Color Chart veya Color Checker Chart, gerçek dünyadan dijitale aktarılan görüntülerdeki renk kaybını önlemekte kullanılan ve üzerinde 24 temel rengin bulunduğu, tahta veya plastikten yapılmış prodüksiyon ekipmanıdır. Bu ekipmanın kullanılma amacı insan gözünün, bir rengi gerçek dünyada gördüğü şekilde dijitale aktarılmasını sağlamaktır. Yapılan bu işleme, Color Correction denilmektedir. Ayrıca, gün batımı veya doğumunda, gerçek dünyada da değişen ortam rengini, dijitalde nötr seviyeye çekmek için de kullanılabiliyor. Böylelikle post prodüksiyon aşamasında, istenilen renk tonu özel olarak ayarlanma imkanı oluşuyor. Color Checker Chart kullanmanın bir prodüksiyon sürecinde kullanılmasının çeşitli farklı sebepleri de vardır;
Farklı cep telefonlarından veya video kameralarından elde edilen görüntülere bakıldığında renk tonlamalarında farklılıklar görülebilir. Bazı kamera kayıtlarındaki beyaz dengesi; mavi veya sarı yakın olacak şekilde orantısal değişikliğe sahip olabiliyor. Kamera ayarlarındaki beyaz dengeleri doğru yapılandırılmamış olsa da veya ayarlama imkanının oluşmaması durumunda, bir Color Checker Chart ile beyaz dengesi eşitlenebilir. Bu durumda, gerçekte olan bir kıyafet rengi, ten rengi ve karanlık aydınlık noktalar, minimum seviyede kayba uğrayarak dijitale aktarılır.
Color Correcting (Renk düzeltme) ve Color Grading (Renk Derecelendirme), post prodüksiyon sırasında yapılan işlemlerdir. Yani kaydı bitmiş görüntüler üzerinde işlemler gerçekleştirilir. Color Correcting görüntünün gerçek dünyadakine yakın görünmesini sağlarken Color Grading, görüntüyü stilize etmek için kullanılır. Bu durumda, farklı kameralar ile elde edilen video kayıtlarındaki renklerin Color Checker Chart ile eşitlenmesi, daha verimli bir Color Grading işlemi uygulanmasını sağlar.
Color Checker Chart paneli, çekimi yapılan sahne kaydının başında veya sonunda kameraya gösterilerek görüntüsü kayıt edilir. Kayıt edilen bu paneldeki renkler dijitalde, eşitlemesi yapılır. Örneğin, kameraya gösterilen panelde sağ üstte duran kırmızı renk kutucuk, post prodüksiyon programıyla seçilir ve o kutucuğun kırmızı olduğu belirtilir. Böylelikle, turuncuya veya kahverengine yakın bir kırmızı bile tanıtılsa, kutucuktaki renk aralığını post prodüksiyon yazılımı doğru kırmızı tonuna doğru eşitler. Bu durumunda, hatalı doğrulatma, renklerin bozuk görünmesine sebebiyet verecektir. Bu nedenle, Color Checker Chart paneli, güneşten gibi renkleri dolduran ışınlardan korunmalı ve hızlı şekilde kameraya tanıtılarak karanlık kutusunda saklanmalıdır. Çünkü, renk kodundaki ufak bir solma durumunda, renk eşitlenmesinde bozulma meydana getirebilir. Her ne kadar düşük oranda bozulmayı bazı film yapımcıları tolare etse de, IMAX gibi renk uzayı yüksek sinema perdelerinde, kusurlu renkler daha göze çarpabilir.
Tesettür mankenliği, tesettür giyim tarzına yönelik ürünlerin (türban, şal, tunik, hırka vb.), İslami kurallara uygun…
Taçsız Prenses dizisi oyunculuk başvurusu ve Taçsız Prenses dizisi rol seçmeleri için ajansımıza başvuru yapabilirsiniz.…
Benim Adım Farah dizisi oyunculuk başvurusu ve Benim Adım Farah dizisi rol seçmeleri için ajansımıza…
Все задаются вопросом, как стать фотомоделью в стране Турция. Турция имеет большую долю рынка в…
Yazgı Oyunculuk Başvurusu, Yazgı Dizisi Oyunculuğu Başvurusu, Yazgı Oyunculuk, Yazgı Dizisi Rol Almak, Yazgı Dizisi…
Yasak Elma Oyunculuk Başvurusu, Yasak Elma Dizisi Oyunculuğu Başvurusu, Yasak Elma Oyunculuk, Yasak Elma Dizisi…