgı Dizisi Rol Almak, Yazgı Dizisi…

% gün önce
  • Genel

Yasak Elma Dizisi Oyunculuk Başvurusu – FOX Yasak Elma Rol Seçmeleri

Yasak Elma Oyunculuk Başvurusu, Yasak Elma Dizisi Oyunculuğu Başvurusu, Yasak Elma Oyunculuk, Yasak Elma Dizisi…

% gün önce