Teknik Bilgi

Shot List (Çekim Senaryosu Listesi) Nedir? Nasıl Hazırlanır? Neden Kullanılır?

Shot List (Çekim Listesi), çekimi yapılacak eseri kamerayla kaydetmeden önce, çekimin hangi sırayla ve ne şekilde yapılacağına dair teknik bilgilerin yazıldığı dokümandır. Bir yapımın kağıt üstündeki hali de denilebilir. Çekim listesinde; kameranın nerede duracağı, hangi kameranın kullanılacağı, hangi kamera lensinin kullanılacağı, hangi açılarla çekimin yapılacağı gibi önceden planlanmış bazı temel bilgiler yazılır. Bu bilgilerin yer aldığı çekimde aksaklık oranı azalır, zaman kaybı önlenir ve bütçe doğru yönetilir. Bu listede yer alan kategoriler, her yapım için gerekli olmayabilir. Bu nedenle, çekimi yapılacak eser için özel kategoriler belirlenebilir.

Eğer yapımın devamı boyunca fazla değişime uğramayan bir çekim planı varsa, bu çizelge hiç kullanılmayabilir. Bu çizelgeden yararlanmadan çekim yapmak için, film setine gerçekten hakim bir yönetmene ihtiyaç vardır. Çekim listesi kullanılmayan yapımlarda; kamera lensleri sahneler arasında değişmez, kamera modeli değişmez ve çekim belli bir taslak üzerinden tek düze devam eder. Bu, zaman kaybını azaltmak için yönetmenin tercihidir. Ancak bu tür yapımlarda, sinematografik etki kaybolur ve tüm sahneler birbirinin kopyası haline gelir. Genelde görsel etki sunmak istenmeyen ve diyaloglarla öykünün anlatıldığı yapımlarda kullanılmaması tercih edilir. Temel bir çekim listesinde aşağıdaki bilgiler bulunur;

Basit Çekim Senaryosu .PDF Formatında > İNDİR
Gelişmiş Çekim Senaryosu .XLSX Formatında > İNDİR
Storyboard Yatay ve Dikey Şablon > İNDİR

Çekim Listesi yazımına başlamadan önce, senaryo metni bölümlere ayrılır. Ayrılan her bölüm senaryodan bağımsız şekilde sahnelere bölünür ve numaralandırılan her sahne için, kameranın konumları belirlenerek ne şekilde çekimlerin yapılacağını planlanır. Bu aşamada lenslerin tercihi ve kamera hareketleri büyük bir önem taşır. Çekimler genellikle, senaryodaki sahne sırasıyla çekilmez. Bu sebeple çekim planlaması yapılırken hangi gün hangi sahnenin çekileceği hesaplanarak çekim senaryosu hazırlanır. Örneğin, filmin başında görünen bir oda, filmin sonunda tekrar görülüyorsa, bu odaya ait tüm sahneler aynı gün çekilir ve çekim senaryosu buna göre hazırlanır. Bu nedenle çekim senaryosundaki sahnelere bölme, senaryodan farklıdır. (Not: bu bir kural değildir ve uyulması zorunlu değildir.)

Çekim planlanmasının amacı, prodüksiyon sırasında kargaşayı engellemek, filmin bütçesini elverişli şekilde kullanmak ve setteki aksiliklerin önüne geçmektir. Durum böyle olunca bir storyboard referans alınarak çekim planlaması hazırlanabilir. Eğer storyboard yoksa planlamayı yapmak epey zorlaşır. Eğer çekim planına film setinde karar verilirse zaman kaybı oluşur. Çünkü her sahne için yönetmen kamera ekibine kamera konumları ve nasıl çekileceğini anlatması gerekecektir.

Çekimlerin önceden planlanması için, kamera ve lens simülasyon yazımları kullanılabilir. Eğer varsa storyboard sanatçısıyla iş birliği içinde çalışmak gerekir. Eğer bir storyboard sanatçısı yoksa Storyboarder isimli yazılımlarla sahne planlaması yapabilirsiniz. 

Şu an için kullanılan en popüler kamera ve lens simülasyon yazılımı Cine Tracer isimli bir çeşit oyun formunda olan yazılımdır. Şu an için kullanılan en popüler storyboard oluşturma yazılımı Storyboarder yazılımıdır. Eğer iç mekan için sahne planlaması yapacaksanız, set.a.light 3D yazılımını kullanabilirsiniz. Bu yazılım oldukça güçlüdür ve gerçek dünyayla neredeyse aynı sahne planlaması yapmanızı sağlayabilir.

 

Örnek çekim senaryosu şablonunu indirmek için bu bağlantıyı kullanınız. Tablo versiyonu İçin bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

 

Ayrıca Bakınız: Shot List

Şimdi Cast ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.

 

Son Gönderiler

  • Genel

Tesettür Mankenliği Nedir? Tesettür Mankeni Başvuru Şartları

Tesettür mankenliği, tesettür giyim tarzına yönelik ürünlerin (türban, şal, tunik, hırka vb.), İslami kurallara uygun…

% gün önce
  • Genel

Taçsız Prenses Oyunculuk Başvurusu – FOX Taçsız Prenses Rol Seçmeleri

Taçsız Prenses dizisi oyunculuk başvurusu ve Taçsız Prenses dizisi rol seçmeleri için ajansımıza başvuru yapabilirsiniz.…

% gün önce
  • Genel

Benim Adım Farah Oyunculuk Başvurusu – FOX Rol Seçmeleri

Benim Adım Farah dizisi oyunculuk başvurusu ve Benim Adım Farah dizisi rol seçmeleri için ajansımıza…

% gün önce
  • Genel

Как Стать Фотомоделью В Турции? Как Получить Вид На Жительство В Турции?

Все задаются вопросом, как стать фотомоделью в стране Турция. Турция имеет большую долю рынка в…

% gün önce
  • Genel

Yazgı Dizisi Oyunculuk Başvurusu – Tv8 Yazgı Rol Seçmeleri

Yazgı Oyunculuk Başvurusu, Yazgı Dizisi Oyunculuğu Başvurusu, Yazgı Oyunculuk, Yazgı Dizisi Rol Almak, Yazgı Dizisi…

% gün önce
  • Genel

Yasak Elma Dizisi Oyunculuk Başvurusu – FOX Yasak Elma Rol Seçmeleri

Yasak Elma Oyunculuk Başvurusu, Yasak Elma Dizisi Oyunculuğu Başvurusu, Yasak Elma Oyunculuk, Yasak Elma Dizisi…

% gün önce