Animatronics, elektronik ve mekanik teknolojileriyle fiziksel olarak hareket sağlama tekniğine verilen isimdir. Animatronic ürünlerini hazır hale getirmek; programlama, elektronik, makine ve yüksek mühendislik bilgisi gerektirir. Sinemada, elektronik devreye kostüm giydirilerek, gerçekçi görünen ve hareket eden karakterler üretmek en genel kullanım amaçlarından biridir. Günümüz sinemasında CGI (Bilgisayar Tabanlı Görüntü Üretme) tekniklerinden önce, büyük bütçeli filmlerde sıklıkla kullanılıyordu.
Profesyonelce yapılan Animatronic karakterleri, dijital olarak tasarlanan görüntülerden daha gerçekçi görünür. Çünkü, fiziksel olarak sahne ortamında bulunması, sahne ışıklandırmasını kullanması, diğer karakterlerle etkileşime girmesi gibi avantajlar yarattığından gerçekçiliği arttırır. Ancak dezavantajları da vardır. Örneğin üretilen karakterin, hareket edebilmeleri için pil veya elektrik kullanımı kamera açılarını kısıtlar ve hareket ettiklerinde mekanik devrelerden dolayı gürültü duyulur. Bu da bu sahnelerde ADR sistemiyle kayıt alınmasını gerektirebilir. ADR hakkındaki önceki yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Ayrıca, hareketler önceden programlandığı için çok robotik durabilir, yüz ve kafa hareketleri pek doğal durmayabilir.
Bu tekniğin sinemada ilk kullanımı, 1961’de Walt Disney ile başladı. Disney şirketi, bu teknik için “animatronik” terimini kullandı ve ekibini bu konuda uzman hale getirdi. Hareket edebilen ve ses çıkarabilen robotlar tasarlamak beyazperde’de bir ilk oldu. İlk Animatronik ürünleri olan kuşlar, 1964 yapımı Mary Poppins filminde bir sinema filminde yer alan ilk animatroniklerdi.
O zamandan beri, animatroniklerin kalitesi ve üretimi o kadar gelişti ki, film ve televizyon endüstrisinde, çok riskli, çok pahalı ya da gerçek oyuncularla başarılmasının mümkün olmadığı durumlarda yaygın olarak kullanıldı. Sinema tarihindeki en ünlü animatroniklerden bazıları Jaws (Köpek Balığı), ET, Jabba the Hutt, The Terminator ve King Kong’dur.
Günümüzde bilgisayar yoluyla karakter üretilse de Animatronic kullanımından vazgeçilmedi. Hala çok sık şekilde kullanılıyor. Hem CGI hem de Animatronic içeren filmler, sahne yapısına göre kullanım yerini belirlemeyi tercih eden film yapımcıları için başarılı sahnelerin çekilmesine olanak veriyor.
Ek Not: Animatronic sadece karakter canlandırmak için kullanılmıyor. Örneğin bir kamera açışını yakalamak için kameranın monte edildiği bir Animatronic ürünü oluşturulabilir. Oyuncuların üzerinde bulunduğu platform için Animatronic zeminler hazırlanabilir.
Ayrıca Bakınız: Animatronics
Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.