Forced Perspective (Kontrollü Perspektif) Nedir? Filmlerde Kullanımı

Forced Perspective (Kontrollü Perspektif) Nedir? Filmlerde Kullanımı

Forced Perspective (Kontrollü Perspektif); bir yapımda, objeleri ve karakterleri gerçek boyutlarından daha farklı bir boyutta göstermek için kullanılan kamera manipülasyonunu ifade eder. Forced Perspective, genel olarak fantastik öğelerin yer aldığı yapımlarda, pratik efekt olarak kendini gösteriyor. Yani dijital yolla yapılmayan ve film setinde yapılan bir işlemdir. Forced Perspective’in çok gerçekçi gösterilmesi için, özel boyutlandırılmış nesneler tasarlanabilir.

Yüzüklerin Efendisi filmden örnek bir Forced Perspective. Hikayede ortalama insan boyundan daha küçük görünen Hobbit’ler için bazı sahneler için Forced Perspective yöntemi kullanıldı. Sahne gerçekçiliği için, oturdukları sandalye de perspektife uygun şekilde tasarlandı.

Bir karakter çevresine; küçük yapay bir şehir kurulursa, karakter sanki bir devmiş gibi görünür. Bu durumda yapay şehirde, arabaların ve insanların hareket etmesi sahnenin gerçekçiliğini arttıracaktır. Eğer yan unsurlar kullanılmazsa, şehir çok yapay görüneceğinden araba ve insanları dijital yolla görüntüye montajlamak gerekebilir. Bu durumda, Forced Perspective etkili olabilmesi için CGI yoluyla destek verilebilir.

Forced Perspective (Kontrollü Perspektif) Nedir? Filmlerde Kullanımı
Eski filmlerde, bu yöntem kullanılarak çok başarılı sahneler yapıldı. Günümüzde kullanımı pek tercih edilmiyor.

Forced Perspective Alternatifi Nedir?

Pratik yolla Forced Perspective alternatifi yoktur. Sadece dijital olarak bu işlem gerçekleştirilebilir. En bilinen yöntemi, Green Screen veya rotoscope yöntemidir. Boyutlandırılacak karakter veya nesne görüntüden kesilir ve farklı bir görüntüye ölçeklendirilerek koyulur. Tüm bu işlemler dijital yolla yapılmaktadır.