Dialogue Editor (Diyalog Editörü), film setinde kaydı alınan tüm sesleri bir araya getirmek, senkronize etmek ve düzenlemekten sorumludur. Diyalog editörlerinin ana görevleri arasında, ses parçalarını arka plan gürültüsünden arındırmak ve ses seviyesini yükselterek net hale getirmek, sesin sağdan veya soldan geliş yönünü ayarlamak, sesin perspektifini belirlemek gibi dijital ortamda uygulanan bir dizi iş yer almaktadır.
Özellikle diyalogları düzenlemek, ayrıntılara çok dikkat etmeyi gerektirir çünkü konuşulan kelimelerin görüntüdeki ağır hareketleriyle uyumlu olması gerekir. Ayrıca karakterler arasında yapılan konuşmanın doğal bir ritmi olmalıdır. Ses parçalarından bazıları, kelimeleri engelleyen arka plan gürültüsü gibi herhangi bir nedenle kullanılamazsa, oyuncular performanslarının yeniden kaydedilmesi için ses stüdyosuna getirilebilir. Sonradan kaydı alınan bu seslere ADR (Automated Dialogue Replacement) denilmektedir. ADR hakkındaki önceki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Sese perspektif kazandırmak, bir sahne sırasında kameranın çekim açıları önemli ölçüde değiştiğinde, sesin görüntüye göre yayılma oranını ayarlamak anlamına gelir. Örneğin, bir bardağa su dolduran birinin ses perspektifinde, su sesi daha net duyulmalıdır. Farklı bir örnek de, dar bir oda da duyulan sesle, çok geniş bir oda da duyulan sesinin yayılma oranlarının farklı olmasıdır. Film setindeki tüm sesler normal yayılma oranında kayıt altına alınmalıdır. Diyalog editörü, geniş bir oda hissiyatı vermek için, kaydı alınan bu sese Reverb efekti verebilir. Böylelikle ses, sanki geniş bir oda da yankılanıyor gibi duyulur.
Ayrıca Bakınız: Dialogue Editor
Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.