Yönetmen ve Görüntü Yönetmeni her çekim için ruh halini ve stili belirlerken, görüntüyü elde etmek için kullanılan tenik bilgileri uygulamak Kamera Operatörlerinin sorumluluğundadır. Kamera Operatörleri, kamera ekipmanlarını kurar, kullanır ve düzgün şekilde çalışmasını sağlar.
Kamera Operatörleri, Yönetmen ve Görüntü Yönetmeni altında çalışır ve genellikle ses ve ışıklandırmanın görüntüye uyum sağlaması için teknik departmanla temas halindedir. Müzik videoları, kurumsal prodüksiyonlar, filmler, TV programları ve reklamlar için video kaydından sorumludurlar.
Bu yazıda, bu işin sorumlulukları ve Kamera Operatörü olmak için ihtiyaç duyacağınız temel becerileri anlatacağız.
Kamera Operatörleri genellikle ön prodüksiyon aşamasında çalışmaya başlarlar ve diğer Bölüm Başkanları ile kullanılacak teknikler için kısa derslere katılırlar. Çekim sırasında yönetmenin talimatlarını yerine getirirler. Teknik sorunlar ortaya çıktığında bu sorunları çözmekten sorumludurlar.
Çekimler prova edildikten ve kamera ekipmanları operatör tarafından konumlandırıldıktan sonra, ekipmanın doğru şekilde çalışması da Kamera Operatörünün sorumluluğundadır. Daha da önemlisi, Yönetmenin talimatlarına bağlı kalarak belirlenen kamera konumlarını uygulamak da operatörün görevleri arasındadır. Bu işte başarılı olmak ve prodüksiyonun sorunsuz ilerlemesini sağlamak için çekimlerden önce senaryoları incelemek önemlidir.
Ayrıca, Kamera Operatörleri, herhangi bir çekimden önce ekipmanı kurmak ve herhangi bir son dakika değişikliği için yedek ekipman ve eşyaları hazır tutmaları gerekir. Ayrıca Asistanlarının ve Stajyerlerinin kamera ekipmanın bakımını doğru şekilde yapıp yapmağını ve kurulum sırasında doğru hazırlanıp hazırlanmadığını denetlerler.
Prodüksiyonun boyutuna bağlı olarak Kamera Operatörünün rolü değişebilir. Örneğin, daha büyük yapımlarda Kamera Operatörleri, Birinci Kamera Asistanı veya İkinci Kamera Asistanı gibi farklı görevlere sahip olabilir.
İkinci Yardımcı Kameramana genellikle Clapper Loader denir. Bu roldeyken Focus Puller’a yardımcı olur. Ham film görüntülerinin (LOG) yüklenmesinden sorumlu olur.
Kameralar, Lensler, odaklama sistemleri hakkında teknik bilgi ve (muhtemelen) Steadicam ve benzeri ekipmanları çalıştırmada uzmanlık, bir Kamera Operatörü için mutlak bir gerekliliktir.
Çekim süresince yaratıcı fikirlerle katkıda bulunmanız istenebilir. Bu nedenle Kamera Operatörlerinin estetik stile de dikkat etmesi gerekir. Koordinasyon (hem fiziksel hem de sosyal anlamda), bu iş için sürekli hareket halinde olmak, aynı zamanda ekibin diğer üyeleri ve oyuncu kadrosu ile çok etkili iletişim bir başka anahtar beceridir.
Bu sektördeki norm olduğu gibi, çalışma saatleri genellikle uzun ve sosyal olmayabilir. Bazı durumlarda, Kamera Operatörleri günde 14 saate kadar çalışabilir. Bu nedenle, bu iş rolünde dayanıklılık ve kararlılığa sahip olmak kesinlikle gereklidir. Bu pozisyonla seyahat genellikle bir zorunluluktur ve üretimin gereksinimlerine bağlı olarak kendinizi uzun süreler yurtdışında çalışırken bulabilirsiniz.
Bu işte başarılı olmak için hevesli ve kararlı olmanız gerekir. Ayrıca bu mesleğe başlarken genellikle iş bulmak zor olabilir. Ancak, azimli ve sektörde adınızı duyurursanız kısa sürede aranan isimlerden olursunuz.
Nasıl Kamera Operatörü Olunur?
İlk işiniz muhtemelen stajyerlik olacaktır. Deneyim ve hızlı öğrenme ile kademeli olarak yükselebilirsiniz.
Belirli bir nitelik gerekmese de, birçok Kamera Operatörü, hem sanat hem de bilimi kapsayan bu işin hem teorisini hem de pratiğini öğrenmek için yüksek öğrenimde kuslara ve üniversite bölümlerine gider. Akademik olarak başlamak için; Gazetecilik, sahne sanatları, medya prodüksiyonu veya medya çalışmaları alanında diploma almayı düşünebilirsiniz.
Ancak, becerilerinizin çoğu, çalışmaya başladığınızda gelişmeye başlayacaktır. Bu işe alımlarda, işverenler genellikle pratik deneyimi niteliklere tercih eder. Sektöre girmekte zorlanıyorsanız veya sadece bir başlangıç yapmak istiyorsanız, yerel topluluk prodüksiyonlarında çalışmak için gönüllü olabilirsiniz.
Son derece rekabetçi bu endüstride, güncel kalmak önemlidir. Kamera Departmanındaki teknoloji hızla değişiyor ve yeni gelişmelere ayak uydurmak çok önemli.
Ayrıca Bakınız: Kameraman
Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.
Tesettür mankenliği, tesettür giyim tarzına yönelik ürünlerin (türban, şal, tunik, hırka vb.), İslami kurallara uygun…
Taçsız Prenses dizisi oyunculuk başvurusu ve Taçsız Prenses dizisi rol seçmeleri için ajansımıza başvuru yapabilirsiniz.…
Benim Adım Farah dizisi oyunculuk başvurusu ve Benim Adım Farah dizisi rol seçmeleri için ajansımıza…
Все задаются вопросом, как стать фотомоделью в стране Турция. Турция имеет большую долю рынка в…
Yazgı Oyunculuk Başvurusu, Yazgı Dizisi Oyunculuğu Başvurusu, Yazgı Oyunculuk, Yazgı Dizisi Rol Almak, Yazgı Dizisi…
Yasak Elma Oyunculuk Başvurusu, Yasak Elma Dizisi Oyunculuğu Başvurusu, Yasak Elma Oyunculuk, Yasak Elma Dizisi…