Süreklilik, Devamlılık (Continuity) Nedir? Filmde Süreklilik Nasıl Sağlanır?

Süreklilik, Devamlılık (Continuity) Nedir? Filmde Süreklilik Nasıl Sağlanır?

Süreklilik, Devamlılık (Continuity), bir yapımda farklı farklı sahneler birleştiğinde mantıksal ve görsel hataların önüne geçmek için uyulması gereken temel kurallardan biridir. Örneğin bir sahnede karakter kırmızı gömlek giyiyorsa hemen sonraki sahnede mavi bir gömlek giyerse süreklilik hatası meydana gelir. Her bir sahneyi çekerken kamera ayarlarından sahne ekipmanlarına kadar çok sayıda ayrıntıyı takip etmek zor olabilir. Çekimlerde gözden kaçan hatalar birleştiğinde, süreklilik olarak adlandırılan hikaye anlatımının bütünlüğünü etkileyecek sorunlara neden olabilir. Süreklilik hataları en yaygın film hatalarından biridir ve düşük bütçeli bağımsız filmlerden, yüksek prodüksiyonlu filmlere kadar her şeyde ortaya çıkabilirler.

Süreklilik (Continuity) Nedir?

Süreklilik, bir yapımdaki tüm detayların çekimden çekime ve sahneden sahneye tutarlı olmasını sağlama ilkesidir. Bir sahne süreklilik standartlarını koruyorsa, her çekim bir önceki çekimin kesintisiz devamı gibi hissettirir ve hikayedeki gerçekçilik duygusunu güçlendirir. Görüntüde kesintisiz bir sahne izlense de prodüksiyon aşamasında, her bir çekim farklı bir zamanda ve tamamen farklı bir sırada çekilmiş olabilir. Örneğin, bir sahnenin başında bir oyuncu sağ eliyle bir bardak alırsa, süreklilik, sahne boyunca o bardağı sağ eliyle tutması gerektiğini belirtir.

Süreklilik sorunları en çok, geniş plan çekimlerin veya orta plan çekimlerin olduğu sahnelerde ortaya çıkar. Yakın plan çekimler çok fazla arka plan olmadan sadece oyuncuya odaklanır ve görüntüde değişken unsur azaldığı için hata oranı azalır. Ancak geniş plan çekimlerde çok fazla dekor ve aksesuar göründüğünden sürekliliği korumak zorlaşır. Çekim sırasında, set ekipleri, çeşitli çekim türleri için genellikle tüm aksesuarları ve mobilyaları sahnenin içine ve dışına taşır. Bu taşıma şekli süreklilik hatalarının istemsizce oluşmasına sebebiyet verebilir.

 

Süreklilik, Devamlılık (Continuity) Nedir? Filmde Süreklilik Nasıl Sağlanır?
Sureklilik Continuity Nedir Filmde Sureklilik Nasil Saglanir

Filmde Süreklilik Hataları Nasıl Tespit Edilir?

Uzun metrajlı filmlerde yapımcıların film prodüksiyonu ve post prodüksiyon sırasında bilmesi gereken birkaç süreklilik kategorisi vardır:

  • Prop ve kostüm sürekliliği: Prop ve kostüm tutarsızlıkları, film ve TV’de en sık görülen süreklilik hatalarıdır. Çekimler arasındaki hatalara örnek olarak, bir sahne boyunca kullanılan farklı renkli kupalar veya bir oyuncunun ceketine iliklenen farklı sayıda düğme verilebilir.
  • Oyunculuk sürekliliği: Film yapımcıları, post prodüksiyon sırasında editörlere mümkün olduğunca çok seçenek sunmak için genellikle aynı sahnelerde birkaç çekim yapar ve bu kadar çok çekimle oyuncular her seferinde eylemlerini biraz farklı yapabilir ve küçük süreklilik hatalarına neden olabilir. Oyunculuk sürekliliğindeki hatalara örnek olarak, oyuncuların bir sahneyi alırken farklı bir eli kullanması veya kamera dışındaki bir karaktere replikler verirken her çekimde biraz farklı bir yöne bakarak dalgalı bir bakış açısı oluşturması sayılabilir.
  • Zaman sürekliliği: Çekim programları aynı sahnedeki çekimlerin saatler, günler ve hatta aylar şeklinde arayla çekilmesini gerektirdiğinde, çekimler arasında planlanması zor olabilecek süreklilik farklılıkları olabilir. Zaman sürekliliğindeki hatalara örnek olarak hava veya mevsimdeki önemli değişiklikler veya çekimler arasındaki farklı uzunluklardaki gölgeler verilebilir.
  • Alan sürekliliği: Belki de en önemli tutarlılık alan sürekliliğidir. Genellikle “plot holes” olarak adlandırılan bu hatalar görsel devamlılık ile ilgili değildir. Daha ziyade, bir senaryo dikkatli yazılmadığında, önemli eylemler atlandığında veya aktörler sahneler sırasında doğaçlama yaptığında ortaya çıkabilecek kavramsal tutarsızlıklardır. . Örneğin, bir karakter tek çocuk olduğunu söyler ve daha sonra bir kardeş hakkında bir hikaye anlatırsa, bu bir olay örgüsü sürekliliği sorunu oluşturur.
  • Kamera ve ses sürekliliği . Bir yapım boyunca, görüntü ayarları ve ses seviyeleri tutarlı olmalıdır; bu, film yapımcılarının bir sahnedeki her çekim için aynı ekipmanı ve doğru ayarları kullandıklarından emin olmak için özel dikkat göstermeleri gerektiği anlamına gelir. Aksi takdirde, ışık seviyeleri, görüntü netliği veya ses seviyesi gibi şeylerde dikkat dağıtıcı farklılıklar olabilir.

Sürekliliği Korumak Neden Önemlidir?

Süreklilik, iyi bir hikaye anlatımı için hayati önem taşır çünkü izleyicileri filme sokmaya yardımcı olur. Film yapımcıları, izleyicilerin hikayeleri sırasında sanki gerçek dünyada oluyormuş gibi eylemlere ve diyaloğa dikkat edebilmelerini ve bir sahne boyunca bir setin her detayı tutarlı olduğunda seyircinin tüm dikkatini verebilmesini ister.

Ancak, küçük ayrıntılar tutarsızsa veya hikayede olay örgüsü boşlukları varsa, izleyicilerin dikkati dağılacak ve hikaye anlatımına odaklanamayacak; bir karakterin bardağındaki dalgalanan su seviyelerini düşünmek için daha fazla zaman harcarlar ve diyaloğu dinlemek veya hikayeyi önemsemek için daha az zaman harcarlar. Bu nedenle sürekliliği korumak çok önemlidir; izleyicilerin katılımını sağlar.

Yapımda Sırasında Sürekliliği Korumak İçin 4 İpucu

Bir yapımda sürekliliği sağlamak son derece zor hale gelebilir. Kolaylaştırmak için birkaç ipucu:

  1. Fotoğraf çekin: Bir çekimin en küçük ayrıntılarının bile tutarlı olduğundan emin olmanın en iyi yolu fotoğraf çekmektir. Fotoğraflar, not etmenin imkansız olduğu durumlarda ayrıntıları izlemenize yardımcı olur ve çekimler arasında aynı şekilde sahne tutarlığını kurmayı önemli ölçüde kolaylaştırır. Bu çekimlerin bir DSLR fotoğraf makinesinde yapılması gerekmez; film yapımcıları sürekliliği takip etmek için basit dijital fotoğraf makineleri ve hatta polaroidler kullanabilirler.
  2. Ayrıntıları içeren raporlar oluşturun: Süreklilik raporları, kamera ayarları, ekran yönü, hava durumu, sahne donanımı ve senaryodan olası sapmalar dahil olmak üzere her gün yapılan çekimin ayrıntılı kayıtlarıdır. Süreklilik raporları, her şeyin, hatta ses kalitesinin bile çekimden çekime tutarlı olmasını sağlamanın harika bir yoludur.
  3. Çekim günlerinizi birbirine yakın tutun: Çekimler arasında ne kadar çok zaman geçerse, film yapımcılarının her sahnenin ayrıntılarını unutması için o kadar fazla durum oluşur veya daha da kötüsü, çekim yerlerinin yazdan sonbahara geçiş gibi önemli değişikliklere uğrama olasılığı o kadar yüksek olur. Mümkün olduğunda, çekimler arasında kısa bir süre, ekip üyelerinin her sahnenin ayrıntılarını hatırlamasını sağlamaya yardımcı olabilir ve hava durumu değişiklikleri veya diğer konum değişiklikleri olasılığını en aza indirebilir.
  4. Bir senaryo süpervizörü ile çalışın: Devamlılık sette büyük bir sorumluluktur ve yapılması gereken başka işlerle birlikte sürekliliği korumak, kendi işi dışında çalışan ekip üyeleri için çok bunaltıcı olabilir. Bu nedenle çoğu film ve TV ekibinde, tek sorumluluğu çekimler ve sahneler arasında sürekliliği sağlamak olan bir senaryo süpervizörü bulunur.

Hot Set Kullanmak

Bir film sahnesi çekilirken, günlerce aynı sette bulunmak gerekebilir. Tek mekanda geçen filmler bu duruma iyi bir örnektir. Bu gibi durumlarda mola vererek çekimlerin ertesi gün devam edilmesi gerekebiliyor. Filmin senaryosu gereği parçalanan bir kapı, kırılan cam gibi durumlarda etrafa düşen cam ve kapı parçalarının konuma, sürekliliğin korunması için dokunulmaz. Eğer cam parçaları veya kapı parçalarının konumu en ufak bir yer değişikliğine uğrarsa, filmde süreklilik hatası meydana gelir. Film setinde, sahnede bulunan bu eşyaların konumu kritik bir öneme sahipse, kimsenin sette bu eşyalara dokunmaması için uyarı işaretleri konur. Bu uyarı işaretlerine Hot Set denilir.

Hot set terimi, aktif olarak kullanılan bir film setini ifade eder. Hot Set’ler, çekim sırasında sürekliliği korumak için herhangi birinin setin etrafındaki öğeleri hareket ettirmesini veya yeniden düzenlemesini önlemek için, hot set yazılı etiket, bant veya levha şeklindeki uyarıların tamamını kapsar. Eğer film seti kamusal alanda yapılıyorsa, birinin yanlışıkla sete girmesi muhtemeldir.

Süreklilik, Devamlılık (Continuity) Nedir? Filmde Süreklilik Nasıl Sağlanır?
Hot Set Nedir? Film Setinde Dekor ve Eşyaların Konumları

Konumunun değişmemesi gereken eşyaların etiketlendiğinden ve bozulmadan bırakıldığından emin olmak, büyük bir iş gibi görünmese de, prodüksiyon aşamasında muazzam şekilde zaman ve kaynak tasarrufu sağlayabilecek en önemli görevlerden biridir. Bunun nedeni, aktif bir film setinden bir şey yanlış yerleştirilirse veya çıkarılırsa, önceki çekimlerdeki konumlarının nasıl geri getirileceğini bulmak için saatlerce uğraşmak gerekebilir.

Eğer set açık alandaysa, etrafına sarı bantlarla ‘girilmez’ uyarısının yer aldığı şeritler çekilir veya setin dört bir yanına girilmez levhası konur. Eğer konumunun korunması gereken eşyalar nispeten kritik öneme sahip değilse küçük plastik işaretler eşyanın yanına konur. Bu işlem tıpkı polislerin kriminal bir olay yerini koruma altına almasına benziyor.

 

Ayırca Bakınız: Continuity

Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.