Düzenleme Asistanı Nedir?
Düzenleme Asistanı, bir prodüksiyonun veya filmin hazır hale gelebilmesi için editöre yardımcı olan kişidir.
Düzenleme Asistanı Ne İş Yapar?
Düzenleme Asistanı, dijital olarak birleştirilecek tüm materyallerin kaydını tutmaktan sorumludur. Bu kayıtlar video dosyalarının yanı sıra; film şeritlerini, animasyonlu sahneleri, diyalogları, ses efektlerini ve film müziklerini içerebilir. Ayrıca, gerekli tüm görüntülerin ve diğer materyallerin dijitalleştirilmesi, dönüştürülmesi ve depolanmasıyla ilgilenirler. Buna ek olarak, müşteriler ve şirket içi personellerle randevu ayarlama, ekipmanın düzgün çalıştığından emin olma ve tedarikçilere sipariş verme gibi idari görevleri de olabilir. Editörlerin montaj işlemine başlaması için kurgu odalarını hazırlamaktan, herhangi bir teknik sorunu gidermekten, altyazı oluşturucularıyla çalışmak ve süreçteki hataları düzeltmek gibi farklı sorumlulukları da olabilmektedir. Bu nedenle değişen teknolojiye sürekli olarak ayak uydurmaları önemlidir.
Temel Becerileri
- Tüm post prodüksiyon sürecini bilmek.
- Dijital dosya biçimlerini bilmek. (.3fr (Hasselblad, .cap .iiq .eip (Phase_One gibi)
- Teknik bilgili ve kurgu yazılımı konusunda temel seviyede bilgi.
- Verimli ve etkili çalışma yeteneği.
- Ekip çalışmasını dengeleyebilmek.
- Metodik şekilde son derece organize çalışmak.
Maaş ve Çalışma Saatleri
Düzenleme Asistanları’nın çalışma saatleri, kimin için çalıştığına bağlı olarak değişecektir. Çoğu durumda normal bir çalışma günü olan 9:00 -19:00 saatleri olacaktır. Ancak, teslim tarihleri yaklaştığında veya Editörlerin iş yükü arttığında, daha uzun saatler ve düzensiz çalışmanız gerekebileceğini bilmelisiniz. Bir Düzenleme Asistanının maaşı aylık olarak yaklaşık 30.000 TL ile 80.000 TL arasında değişmektedir ve aylık ortalama maaşları yaklaşık 50.000 TL’dir.
Nasıl Düzenleme Asistanı Olunur?
Asistan olmak için iyi bir üniversite derecesi gerekli değildir. Ancak iyi bir dereceye sahip olmak, tercih edilmenizi sağlayabilir. Bir diğer husus da, ilgili düzenleme yazılımlarını anladığınızı ve organize etme tutkunuzu şirketlere göstermeniz gerekliliğidir. Becerilerinizi geliştirmenin iyi bir yolu, post prodüksiyon şirketleri veya animasyon stüdyosu gibi benzer bir alanda az da olsa iş deneyimi kazanmaktır. Bu, size süreç hakkında bir fikir verecek network ve bağlantılar kurmanıza yardımcı olacaktır.
Biraz deneyim kazandıktan sonra başlamak için iyi bir yer Post Prodüksiyon şirketinde stajyer dışında herhangi bir departman çalışanı olmak iyi olabilir. Bu iş, ilgili becerileri geliştirmenize ihtiyaç duyduğunuz bilgileri edinmenize yardımcı olacak. Ayrıca sektör hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır. Post Prodüksiyon çalışanı olduktan sonra, becerileriniz ve deneyiminiz arttıkça Düzenleme Asistanlığına kolayca ilerleyebilirsiniz.