Color Correcting ve Color Grading Nedir? Arasındaki Farklar Nedir?

Color Correcting ve Color Grading Nedir? Arasındaki Farklar Nedir?

Color Correcting (Renk düzeltme) ve Color Grading (Renk Derecelendirme), post prodüksiyon sırasında yapılan işlemlerdir. Yani kaydı bitmiş görüntüler üzerinde işlemler gerçekleştirilir. Color Correcting görüntünün daha doğal görünmesini sağlarken Color Grading görüntüyü stilize etmek için kullanılır.

Örneğin iki farklı kamera modeli ortam ışığında farklı renk dengesinde görüntü kaydedebilir. Bir kamera daha sarı tonda kaydederken diğer kamera daha mavi tonda görüntüyü kaydedebilir. Bu aşamada color checker denilen gereç ile veya göz kararı görüntü rengi dijital ortamda dengelenir. Böylelikle iki görüntü de aynı renk tonuna sahip olur ve bu işleme Color Correcting denilir. Color Grading ise stilize görüntü oluşturmak için kullanılıyor. Örneğin sıcak bir havanın etkisini izleyicide hissettirmek için görüntü rengi daha sarı ve turuncu tonlara getirilir.

Color Correcting ve Color Grading Nedir? Arasındaki Farklar Nedir?
Color Correction Örneği

Color Correcting (Renk Düzeltme) Nedir?

Color Correcting (Renk düzeltme), bir filmin post prodüksiyon aşamasında gerçekleşen teknik bir işlemdir. Film renk uzmanları, insan gözünün gerçek hayatta deneyimlediği şekilde, doğal ve işlenmemiş görünmesi için film çekimlerinin rengini, kontrastını ve pozlamasını ayarlamak için düzenleme yazılımı kullanır. Bir filmin yönetmeni ve görüntü yönetmeni ile yakın çalışan renk uzmanı (Colorist), filmin tam olarak amaçlandığı gibi görünmesini sağlar.

Renk uzmanı ayrıca teknik renk hatalarını da düzeltir. Örneğin, bir aktör en iyi performansını düşük ışıklı bir sahnede veriyorsa, filmin geri kalanıyla tutarlı görünmesi için ışığı düzelterek yani görüntünün parlaklığını yükselterek sahneyi kaydetme işlemi gerçekleştirebilir.

Renk düzeltme ayrıca, eklenen görsel efektlerin (VFX) mümkün olduğunca gerçekçi görünmesini sağlamak için de kullanılabilmekte.

Color Correcting ve Color Grading Nedir? Arasındaki Farklar Nedir?
Color Grading Örneği

Color Grading (Renk Derecelendirmesi) Nedir?

Color Grading (Renk derecelendirme), renk düzeltme yoluyla oluşturduğunuz görüntünün üzerine renk tonu uygulayarak stilize etme işlemidir. Öncelikle düzeltilmiş bir renk olması ve işlemin bu görüntüye göre yapılması gerekir. Eğer ham görüntü kullanılıyorsa renkler zaten düzeltilmiş olarak görünecektir. Renk uzmanı renk düzeltmesini tamamladıktan sonra, renk tonlaması sürecine başlayabilir. Renk derecelendirmesi sırasında renk uzmanları, bir filmin görsel tonunu ve atmosferini vurgulayarak ve daha sinematik görünmesini sağlayarak çekimi stilize etmek için düzenleme yazılımları kullanır.

Renk derecelendirme, hem teknik hem de yaratıcı değişiklikler yapmak için kullanılabilir. Renk uzmanları, filmin özenle seçilmiş renk paletinin belirli bir atmosfer, stil veya duygu iletmesini sağlamak için sanatsal amaçlarla renk derecelendirmesini kullanır.

Color Correcting ve Color Grading Nedir? Arasındaki Farklar Nedir?
color correction

Colorist İçin Videoyu Doğru Renklendirme

Renk tonlaması işlemi, yorulmamış bir göz ve çok sabır gerektirir. Bu nedenle doğru renkleri gösteren bir ekrana ve gözünü yormamak için mola vererek renk düzenleme işlemi gerçekleştirmeniz gerekiyor. Göz, bir renge sürekli bakınca renk algısı insan beyninde azalmaya başlıyor. Bu nedenle renk uzmanlarının bir saatten uzun süre aynı görüntüye bakmamaları gerekir.Video renginin nasıl düzeltileceğiyle ilgili temel bir kılavuz için aşağıdaki adımlara göz atın:

  1. Bir resim profili seçin. Tüm kameralarda, çektiğiniz görüntü profilini değiştirmeye olanak tanıyan önceden belirlenmiş resim profilleri bulunur. Bir resim profili, filminize tutarlı bir renk veren çekiminizin temel özelliklerini (renk, doygunluk ve ton gibi) oluşturan bir dizi parametredir. Çekim sırasında bazı film yapımcıları, renk uzmanlarının post prodüksiyon sırasında daha iyi geliştirebilecekleri düşük kontrastlı, nötr çekimler oluşturan sabit bir resim profili kullanmayı tercih ediyor. Genelde bu renk profilleri aynı zamanda LOG denilen ham görüntüler olmaktadır.
  2. Beyaz dengenizi ayarlayın. Beyaz rengin tanımlanması, temel renk düzeltme işleminin bir başka kısmıdır. Beyaz dengesi, beyaz ışığınızın sıcaklığını belirleyerek video kameranızda renkleri doğru bir şekilde sunmaya yardımcı olur. Renk sıcaklığı ve renk tonu diğer tüm renklerinizin görünümünü etkileyebilir, bu nedenle bir temel oluşturmak için beyazınızın seviyesini tanımlamanız önemlidir. Beyaz dengesi isminden de anlayacağınız üzere beyazın tonunu belirtmektedir.
  3. Tonlarınızı düzeltin. Tonları dengelemek, kaliteli görüntü yakalamanın gerekli bir bileşenidir. Fotoğraf makinenizdeki koyu tonları (siyah seviyeleri ve gölgeler gibi), parlak noktaları (en parlak ışık) ve orta tonları (siyah ve beyaz arasındaki orta aralık) dengelemek, pozlamayı iyileştirebilir; görüntünün doğru görünmesi gerekiyor.
  4. Kapsamlarınızı kullanın. Kapsamlar, ekstra ayrıntılı renk bilgileri sağlayan kullanışlı renk izleme araçlarıdır. Örneğin, renk düzeltme yazılımındaki vektörskoplar, ton ve doygunluk gibi krominans değerlerini (kırmızılar, yeşiller ve maviler (RGB)) ölçer. Bu renk aracı, ton seviyelerini insan gözünden daha hassas bir şekilde ölçtüğünden, bu özellikle doğal cilt tonlarını renk dengelemeye çalışırken renk uzmanları için yararlıdır.
  5. Renk uyumu kullanın. Post prodüksiyonda resimlerinize ön ayarlar uygulamak için arama tablolarını veya LUT’leri kullanabilirsiniz. Bir LUT, bir resim profili gibi çalışır, ancak kurgucuların, çekildikten sonra çekime tutarlı bir renk şeması uygulamasına olanak tanır. Renk eşleştirme araçları, renkleri referans çekiminize uyacak şekilde otomatik olarak ayarlayarak düzenleme süresinden tasarruf etmenizi sağlayabilir.
  6. İkincil bir renk düzeltmesi yapın. Birincil renk düzeltmeniz tüm resminizi ayarlayacaktır, ancak bunu daha spesifik alanlara odaklanan ikincil bir düzenleme ile takip etmelisiniz. İkincil bir düzeltme, ait olmayan düzensizlikleri veya doğal olmayan renk tonlarını görmenize ve genel görüntünüz üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olabilecek daha küçük ayrıntılarda ince ayar yapmanıza olanak tanır.
  7. Son ayarlamaları yapın. Video renk düzeltmenizi yaptıktan sonra, video görüntünüzde ince ayar yapmak ve son renk ayarlamalarını yapmak için ilave renkleri kullanabilirsiniz. Filminizde soğukluk veya izolasyon gibi belirli bir ton kullanacaksanız, (renk teorisine göre) çekiminize daha mavi bir renk vermek isteyebilirsiniz. Fantezi veya gizemli öğeler içeren bir filmi düzenliyorsanız, onu daha mor tonlarla renklendirmek isteyebilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Color Correction

Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.