Bir yapımda gerçekleşen olayların, senaryodaki karakter tarafından dile getirilmesine Informative Dialogue (Bilgilendirici Diyalog) denir. Informative Dialogue’un, doğru yazılmış bir senaryoda kesinlikle kullanılmaması gerekir ve bu durum senaryo yazımında gayriresmi bir kuraldır.
Informative Dialogue, film ve dizi senaryolarında kullanılması, başarısız sinematografi oluşturur. Çünkü, görüntüyle gösterilmesi gereken veya gösterilmiş sahnenin yeniden sözle belirtilmesi, The Law of Conservation of Detail kuralıyla zıtlık yaratır. Doğru yazılmış senaryolarda, söylenen her cümle hikayeyi geliştirmek için olmalıdır ve gereksiz hiçbir diyalog yer almamalıdır.
Örneğin; bazı durumlarda, hikayedeki bir karakterin geveze olduğunu vurgulamak için hikayeden bağımsız, diyaloglar kurulması, The Law of Conservation of Detail kuralını ihlal etmez. Çünkü karakterin geveze olduğu vurgulanmak istenir. Eğer bu karakterin geveze olması hikayeye bir katkı sağlamıyorsa, The Law of Conservation of Detail kuralı ihlal edilmiş olunur.
Bu tür terimleri ve kuralları bilmek; senaryo yazarken göz önüne alındığında, klişelerin oluşmasını önler, özgün bir hikaye anlatılmasını sağlar. Hikaye kuralları, filmler veya dizilerde oldukça fazla şekilde işlenmesi sebebiyle bir kural halini almıştır. Yani genel olarak kurallar, gayriresmi bir isime sahiptirler. Oyuncu, yazar, set çalışanlarının ve yönetmenlerin bu kuralları biliyor olması çekim süresini hızlandırır ve ne şekilde çekilmesi gerektiğinin de anlaşılmasını sağlar. Ayrıca bu kuralların gayriresmi adını bilmeniz, örnek sahneleri bulmanızı veya araştırmanızı da sağlar.
Şimdi Cast ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.