Videolar, görüntü karelerinin art arda gelmesiyle oluşmaktadır. Videodaki bu karelerin sayısının yüksek olması, daha akıcı bir video oluşmasını sağlar. Çünkü kare hızları, insan gözü referans alınarak hesaplanır ve bir insan gözünün algılayabildiği kare oranın üst sınırı 60’dır. Bu nedenle 60 kare altındaki görüntüyü, insan gözü akıcı şekilde göremez.
Videoyu oluşturan her bir görüntüye, kare denir. Bir videoda 1 saniye içinde art arda sıralanan kare sayısına FPS (Frame Per Second) denir. Karelerin, ekran çözünürlüğüne olan oranını da Frame Rate denilmektedir. Bir videonun, 1 saniyelik kesitinde 30 kare bulunuyorsa, buna 30 FPS’li video denilebilir.
Interlacing / Interlaced (Parçalı Tarama) Nedir?
Interlacing, videodaki karelerin arka arkaya getirilme ve karelerin taranma şeklini ifade eder. Veri ve bant genişliği tasarrufu sağlanması amacıyla videodaki kareler arka arkaya sıralanırken, tek bir karenin tamamını göstermek yerine; videodaki kareler yatay şeritler haline bölünerek, karelerin sadece belli bir kısmı diğer kare üstüne bindirilerek görüntü oluşturulur. Interlacing; kablolu TV yayınları için, sınırlı bant genişliği kullanarak görüntü sinyallerini iletmek için geliştirilmiş bir tekniktir.
Bu duruma örnek olarak; videonun 15. karesinde, videonun 14. karesinin yatay şekilde parçalanmış bir kısmı üst üste biner. Böylelikle kesilen ve görünmeyen karenin eksik kısımları, üst üste binen video kareleriyle tamamlanır. Aynı renk ve sahnedeki karelerde bu durumu insan gözü iyi şekilde algılayamasa da, iki farklı rengi içeren video karesinde, kesilmiş şeritler net şekilde görülebilir. Eğer video kareleri, bu şekilde arka arkaya getirilirse, bu videoya Interlaced video denir.
Field Order Nedir?
Field Order; Interlacing (Parçalı Tarama), yöntemiyle video karelerini yatay şeritlere bölme şeklini ifade eder. Interlacing işleminde video karelerinin her biri 7 yatay şeride bölünür ve 14 karelik yeni bir görüntü karesi oluşturur. Videonun şeritlere bölünmesi sırasında, 1. kare; 1, 3, 5, 7, 9, 11 ve 13. satırda görüntüyü parçalarken, 2. kare; 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14. karede görüntüyü parçalar. Videonun hangi satırlara göre parçalanacağını ifade etmek için Upper Field ve Lower Field terimleri kullanılır.
Upper Field Nedir?
Interlacing (Parçalı Tarama) işleminde, videonun ilk karesinin; 1, 3, 5, 7, 9 11 ve 13. satırlar hizasında bölünmesini ifade eder. Videonun 2. karesi; 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14. satırlar hizasında bölünerek parçalanma işlemi bu döngüde devam eder ve videonun son karesi 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14. satırlara bölünmüş şekilde biter.
Lower Field Nedir?
Interlacing (Parçalı Tarama) işleminde, videonun ilk karesinin; 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14. satırlar hizasında bölünmesini ifade eder. Vİdeonun 2. karesi; 1, 3, 5, 7, 9 11 ve 13. satırlar hizasında bölünerek parçalanma işlemi bu döngüde devam eder ve videonun son karesi 1, 3, 5, 7, 9 11 ve 13. satırlara bölünmüş şekilde biter.
Progressive (Parça Korumalı Tarama) Nedir?
Progressive, videodaki karelerin arka arkaya getirilme ve karelerin taranma şeklini ifade eder. Video kareleri sıralanırken şeritler halinde parçalanmaz, olduğu gibi aktarılır. Bunu kullanmak, bant genişliği kullanımını oldukça yükseltir. Progressive videolarda, kareler kayba uğramadığı için, akıcı videolar oluşturulmak isteniyorsa bu teknik kullanılır. Günümüzde, çoğu video progressive tarama kullanmaktadır.
Deinterlacing – Deinterlaced Nedir?
Interlacing tekniğiyle kayıt edilmiş video kaydının, kareler arasındaki değişimi analiz ederek, dijital yolla; parçalı kareleri (Interlaced), parçasız karelere (Progressive) çevirme yöntemini ifade eder. Deinterlacing yönteminin tamamı dijital yolla yapılmaktadır ve bilgisayar yazılımları kullanılmaktadır. Bu nedenle; yazılımların algoritması, çıkan sonucun kalitesini oldukça etkilemektedir. Bir videodaki FPS oranı ne kadar yüksekse Deinterlacing işlemi o kadar başarılı şekilde sonuç verir.
Interpolation (Enterpolasyon) Nedir?
Bir sinema filmi 60 FPS (Saniyede 60 Kare) bir kamerayla çekilmiş olunsa bile, post prodüksiyon aşamasında 24 FPS (Saniyede 24 Kare) olarak çıktı alınarak izlenemeye hazır hale getirilir. Sinema filmlerinde genel olarak 24 FPS veya en fazla 25 FPS kullanılır. Bunun sebebi, insan gözünün kare sayısı yüksek bir görüntüde, kurgusal olan sinema dünyasından kopmaya başlamasıdır. Bu aşamada yavaşlatmalar veya çeşitli sebeplerden, video görüntüsü 24 FPS altına düşerse, eksik karelerin dijital olarak yeniden oluşturulma işlemine Motion Smoothing denilmektedir. Bu işlem sırasında kullanılan tekniğe de Enterpolasyon denilmektedir. Dijital olarak yapılan bu işlem çeşitli bilgisayar yazılımlarıyla yapılır. Yazılımlar da belli algoritmalarla çalışmaktadır. Algoritma kalitesi de, izlenecek görüntüsünün kalitesini etkiler. Algoritmalar, görüntü karelerini hafızaya alır ve iki kare arasındaki benzerlik ve farklılıkları piksel olarak inceler. Değişen pikselleri çeşitli hesaplamalarla yeniden ekleyerek 3. bir kare yaratır. Böylelikle 2 kare de bir, yeni kare üretilerek görüntüde kare sayısı arttırılır.
Şimdi Cast ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.