Mizansen Nedir? Sinema ve Film Mizansen Hakkında

Mizansen Nedir? Sinema ve Film Mizansen Hakkında

Yapımcılar; geliştirdikleri her yapım için seyircilerin sıkılmaması, anlatılan öyküye ilgi ve merak duymaları için çeşitli yöntemler kullanırlar. Anlatılan olay her ne kadar sıradan olsa da, yapımcı bunu en ilgi çekici şekilde sunmalıdır. Yapımda bu ilgi çekicilik ve merak unsurlarının seyirci üzerinde oluşması, güçlü bir mizansene sahip olduğu anlamına gelebilir. Sizlere yaygın kullanılan ama tanımlanması zor terimlerinden biri olan mizansen hakkında bilmeniz gerekenleri listeledik.

Mizansen Nedir?

Mise en scène, meez-ahn-sen olarak telaffuz edilir, bir oyun veya filmdeki genel duygu tonunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. İnsanlar da dahil olmak üzere sahneye veya kameranın önüne yerleştirilen her şey mizanseni kapsar. Başka bir deyişle mizansen, bir prodüksiyonun görsel sunumuna ve genel “görünümüne” katkıda bulunan her şeyi kapsayan bir bütündür. Fransızcadan çevrildiğinde, “sahneye çıkarmak” anlamına gelir.

 

Mizansen Nedir? Sinema ve Film Mizansen Hakkında
Mizansen Nedir? Sinema ve Film Mizansen Hakkında

Filmde Mise en Scène’in 10 Bileşeni

Görsel unsurlar, izleyiciler fark etseler de etmeseler zihinlerde bir duygu oluşturur. Bu duygunun oluşmasında en etkili unsurlar şunlardır:

  1. Aktörler: Oyuncular, performansları ve oyunculuk tarzları mizansenin önemli parçalarından biridir. Bir aktör ekrandayken, genellikle kameranın odağındadır, bu nedenle onların varlığı, hikayenin genel görünümü için çok fazla ağırlık taşır.
  2. Karakterlerin Yeri: Sahnenin konumu görüntünün ruh halini belirler ve hikayeyi destekler. Örneğin, bir adamın kız arkadaşına evlenme teklif ettiği bir sahnede, ev ortamında olması, halka açık olandan tamamen farklı bir ton oluşturur.
  3. Set tasarımı: Set tasarımı, izleyicinin belirli bir sahnede gördüğü her şeyi ifade eder. Örneğin sahnede yurt odası görünüyorsa, masanın üzerinde ders çalışıldığını gösteren kitap ve defterler olması gerekir.
  4. Işıklandırma: Işıklandırma genellikle ruh halini en net şekilde ileten yöntemdir. Genellikle müzikallerde ve romantik filmlerde loş ışık kullanılması bu durumun bir örneğidir. Sitcom ve komedi filmlerindeyse gölgeleri en aza indirmek için daha parlak aydınlatma kullanılmaktadır. Buna ek olarak genellikle korku filmlerinde kullanılan az ışık, yüksek kontrastlı bir görüntü oluşturulmasını sağlar.
  5. Shot blocking ve kamera yerleştirme: Shot blocking, sahnedeki vücut pozisyonlarını, jestlerini ve hareketlerini anlamak için sanatçılarla birlikte çalışmaktır. Sinemada Shot blocking aynı zamanda kameranın yerleşimi ve hareketlerini de içerir ve ışıklandırmayı, set tasarımını ve daha fazlasını etkileyebilir. Hem Shot blocking hem de kamera yerleştirme, karakterlerin durumu ve ilişkileri gibi şeyleri izleyiciye ileten etkili araçlardır.
  6. Kompozisyon: Kompozisyon, bir çekimi oluşturan kadrajın ve kamera açılarının belirlenmesidir. Kompozisyonu manipüle etmek, hikayenin duygusal temalarını vurgulayabilir ve izleyiciye bir anlam duygusu (veya eksikliği) iletebilir .
  7. Alan derinliği: Alan derinliği, hem birbirine hem de kameraya göre insanlar, aksesuarlar ve manzara arasındaki mesafedir. Shot blocking’e çok benzer, seyirciye sahnenin tonu ve karakterlerin durumu hakkında çok şey söyleyebilir. 
  8. Film stock: Film stock, filmin ekrandaki görünümünü ifade eder. Siyah beyaz mı yoksa renkli mi? Film grenli (Grain: Görüntüde kumlanmaya benzer bir doku oluşması) mi yoksa değil mi? Bu seçimlerin her biri hikaye anlatımını farklılaştırır.
  9. Kostümler: Kostümler, oyuncuların giydiği giysilerdir. Kostümlerin etkili olabilmesi için, bir kostüm tasarımcısının bir karakterde hangi renklerin doğru göründüğünü bilmesi ve ardından bunu hem rolü oynayan oyuncuya uygun şekilde hem de filmin renk paleti ile uyumlu olması gerekir.
  10. Saç ve makyaj: Saç ve makyaj, protez, kan veya yaşlanma teknikleri gibi oyuncuların karakterlerine dönüşmesine yardımcı olan fiziksel dokunuşlardır. Kostümler gibi saç ve makyaj da anlatılan hikayenin temel bileşenleridir.

 

Film Yapımcılığında Mizanseni Kim Belirler?

Bir tiyatro ya da film prodüksiyonunun mizanseni, yapımında emeği geçen herkesin ortak çalışmasıdır. Ancak ana hatlar aşağıdaki görevlilerin yardımıyla oluşturulur.

  • Görüntü yönetmeni
  • Prodüksiyon tasarımcısı
  • Prop Üreticisi
  • Konum yöneticisi
  • Gaffer
  • Görsel efekt süpervizörü
  • Kostüm tasarımcısı
  • Makyaj sanatçıları
  • Kuaförler

Ayrıca Bakınız: Mizansen

Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.