Genel

Slasher Nedir? Teen Slasher Nedir? Korku Filmi Türleri Nedir?

Slasher, korku filmlerinin bir alt türüdür. Genellikle bu türdeki bir filmde, seri şekilde cinayetler/ölümler gerçekleşir. Öldürülen kurbanlar gençlerden oluşuyorsa film, Teen Slasher olarak sınıflandırılır. Sınıflandırılan bu alt türde; genellikle ikonik bir seri katil olur ve kurbanlarını tek tek öldürme hikayesi anlatılır. Bu anlatıyla benzerlik gösteren herhangi bir film de, slasher sınıfına gireceği için, korku filmi yerine sadece slasher sınıflandırması yapılması tercih edilebiliyor. Her ne kadar bu türdeki filmlerde ikonik bir seri katile yer verilmiş olunsa da, hiçbir katile yer vermeden çekilen slasher filmler de vardır. Buna en iyi örnek “Final Destination” film serisidir. Bu film serisinde diğer benzer türdeki filmlerde olduğu gibi ikonik bir seri katil tiplemesi yoktur ancak seri şekilde ölümler vardır ve slasher filmler arasında yer almaktadır. Slasher filmlerin ilk çıktığı dönemde, seyircinin korkutulması amaçlanıyordu ancak günümüzde daha çok, markalama (intellectual property) amacıyla devam filmi üretilebilecek filmler çekiliyor. Slasher filmler, 1970-1990 arasında çekilen korku filmi hikayelerinin sunum benzerlikleri incelenerek sınıflandırıldı. 

Slasher filmlerde, twist (ters köşe) yapılabilmesi için çoğu seri katille özdeşleşen; maske, kıyafet ve benzeri unsurlara yer veriliyordu. Daha sonrasında filmlere yoğun ilgi oluşmasıyla çoğu yapımda, seri katilin kim olduğunun öneminin olmadığı sadece bir maske ve isimle anılmasının yeterli olduğu senaristler tarafından benimsendi. Eskiden günümüze çekilen slasher filmlerde, seri katil maskesinin altında kim olduğunun önemi pek aranmıyor. Pazarlanan filmlerde artık katilin işlediği cinayetlerdeki yaratıcılık aranıyor.

En sık işlenen senaryoların çoğunda; ikonik bir seri katil tiplemesi olur ve kurbanlarını tek tek öldürme hikayesi anlatılır. Klişe haline gelmiş Slasher filmlerinin sonunda katil, hayatta kalan son kişi tarafından öldürülür ve filmin sonuna dek, katilin kimliği genelde seyirciye gösterilmez. Bu nedenle kimliklerinin gizli kalması için hep kendilerine özgü maske takan katiller görülür. Anlatılan olaylara bakıldığında gizem her zaman arka planda kaldığı için, katillerin kimliği genel olarak önem sıralamasında değildir. Çoğu slasher filmlerin sonunda katilin kimliği ve hayatına dair özet niteliğinde diyaloglara yer verildiği görülmekte. Slasher filmlerini diğer korku filmlerinden ayıran bir diğer özellik de kurbanların, katili hızlı şekilde fark etmesi ve kaçmaya kalkışmasıdır. Böylelikle anlatılan hikayenin temeli, ‘acaba, karakter katilin elinden kaçabilecek mi?’ şeklinde oluyor.

Slasher filmlerinde, kurbanlar; üniversiteli veya liseli tiplerden oluşuyorsa, Teen Slasher olarak sınıflandırılıyor. Slasher filmler bir sosyokültürel algı yaratmak amacıyla sinemada kullanılmaya başlandı. Bu tür filmlerde genç kişiler; alkol içer, seks yapar, küfürlü konuşur ve filmde katil tarafından tek tek öldürülürdü. Bu genç grubunda, bir de bakire ve günahtan uzak bir tip olur, film sonunda sadece bu kişi hayatta kalır ve katili öldürürdü. Slasher’ların uzun süre bir din propagandası olarak kullanılması; hem katili öldüren gencin hikayesini görmek isteyen gençler tarafından hem de günahkarların ölmesini izlemekten keyif alan(?) yetişkinler tarafından beğeniliyordu.

Slasher filmlerinde amaç seri şekilde ölümler olduğundan, günümüzde ikonik bir seri katil yerine daha farklı şekillerde de sinema filmi uyarlamaları çekiliyor. Örneğin, Final Destination filmde bir seri katil yoktur ama kullanım şeklide Slasher filmlerle aynıdır. Sinema tarihinde bilinen birkaç Slasher filmi örneği:

  • A Nightmare on Elm Street
  • Friday the 13th 
  • The Texas Chain Saw Massacre 
  • Halloween

Korku Filmi Alt Türleri Nelerdir?

Tüm korku filmleri izleyicileri korkutmayı amaçlasa da, ne şekilde korkuttuklarını belirtmek için bazı alt kategoriler tanımlanmıştır. Bu alt kategoriler şunlardır:

  1. Psikolojik korku (Psychological horror) : Psikolojik korku filmleri, hikaye boyunca karakterlerin ruh hallerine odaklanarak; şiddet görüntüleri veya canavarlardan ziyade, zihinsel ve duygusal olarak korku oluşturmayı amaçlar. Psikolojik korku türü filmler arasında The Shining , The Silence of the Lambs ve Psycho en bilinenleridir.
  2. Slasher : Slasher filmleri genellikle bir grup insanın peşinden koşan bir seri katilin yer aldığı filmlerdir. Klasik slasher filmleri arasında Halloween , A Nightmare on Elm Street , Friday the 13th ve The Texas Chainsaw Massacre bulunur .
  3. Gore : Seyirciye psikolojik olarak irkiltmek amacıyla yapılmış filmdir. Kan odaklı filmler olarak da biliniyor. Bu tarzdaki filmler, genellikle sık sık yakın çekimlerle insan vücuduna yönelik şiddet sahnelerini barındırır. Kanlı filmlere örnek olarak The Evil Dead ve Saw (Testere) filmleri verilebilir .
  4. Body horror (Bedensel Korku) : Kanla yakından ilgili olan ve Gore benzerliği gösteren filmlerdir. Değiştirilmiş insan vücudunun yer aldığı sahnelere yer verilir. Film yapımcısı David Cronenberg, bu türün öncüsü olarak kabul ediliyor. Bedensel korku içeren filmler arasında The Fly , The Thing ve The Exorcist yer alır.
  5. Found footage (Delil Görüntüleri): Kurgusal veya gerçek şekilde bulunan görüntüye dayalı çekilen filmlerdir. Yapımcılar tarafından görüntülerin tesadüfen bulunduğu izlenimi verilmek için; profesyonel kameralarla çekilmiş sahneler, dijital olarak düzenlenir. Buradaki amaç, görüntünün gerçek olduğunu seyirciye inandırmaktır. Amatör çekimler gibi gösterilmeye çalışılan bu filmlere örnek olarak; The Blair Witch Project ve Cloverfield verilebilir .
  6. Monster horror (Canavarlar): Bu korku filmi türünde, bilim kurgu veya fantastik karakterle korkutulmak amaçlanır. Bu karakterlere örnek olarak; Kurt adamlar, vampirler, uzaylılar gibi ana düşmanlara yer verilir. Son zamanlarda farklılaşan zombi filmleri, bu türün işlenmesiyle orta çıkmıştır. Canavar korku filmlerine örnek olarak Night of the Living Dead , Resident Evil , Dawn of the Dead , Jaws , Godzilla , Frankenstein , DraculaThe Mummy  ve Alien verilebilir.
  7. Paranormal horror (Paranormal Olaylar): Paranormal horror, Monster horror türüne benzer ancak, fiziksel formdaki varlıklar yerine, dokunulamayan ve görülemeyen karakterleri ana düşman olarak konumlandırır. Örneğin; cinler, hayaletler, ruhlar ve iblisler gibi doğaüstü varlıklar en sık şekilde kullanılan karakterlerdir. Paranormal filmler genellikle perili evler, köyler, şeytan çıkarma veya gizli ibadet yerleri gibi mekanlarda geçer. Paranormal korku örnekleri arasında The Exorcist , Paranormal Activity , The ConjuringThe Amityville Horror, Dabbe, The Omen , Carrie ve Poltergeist sayılabilir .
  8. Comedy horror (Komedi Unsurlu Korku): Korku her zaman ürkütmek zorunda değildir. Doğru kullanımında, hem korkup hem gülmeniz mümkündür. Bunu amaçlayan film yapımcıları Comedy Horror türüyle filmler çekiyor. Bu film örnekleri arasında Scream , The Cabin in the Woods , Shaun of the Dead ve Tucker ve Dale vs. Evil sayılabilir.

Ayrıca Bakınız: Slasher

Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.

Son Gönderiler

  • Genel

Tesettür Mankenliği Nedir? Tesettür Mankeni Başvuru Şartları

Tesettür mankenliği, tesettür giyim tarzına yönelik ürünlerin (türban, şal, tunik, hırka vb.), İslami kurallara uygun…

% gün önce
  • Genel

Taçsız Prenses Oyunculuk Başvurusu – FOX Taçsız Prenses Rol Seçmeleri

Taçsız Prenses dizisi oyunculuk başvurusu ve Taçsız Prenses dizisi rol seçmeleri için ajansımıza başvuru yapabilirsiniz.…

% gün önce
  • Genel

Benim Adım Farah Oyunculuk Başvurusu – FOX Rol Seçmeleri

Benim Adım Farah dizisi oyunculuk başvurusu ve Benim Adım Farah dizisi rol seçmeleri için ajansımıza…

% gün önce
  • Genel

Как Стать Фотомоделью В Турции? Как Получить Вид На Жительство В Турции?

Все задаются вопросом, как стать фотомоделью в стране Турция. Турция имеет большую долю рынка в…

% gün önce
  • Genel

Yazgı Dizisi Oyunculuk Başvurusu – Tv8 Yazgı Rol Seçmeleri

Yazgı Oyunculuk Başvurusu, Yazgı Dizisi Oyunculuğu Başvurusu, Yazgı Oyunculuk, Yazgı Dizisi Rol Almak, Yazgı Dizisi…

% gün önce
  • Genel

Yasak Elma Dizisi Oyunculuk Başvurusu – FOX Yasak Elma Rol Seçmeleri

Yasak Elma Oyunculuk Başvurusu, Yasak Elma Dizisi Oyunculuğu Başvurusu, Yasak Elma Oyunculuk, Yasak Elma Dizisi…

% gün önce