Sinematografi

Foreshadowing – Önseme (Önceden ima etme) Nedir? Film ve Dizilerde Nasıl Kullanılıyor?

Foreshadowing (Önseme); gelecekte yaşanacak olan olayları, önceden ima yoluyla seyirciye belirtilmesi durumunu ifade eder. Foreshadowing; film, dizi, oyun ve kitap gibi, öykü anlatısına sahip herhangi bir yayında kullanılabilir. Bir önseme sekansı hikayedeki sürprizleri açığa çıkarmayacak şekilde planlanmalıdır. En sık kullanım şekli, görüntü yoluyla imâdır. Bu nedenle görüntü yönetmenliğinde bu tekniğin uygulanış şekli çok önemlidir. Öykü ilerleyişinde; ölüm, evlenme, yaralanma ve benzeri olaylar önceden seyirciye ima edilerek, diyalog kullanımını azaltmak veya görsel anlatımı güçlendirmek maksadıyla kullanımı tercih edilebilmektedir. Bir örnek vermek gerekirse, bunalımda olan bir karakter, market alışverişi yaparken diğer ürünler yanında bir de halat satın alıyorsa ve bunu üstü kapalı gösteriyorsa; hayatına son vermek istediği iması yapılmış olunur. Bu durumda, diyalog kullanmadan hikayedeki ilerleme hakkında imâ verilmiş olunur. Önemli nokta, eylemlerin veya unsurların hikayenin odağında olacak şekilde kullanılmamasıdır. Yani, genelde Step Outline’da yer almazlar. Bu örnek, anlamanız için kullanılan en basit şekliydi. Detayları görmekte zorlanan bir izleyiciyseniz, Foreshadowing sekanslarını görmeniz çok zordur.

The Machinist filminde, Foreshadowing doğrudan benzersiz bir sahne olarak kullanıldı. Bir tünel sahnesi tüm olayların özeti niteliğindeydi.

Yapımlarda en kaba Foreshadowing kullanımı, Flashforward şeklinde gösterimdir. Flashforward’da öykünün ilerleyen dakikalarında görünen bir sahne, önceden seyirciye açıkça gösterilir ve öyküyü bilmeyen seyirci için bu sahne, anlamsız olur ancak öyküye dair önemli bir gelişmenin yaşanacağını belirtir. Bu durumda, hikaye başında yanan bir ev göstermek; filmin ilerleyen zamanlarında birinin evinin yanacağını imâ etmiş olsa da, doğru kullanılan bir Foreshadowing yöntemi oluşturmaz.

Foreshadowing’in bir eşya olarak kullanılması en zor tespit edilen şeklidir. Bu örnekte, filmin ilerleyen sahnelerinde labirentin önemi vurgulanmak için kravat olarak labirent deseni seçilmiş. Eğer yeşil renkte kullanılmasaydı, sadece bir tesadüf olabilirdi. Ancak, ilerleyen sekanslarda çalılardan oluşan bir labirent kendisini gösterdiğinde anlaşılıyor.

Ayrıca Bakınız: Foreshadowing

Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.

Son Gönderiler

  • Teknik Bilgi

Bleach Bypass (Skip Bleach) Nedir? Sinemada Nasıl Kullanılmaktadır?

Bleach Bypass (Skip Bleach), analog sinema döneminde popüler olan ve dramatik etki yaratmak veya görüntüyü…

% gün önce
  • Bilgilendirmeler

Nü (Çıplak) Mankenlik / Modellik Nedir? Nasıl Nü Model Olunur?

Nü (Çıplak) modellik ve mankenlik, kıyafet ve vücut aksesuarları olmadan poz verme durumunu ifade eder.…

% gün önce
  • Genel

Tesettür Mankenliği Nedir? Tesettür Mankeni Başvuru Şartları

Tesettür mankenliği, tesettür giyim tarzına yönelik ürünlerin (türban, şal, tunik, hırka vb.), İslami kurallara uygun…

% gün önce
  • Genel

Taçsız Prenses Oyunculuk Başvurusu – FOX Taçsız Prenses Rol Seçmeleri

Taçsız Prenses dizisi oyunculuk başvurusu ve Taçsız Prenses dizisi rol seçmeleri için ajansımıza başvuru yapabilirsiniz.…

% gün önce
  • Genel

Benim Adım Farah Oyunculuk Başvurusu – FOX Rol Seçmeleri

Benim Adım Farah dizisi oyunculuk başvurusu ve Benim Adım Farah dizisi rol seçmeleri için ajansımıza…

% gün önce
  • Genel

Как Стать Фотомоделью В Турции? Как Получить Вид На Жительство В Турции?

Все задаются вопросом, как стать фотомоделью в стране Турция. Турция имеет большую долю рынка в…

% gün önce