CGI (Computer Generated Imagery) Nedir?
CGI (Computer Generated Imagery), bilgisayar yoluyla üretilen görsel öğeler için kullanılın genel bir tanımdır. CGI kapsamındaki görsellerin prosedürel şekilde oluşturulmasına gerek yoktur. Gerçek dünyadan bir çizim, fotoğraf veya video da bilgisayar yoluyla işlenerek bir CGI görseli haline gelebilir.
Digital Compositing (Dijital Sahneleme) Nedir?
CGI ile üretilen görsellerin, yine dijital yolla derlenmesi ve birleştirilmesi işlemine Digital Compositing denilmektedir. Digital Compositing işlemi, sanal bir sahne üzerine gerçek görüntülerin ve dijital yolla üretilen görsellerin eklenmesiyle elde edilebilir. Bu şekilde uygulandığında VFX (Visual Effects) işlemi yapılmış olunur. Bu işlemi yapan kişiye de VFX Artist denilir. Digital Compositing işleminin tamamı dijital yolla üretilmiş görüntülerin derlenmesiyle de oluşturulabilir. Örneğin animasyon filmlerinin tamamı, bilgisayar tabanlı görüntülerden oluşmaktadır. Bu şekilde uygulanan işlemlerde VFX Artist dışında, Mocap Artist (Hareket Yakalama), 3D Modelling Artist (3 Boyutlu Modelleme), Rigger, FX Artist, Lighting Artist gibi farklı kişiler görev alır.
Matte Painting (Matlama) Nedir?
Gerçek fotoğrafların, bilgisayar ortamında işlenip birleştirilmesine, Matte Painting denilmektedir. Fotoğraflar dijital yolla; kesilerek, ışıklandırması ve renkleri ayarlanarak veya yeniden boyutlandırılarak yeni bir fotoğraf elde edilir. Ayrıca, çok gerçekçi el çizimlerinin de kullanıldığı Matte Painting işleminde, sanatçı, sanal fırça ve boyalarla görsel üretebilir. Sanal ressamlık olarak bilinen bu işleme Digital Painting denilir. Yapan kişiye de 2D Artist denilir. de Bu işlem, başlı başına bir Digital Compositing’dir.
Bu işlemleri yapmak için Compositing yazılımları kullanılmaktadır. Üretilen görüntü katmanlar halinde derlenir. Bu derlemeyi sağlamak için kullanılan yazılım katman bazlı veya node bazlı çalışabilir. Katman bazlı dijital görüntü oluşturmak nispeten daha anlaşılır ve kolaydır. Node Base tabanlı dijital görüntü oluşturma yöntemi prosedürel bir şekilde ilerlemektedir. Bu nedenle profesyoneller node base tabanlı yazılımlar kullanmayı tercih edebiliyor.
Digital Compositing Sinemada Nasıl Kullanılıyor?
Gerçekte gidilmesi veya çekilmesi mümkün olmayan film sahnelerinde Digital Compositing yöntemiyle görüntüler oluşturulup filme konulur. Örneğin, eski dönemde görülen bir şehir filmde yer alıyorsa, o dönemin mimari özelliklerine uygun görüntüler kullanılmalıdır. Bu nedenle çekimi mümkün olmayan bu görüntüler dijital yolla oluşturulmalı ve film oyuncularının sahneleriyle birleştirilmelidir.
Yasal mevzuatlar gereği, çekim izni verilmeyen yerler Digital Compositing ile yeniden oluşturulabilir. Böylelikle çok gerçekçi taklitlerde, kontrollü şekilde bu sahnelerle etkileşime geçilebilir. Eğer yasal zorluk çıkaran yerler açık havadaysa, benzer zemine sahip bir çekim alanı seçilir ve arka plana Green Screen konumlandırılarak, sahte görüntüler sonradan arka plana eklenir. Green Screen hakkındaki önceki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: Digital Compositing
Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.