Geniş Çekim Açısı Nedir? Yönetmenler Geniş Çekimleri Nasıl Kullanıyor?

Geniş Çekim Açısı Nedir? Yönetmenler Geniş Çekimleri Nasıl Kullanıyor?

Geniş Çekim Açışı (Wide Shot, Long Shot), sinematografide bir kamera kadrajını ifade eder. İsminden de anlaşılacağı üzere sahnenin tamamını görüş alanına sığdırmak amaçlanır. Sahne bütününü kadrajda göstermek için bazı koşullar vardır. Bu nedenle doğru kullanımı önemlidir. Uzun çekim veya tam çekim olarak da adlandırılan geniş çekim açısı, kişileri veya cisimleri çevreleyen ortamı/mekanı/sahneyi göstermek amacıyla kullanılır. Geniş bir çekim, seyirciye; sahnede kimin olduğunu, sahnenin nerede geçtiğini ve sahnenin günün hangi saatinde gerçekleştiğini gösterir. Geniş çekimler, oyuncuların fiziksel olarak beden hareketlerini kullanmalarına olanak veren bir çekim açısıdır. Bu nedenle yönetmenin müdahale edebileceği çok fazla unsuru beraberinde getirir.

3 Ana Geniş Çekim Türü

Görüntü yönetmeni, geniş bir çekim türüne bağlı olarak doğru kamera lensini kullanması gerekecektir . Çekimi, diğer kamera kadrajlarına göre daha zorlayıcı olan geniş çekim, oyuncunun mekanla olan etkileşimine odaklanır. Sahnede bir oyun izleme hissini en iyi veren kadrajdır. Geniş çekimler, film yapım sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır ve birçok çekim listesinde bulunan ortak bir çekimdir. Bilinmesi gereken üç ana geniş çekim vardır:

  1. Geniş Çekim (Long Shot) : Oyuncuların boydan göründüğü ve mekanın bir kısmının göründüğü kamera kadrajıdır. Geniş bir plan, aktörü vurgulayacak kadar yakın, ancak aktörün sahnedeki konumunu gösterecek kadar uzakta değildir..
  2. Aşırı Geniş Çekim (Extreme Long Shot) : Oyuncunun yüzü algılanamayacak kadar uzakta görünür. Bununla birlikte, aşırı geniş bir çekimin bağlamı, karakterlerin sahnedeki konumuna pek odaklanmaz ve daha çok sahnedeki objelere odaklanır. Aşırı geniş çekimler genellikle sabitleyici çekimler olarak kullanılır.
  3. Establishing Shot: Oyuncu belli belirsiz sahnede görünebilir. Bu çekimin kullanıldığı çoğu kadrajda oyuncuyu seçmek imkansızdır. Bu kadrajdaki çekimler oyuncuyu çekmeyi tercih etmez ve sadece sahne/mekanı göstermeyi tercih eder.

Geniş Çekim Açısı Nedir? Yönetmenler Geniş Çekimleri Nasıl Kullanıyor?

 

Yönetmenler Geniş Çekimleri Nasıl Kullanır?

Yönetmenler birkaç nedenden dolayı geniş çekim kullanır:

  • İzleyiciye bir karakterin çevresiyle nasıl bir ilişki içinde olduğunu göstermek. Bir oyuncunun çevredeki yerleşimi, izleyiciye nerede ve kiminle birlikte olduğu konusunda bilgi verir ve kamera açısına bağlı olarak karakterler arasındaki güç dinamiklerini gösterebilir.
  • Çok fazla ayrıntıyı hızlı bir şekilde paylaşmak için. Geniş bir çekim, bir sahnenin dünyasıyla ilgili, konum ve zaman dilimi gibi ayrıntıları gösterir.
  • Bir manzarayı keşfetmek için. İster bunaltıcı bir günde boş bir çöl, ister bilimkurgu dünyası olsun, geniş bir plan izleyiciyi filmin içine çeker.

Geniş Çekimleri Önceden Planlamak İçin 5 Temel Adım

Çok sayıda hareketli parçaya sahip geniş bir çekim, önceden planlama gerektirir:

  1. Doğru yeri araştırın. İster kurgusal bir sahnede ister gerçek bir mekanda çekim yapın, doğru yeri oluşturmak ve yasal izinlere sahip olmak zaman alır ve çekim gününden çok önce planlanması gerekir.
  2. Kamera lenslerini ve kamera hareketini anlayın. Bir iç mekanda geniş kadrajlı çekim yapmak için en az 35 mm kamera lensine ihtiyaç vardır. 
  3. Uygun kamera ekipmanına sahip olun. Daha karmaşık bir geniş çekim için yönetmen ek ekipmana ihtiyaç duyar. Örneğin, çekim geniş bir çekime, çok geniş bir çekime veya aşırı geniş bir çekime geçiş varsa, bu bir dolly, vinç veya drone gerekebilir.
  4. Bir aydınlatma planı yapın. Gerçek mekanda çekim yaparken, çekim yapan kişinin çekim programı için hava durumunu ve güneşin konumunu dikkate alması gerekir. Bu bilgiyi önceden bilmek ve havanın beklendiği gibi olmaması durumunda sahneyi manuel olarak nasıl aydınlatacağını bilmek, başarılı bir geniş açılı çekim yapılmasını sağlar.

Ayrıca Camera Shot Size Nedir? Kamera Çekim Ölçekleri Nelerdir? yazımızı da okuyabilirsiniz.