Rotoscoping (Rotoskop) Nedir? Ne İşe Yarıyor?

Rotoscoping (Rotoskop) Nedir? Ne İşe Yarıyor?

Rotoscoping (Rotoskop) işlemi, görüntü işleyerek veri elde etme yöntemini ifade etmektedir. Bu yöntem genellikle; maskeleme, takip ve analiz yoluyla yapılmaktadır. Günümüzde en sık kullanım şekli, maskeleme ve analiz yöntemiyle uygulama şeklidir. Rotoscoping işleminden veri elde etmek için genellikle birden fazla görüntünün işlenmesi gerekir. Böylelikle; görüntüler arasındaki benzerlik ve farklılıklar, benzersiz bir veri elde etmek için büyük kolaylık sağlar. Daha fazla veriye sahip olmak, nihai sonuçtaki hata oranını azaltmaya yardımcı olarak daha kaliteli sonuçlar elde edilmesini sağlar. Kaynaktan elde edilen veriler; piksellerin değişim konumları veya renkleri olabileceği gibi, dijital olmayan materyaller üzerinden de farklı yöntemlerle yapılabilir.

Rotoscoping yöntemi için video dosyaları donuk görüntülere dönüştürülerek ayrıştırılır ve ayrıştırılan her görüntü tek tek işlenir. Günümüzde standart haline gelmiş olan video formatlarından, her videodan en az 24 görüntü ayrıştırılabilir. Videolardaki bu görüntü sayısı FPS olarak ifade edilmektedir. Yani, 24 FPS olan bir videonun her saniyesi, 24 donuk görüntüden oluşmaktadır.

Rotoscoping kullanım alanları, sinema ve oyun endüstrisinde oldukça fazladır. Örneğin, video kaydındaki bir karakterin hareketleri takip edilerek bir animasyon elde edilebilir. Bu işlemde her görüntü referans alınarak çizimler yapılır ve görüntülerdeki tüm hareketler işlendiğinde akıcı bir animasyon elde edilmiş olunur. Ayrıca, görüntüdeki objeler ve kişileri, fiziksel veya dijital olarak keserek arka planlarını transparan hale getirme işlemi de Rotoscoping tekniğinin sık kullanımlarından biridir.

Eskiden, siyah beyaz filmlerin renklendirme işlemi için tüm kayıt, kare kare durdurulur ve elle renklendirilirdi. Günümüzde yapay zekanın gelişmesiyle sadece görüntü analizleriyle “motion capture” verileri üretebiliyor.

Rotoscoping (Rotoskop) Nedir? Ne İşe Yarıyor?

Bu işlemler eski dönemde elle, kare kare işlenerek yapılıyordu. Günümüzde, çeşitli yazılımlarla kolaylaştırılmış şekilde yine el ile işleme veya tamamı yapay zeka yöntemi içeren yazılımlarla, görüntü işleme tekniği uygulanabiliyor. Bu işlemleri yapan kişilere Rotoscoper denilmektedir.

Rotoscoping (Rotoskop) Nedir? Ne İşe Yarıyor?

Maskeleme Rotoskopu Nedir?

Maskeleme Rotoskopu, görüntülerdeki ana hatları takip ederek kesme işlemini ifade eder. Rotoscoper, görüntü kaydındaki nesnelerinin; filmler, televizyon şovları ve video oyunları için katmanlara entegre edilebilmesi için izlenen ana hatları (mattes) görüntüden ayırma işlemini yapar. Günümüzde her kareyi elle belirlemek yerine, süreci biraz daha kolaylaştırmak için bilgisayarlar yazılımları kullanılıyor.

Rotoscoping (Rotoskop) Nedir? Ne İşe Yarıyor?
Telif Hakkı: gelarogracestudio.com

Rotoscoper Ne İş Yapar?

Bir Rotoscoper’un ana görevleri, daha gerçekçi ve akıcı animasyon oluşturmak için filmdeki hareketli eylemlerin ana hatlarını görüntüden ayırmaktır. Modern teknoloji, bu sürecin eskisinden çok daha kolay hale gelmesini sağladı. Eskiden görüntüleri izlemek ve ayırmak için sahne, bir cam panele aktarılırdı. Günümüzde sadece dijital şekilde bilgisayar tabanlı olarak bu işlemler gerçekleştiriliyor. Rotoskopçular, 2D görüntü işleme ve çizim araçlarıyla ayrıntılı dijital ana hatlar oluşturuyorlar. Bu ana hatlar daha sonra kamerada görünmemesi gereken mikrofonları ve diğer istenmeyen öğeleri kaldırmak veya arka planı düzeltmek veya değiştirmek için kullanılıyor.

Temel Beceriler

  • Shake, Nuke ve Digital Fusion gibi  yazılımlar hakkında bilgi.
  • Mükemmel çizim ve boyama becerileri.
  • Detayları görebilen bir göz.
  • Tam ve tutarlı görüntüler oluşturabilme.
  • Sabır.
  • Bir takımda iyi çalışabilme.
  • Rotoskop işlemi hakkında bilgi.

Maaş ve Çalışma Saatleri
Bir Rotoscoper’un ortalama maaşı yılda 50.000 TL civarındadır. Rotoskopçular, sabah 9’dan akşam 5’e kadar normal bir vardiyada çalışmayı bekleyebilirler, ancak bazı durumlarda, son teslim tarihlerinin hızla yaklaşması durumunda bu saatlerin dışında çalışmaları gerekebilir.

Rotoscoper Nasıl Olunur?

Rotoscoper giriş seviyesi bir pozisyondur, ancak yine de Rotoscoper olmak hala biraz eğitim ve deneyim gereklidir. Rotoscope Sanatçıları tarafından en yaygın olarak gidilen eğitim yerleri, güzel sanatlar, çizim, animasyon ve grafik tasarım bölümleridir. Doğrudan üniversiteden mezun olanlar için iyi bir giriş seviyesi iş olabilir veya stajyer gibi daha düşük seviyeli işlerden terfi ettikten sonra kazanılan bir pozisyon olabilir. Çoğu durumda, yeteneğinizi ve yeteneklerinizi göstermek için bir portföy sağlamanız gerekecektir. Bu nedenle, stajlar, iş deneyimi ve eğitim kursları yoluyla olabildiğince fazla deneyim kazanmak, bu pozisyon görev alma şansınızı artıracaktır.

Ayrıca Bakınız: Rotoskop filmler

Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.