Oyuncu olmak, set dışındayken ve oyunculuk dersinde değilken çok fazla boş zamanınız olması anlamına gelir. Zaten oyunculuk kitapları okuyorsanız , oyunculuk işinde şansınızı artırdığınızdan eminseniz ve ilerlemek için her şeyi yapıyorsanız, oyunculuk becerilerinizi daha da geliştirmek için bazı alıştırmalar ve oyunlar deneyebilirsiniz. Aşağıda belirtilen oyunculuk alıştırmaları ve oyunları kendi başınıza yapılabilir, ancak birçoğunu grup halinde yapmak daha eğlenceli olacaktır. Bu yüzden eğer aktör arkadaşlarınız varsa ve biraz boş zamanınız varsa, bir araya gelin ve bunları deneyebilirsiniz. Oyuncu ne kadar çok oynar, doğaçlama yaparsa o kadar iyi profesyonel olur. Oldukça basit.
Şaşırtıcı bir şekilde, eğlenmenize izin vermenin, kendinizi bir çocuğun durumuna sokmanın ve oyunculuk becerilerinizi geliştirmenin birçok yolu vardır. Bu yazıda oyunculuk becerilerinizi zorlayacak en iyi 15 alıştırmamızı ve oyunumuzu bulacaksınız. Bu tekniklerin çoğu, oyunculuk oyunları ve alıştırmaları drama öğretmenleri ve drama okulları tarafından yaratılmıştır ve halen kullanılmaktadır.
Oyunculuk Becerilerini Geliştirmek İçin 15 Egzersiz
1. Otobüs Durağındaki Adam
Bu egzersiz hayal gücünüzü geliştirmeyi amaçlamaktadır. Hayal gücünü geliştirmek, oyuncunun başarısının en önemli bileşenlerinden biridir. Seyircinin oyunculuğunuza inanabilmesi için, karakterinizin hayatının gerçek olduğuna ilk önce siz inanmalısınız. Ve bunu yapmak için, karakterinizin hayatının küçük bir dünyasını zihninizde kurabilmeniz gerekir. Tek bir sahne için bile, neden yaptığınız, ne yaptığınız, neden böylesiniz vs. gibi soruların yanıtlarını bulmanız gerekiyor. İşte tam da bunun için hayal gücünüz var. Mümkün olduğunca sık hayal gücünüzü geliştirmeye çalışmalısınız. Oyunculuk becerilerinde ustalaşmak için faydalıdır, ama aynı zamanda iyi bir hayal gücüne sahip olarak yaşamak çok eğlencelidir!
Egzersizin Tanımı: Bu egzersiz hem bireysel hem de grup halinde yapılabilir. Bunu bireysel olarak yapıyorsanız, o zaman dışarı çıkıp yoldan geçenlere, kuyruktaki insanlara, otobüs durağındakilere vs. bakmanız ve onlar hakkında varsayımlarda bulunmaya başlamanız yeterlidir: meslek, hobiler, medeni durum ve diğer her şey. . Tahmin etmeye çalışmayın, sadece hayal kurun! Bunu bir grup içinde yapıyorsanız, sırayla yapın ve aynı şeyi yapın, ortaklarınız hakkında varsayımlarda bulunun.
2. Kıyafeti Neydi?
Bu alıştırma dikkati geliştirmeye yöneliktir. Bir oyuncu için de dikkat çok önemlidir, çünkü diğer insanların her detayına dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca, yeni başlayan biri için hiç yaşamadığı bir duyguyu veya durumu oynamak çok zordur. Ancak dikkatiniz iyi gelişmişse, istediğiniz durumu veya duyguyu deneyimleyen insanlarla ilgili gözlemleri her zaman hatırlayabilirsiniz.
Egzersizin Tanımı: Bu egzersiz hem bireysel hem de grup halinde yapılabilir. Grupta: İnsanlar bir daire içinde otururlar ve kimin ne giydiğini hatırlamaları için 5 dakika verilir. Giysilerin, aksesuarların, saç stilinin vb. tüm ayrıntılarını hatırlamak önemlidir. 5 dakika sonra dönüyorlar ve oyunu yöneten kişi şu şekilde sorular sormaya başlıyor: “Ayşe, söyle bana, lütfen Zeynep ne giyiyordu?”, “Ahmet, Ayşe’nin ayakkabılarının rengi neydi?” vb. .Sonunda herkes geri döner ve cevapları kontrol eder. Bireysel olarak yapıyorsanız, sadece aile üyelerinizle veya yabancılarla yapın. Sadece gözlerini kapat ve her ayrıntıyı hatırlamaya çalış.
3. Anımsatıcılar
İnsan hafızası, başlangıç göstergeleri ve bu gelişimin başladığı yaştan bağımsız olarak geliştirilebilen ve eğitilebilen bir araçtır. Anımsatıcıların fikri, hafızamızın görüntüleri ve resimleri çok iyi depolamasıdır. Herhangi bir bilgiyi bir görüntüye dönüştürmenize izin verir, böylece tabloları, büyük sayı dizilerini, yeni dilleri vb. kolayca hatırlayabilirsiniz.
Egzersizin Tanımı: Egzersizin bireysel veya grup halinde yapılması arasında pek bir fark yoktur. Bireysel ise, kişi sadece 20-30 alakasız kelime yazar. Bir gruptaysa, – biri her katılımcıdan birkaç kelime söylemesini ve hepsini yazmasını ister. Daha sonra kelimeler birkaç kez okunur, önce tek bir resim ile yavaş bir okuma olmalıdır – kelimelerin her biri hakkında ilişkilendirme. Takip eden her kelimenin, daha doğrusu imajının, önceki imajlarla bazı bağlantıları olması gerekir. Örneğin, “uçak”, “kapı”, “fil” kelimeleri varsa, çağrışım kapıya çarpan bir uçağın görüntüsü olabilir ve o kapının arkasında bir fil oturuyor. Sonunda, ilk “film” senaryonuz çekilmeye hazır olacak!
4. Sandalye
Oyuncunun hayal gücünü geliştirmeyi amaçlayan bir başka egzersizdir. Tüm katılımcıların bir sandalyenin etrafında oturduğu ve birinin nasıl bir sandalye yapabileceğinin (bir kutu koyun, vb.) düşünüldüğü çok basit bir alıştırmadır. Katılımcılar 40 fikir bulduktan sonra başka bir nesne seçerler ve onunla aynı şeyi yapmaya devam ederler. Yalnızsanız, bunu her zaman kendiniz yapabilirsiniz; ancak, çok tek yapmak daha zordur ve yakında biraz sıkıcı hale gelebilir.
5. Duyguların “Makinesi”
Bazı yeni başlayanlar için kamerada veya sahnede duyguları göstermek çok zor olabilir. Duyguların “Makinesi”, hayal gücünüzdeki arzu edilen duyguyla ilişkili unsurlardan oluşan bir mekanizmadır.
Egzersizin Tanımı: Bir duyguyu seçin. Örneğin: “öfke”, sonra bir kağıt alın ve sizi sinirlendiren durumları yazın. Örneğin, gürültülü komşular, aile bireyleri, çok fazla ev ödevi, yanlış saç kesimi vb. Ardından, her durumda bir görüntü bulmanız gerekir (gürültülü komşular – konuşmacılar, katı ebeveynler vb.).
Daha sonra bu görüntüleri bir kağıt parçası üzerinde birleştiriyorsunuz ve sonunda “öfke makinesi”ne sahip oluyorsunuz. Aynı şeyi diğer birçok duygu için yapın ve onları harekete geçirmeniz gerektiğinde, her zaman bu “makineyi” alabilir ve sizi kızdıran, mutlu eden, sinirlendiren vb. tüm görüntüleri hatırlayabilirsiniz. Bu görüntüler, istediğiniz duyguyu hızlı bir şekilde elde etmenize yardımcı olacaktır. .
6. “Rol model”
Genç oyuncuların rol modelleri olması iyi bir şey. Günümüzde o kadar çok harika oyuncu var ki, YouTube’da onların herhangi bir filminden bir sahne açıp konuşmalarını, duruşlarını, jestlerini, seslerini ve duygularını taklit etmeye başlamanız yeterli. İlk başta çok zor olacak, ama ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar iyi yapacaksınız. Tabii ki, her şeyi kopyalamak imkansız, ancak tüm ayrıntılara dikkat etmeye çalışın.
7. Roller
İlk alıştırmada, sokaktaki insanların olası mesleklerini, hobilerini düşünmenizi tavsiye ettiğimizi hatırlıyor musunuz? Şimdi, bir otobüs durağında veya başka bir yerde bulunan kişinin neden mevcut durumunda olduğuna dair fikirler bulmalısınız (duyguları, kelimeleri ve jestleri düşünün).
Örneğin, gülen bir insan görürseniz, bunu yapmasının olası nedenlerini düşünmeye çalışın:
- İyi maaşlı yeni bir iş buldu.
- Karısı ona hamile olduğunu söyledi.
- Çok komik bir film izledi.
- Eve gideceği için heyecanlı.
- Bir ödül kazandı.
- Sevdiği birini düşünüyor.
8. Rol Değişimi
Bu alıştırma, oyunculuğunuzu daha canlı ve çeşitli hale getirmenin en kolay yollarından biridir. Farklı roller farklı tonlama, jestler, duygular ve enerji gerektirir. Farklı roller oynamaya alıştıktan sonra, konuşmanızın doğasını ve malzemenin şeklini kolayca değiştirebilirsiniz. Bu alıştırmada, birbirinden çok farklı 5 rolü oynamanız istenecek. Ardından, bu tür yazımların listesini genişletebileceksiniz.
- Çok sıkıcı bir öğretmen
- Çingene
- Emekli
- Kızgın patron
- Karizmatik lider
Göreviniz ilk rolü alıp 40-60 için doğaçlama yapmak ve ardından bir sonrakine geçmek vb. Sadece karaktere girme becerisini değil, aynı zamanda uzun süre içinde kalma yeteneğini de geliştirmek için her rolde en az 40 saniye kaldığınızdan emin olun. 5 karakteri de oynadıktan sonra, bunca zamandır sizi gözlemleyen partneriniz sizi değerlendiriyor (1’den 10’a kadar) ve size geri bildirimde bulunuyor. Oyunculuğunuzu nasıl geliştireceğinize dair fikirleri birlikte bulmalısınız. Her rol için 10 puan aldığınızda, yenilerini seçebilirsiniz.
9. Kesintisiz (Non-stop)
Bu görevde, herhangi bir duraklama veya hazırlık süresi olmaksızın 3 – 5 dakika boyunca bir konu hakkında bir monolog sunmanız gerekecektir. Herhangi bir duraklamadan kaçınmaya çalışmalısınız ve konuşmanız sanki uzun zamandır hazırlıyormuşsunuz gibi gelmelidir. Önce aşina olduğunuz konuları seçin, ardından hakkında neredeyse hiçbir şey bilmediğiniz bir konuya geçin. Bu alıştırma, doğaçlama becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.
11. Mülakat
Doğaçlama becerilerinizi geliştirmeyi amaçlayan başka bir egzersizdir. Meslektaşlarınızdan birinden (arkadaşınız değilse harika olur) sizin için bir soru listesi hazırlamasını isteyin. Sorular çok kişisel ve beklenmedik olmalı ve ayrıntılı bir cevap gerektirmelidir. Soruları olabildiğince hızlı, net, ayrıntılı ve kendinden emin yanıtlamaya çalışın ve ayrıca çok duygusal olmaya ve çok sayıda jest kullanmaya çalışın. Ardından, görüşmecinizden bir geri bildirim isteyin. Aynı şeyi bir hafta sonra başka bir görüşmeci ile yapın.
11. “ … ile başlayan kelimeler.”
Odanızda yalnız olduğunuzda ve biraz boş zamanınız olduğunda, bu alıştırmayı ayrıntılara konsantre olma becerilerinizi geliştirmenin bir yolu olarak kullanın. Herhangi bir “A, B, C, D, E …” harfini seçin. ve etrafa bakarak odanızda o harfle başlayan nesneleri bulmaya çalışın. Bunu yapmak için sadece 60 saniyeniz olacak ve 50 nesne bulmak çok iyi bir sonuç ama ne zaman 100 tane bulsanız, bu oyunun gerçek bir ustası oluyorsunuz.
12. Oyunlar
Oyuncuların sahnede vücutlarını akıllıca kullanmaları çok önemlidir ve mime (hikayeyi konuşmadan vücut hareketleriyle canlandırmayı içeren bir performans sanatı) oyunlar beden dili becerilerinizi geliştirmenin çok güçlü bir yoludur. Crocodile, Alias veya Activity gibi dünyaca ünlü oyunlar, vücudunuzu farklı nesneleri, insanları veya cümleleri başkalarına tanımlamanın bir yolu olarak kullanmayı öğretmeyi amaçlar, böylece ne olduğunu tahmin edebilirler. Bu oyunlar da oyunculukla ilgilenmeyenler için bile oynaması çok eğlenceli.
13. Aynalama
Çocuklar nasıl öğrenir? Yetişkinlerin yaptıklarını tekrarlıyorlar! Ve tekrar etmek, öğrenmenin en hızlı ve en etkili yollarından biridir! Performansı farklı stiller ile nasıl zenginleştirebilir ve konuşma becerilerimizi nasıl genişletebiliriz? Çok basit! Beğendiğiniz konuşmalardan birinin ve benimsemek istediğiniz tarzın videosunu çekin. Ardından, konuşmacının yaptığı gibi aynı şeyi söylemeye çalışın. Konuşma şeklinizi beğendiğiniz anda başka bir tarza geçin ve bu alıştırmayı her seferinde en az 15 dakika yaptığınızdan emin olun. Ancak birden fazla (dört veya beş) konuşmacı almanızı tavsiye ederiz. Bir kişiyi taklit ederek, onun “taklitçisi” olma riskini alırsınız. Her konuşmacıdan en iyisini alın, hepsini yeniden düşünün ve kendi benzersiz tarzınızı yaratın.
14. Pandomim
Bu oyunculuk egzersizi, ellerinizin hareketlerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Tiyatro grubu üyelerinin hepsinin aynı anda veya tek tek aşağıdaki hareketleri yapması gereklidir. Tiyatrolarda yaygın olarak kullanılır.
- Elinizde boya ile bir fırça varmış gibi hayali bir çit boyayın
- Görünmez bir duvara dokunun (avuç içi ve parmakları bir şeye dokunuyormuş gibi);
- Görünmez bir ipi sürükleyin (bu alıştırma için katılımcılar gruplara ayrılır);
- Tekne kürek çekmek.
15. Bir hayvanı okşamak
Bu egzersiz bir grup halinde yapılmalıdır, bu yüzden arkadaşlarınızı alın ve herkese içindeki hayvanların (kedi, fil, hamster, köpek vb.) listesini içeren bir kağıt verin. Katılımcıların her biri sevdiği bir hayvanı seçer ve onu tuttuğunu ve beslediğini hayal eder. Diğer katılımcıların görevi, hangi hayvan olduğunu tahmin etmektir. Bu alıştırma genellikle yeni başlayanlar için drama derslerinde kullanılır.
Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.