Camera Mechanisms (Kamera Ekipmanları), istenilen sinematik çekimi yapmayı kolaylaştırmak amacıyla kullanılan cihaz ve mekanik aksamları kapsar. Kullanılan ekipmanlar; hatasız bir çekim yapmak, sahne kusurlarını gidermek veya bir sahneyi olduğundan daha farklı şekilde göstermek amacıyla kullanılıyor.
Kameranın sabit olduğu bir çekim yapılacaksa, net bir odaklama için Tripod veya Monopod kullanılır. Tripod, 3 ayaktan oluşan bir formdadır. Kamera yüksekliği ve açısını ayarlamak için kullanılır. Monopod ise tek ayaktan oluşur ve elle tutmak gereklidir. Monopod’u kullanmaktaki amaç, çubuğun uzunluğunda; sağa, sola, ileriye veya geriye doğru kamerayı hareket ettirerek çekim yapmaktır.
Camera Slider Shot, kameranın kesintisiz ve sarsıntısız, ileri veya geriye, sağa veya sola doğru hareket ettirmeye yarayan ekipmanla yapılan çekimin ismidir. Kameralar için slider çeşitleri oldukça fazladır. Tamamı mekanik olan sliderlar, yay sistemiyle çalışır ve elle kontrol etmek gerekir. Tamamı elektronik olan slider çeşitleriyse kumandadan veya dijital kontrol panellerinden yönetilerek daha profesyonel amaçlarla kullanılmaktadır. Eğer kameralar ağır ve iki kişiyle kontrol edilmesi gerekirse, büyük tekerlekli bir araçla çekimler yapılır. Bu çekime Dolly Shot denir. Dolly Shot sistemini tekerleksiz kullanmak için, sete demirden raylar döşenir.
Handheld Shot, kameranın elde tutularak yapıldığı çekimi ifade eder. Her ne kadar ekipman kullanılmadığı düşünülse de kamerayı kavramak için kamera üzerine yerleşik ekipman, bu çekimin uzun süre yapılmasını sağlar ve yorulmayı engellemek için iş ağırlığını hafifletir. Handheld Shot, uzun sürede yapılacaksa dirsek destekleyici bantlar da kullanılmaktadır. Handheld Shot’da eğer kamera dahilinde sarsıntı giderici yoksa, görüntü sarsıntılı olabilir.
Steadicam Shots, Steadicam operatörü aracılığıyla yapılan çekimdir. Eğer ağır bir kamerayla çekim yapılıyorsa, sarsıntı giderici ekipmanlar yerine Steadicam ile çekimler yapılır. Steadicam, kamera ekipmanlarının giyilebilir bir halidir ve sarsıntı önleyici mekanizma giyilebilir bir formdadır. Böylelikle hızlı hareketler yapılabilir veya; koşma, zıplama gibi sahneler sarsıntı olmadan çekilebilir. Oyuncuların takibini gerektiren sahneler profesyonel bir kamerayla çekiliyorsa Steadicam operatörü kullanmak zorunlu bir hal alır.
Camera Gimbal Shot, sarsıntı giderici kamera ekipmanının, tutulabilir bir formdaki haliyle yapılan çekimlerdir. Kameranın yumuşak şekilde hareket ettirmek için, kameraman gimbal ile hareket eylemlerini gerçekleştirir. Böylelikle sarsıntı meydana gelmez. Eğer daha düşük bütçeli bir yapım varsa, gimbal kullanılabilir. Ağır olmayan kameralarda genel olarak gimbal kullanılıyor. Gimballar eskiden mekanik aksamı sayesinde elektriğe ihtiyaç duymazdı. Ancak sarsıntı engelleme mekanizması yeterince iyi çalışmadığı için pille çalışan versiyonları üretildi. Kamera açısı kumandadan yönetebilir duruma geldi.
Camera Crane Shots, çekimin crane ile aracılığıyla yapıldığı çekim türünü ifade eder. Crane, film seti için üretilen bir tür tekerlekli vinçtir. Crane’i kullanmak profesyonel bir bilgi gerektirdiğinden crane operatörü tarafından kontrol edilir. Ağır kameralar varsa crane kullanmak kaçınılmaz olur. Crane çeşitleri arasında sadece kameranın bağlandığı türler yanında, kameraman ile birlikte bağlantı sağlayan crane sistemleri de mevcut. Crane çekimlerinin amacı Bird’s Eye View Shot / Overhead Shot çekim açılarını yakalamaktır. Yüksek bir noktadan alçak bir noktaya gelen kamera hareketi varsa crane kullanmak zorunluluk haline gelir. Eğer ağır bir kamera yoksa, drone ile de benzer bir çekim yapılabillir ancak crane kadar profesyonel durmaz.
Camera Jib Shot, sabit duran vinç ile kameranın yukarıdan aşağıya veya aşağıdan yukarıya doğru hareket etmesiyle elde edilen çekimi ifade eder. Crane çekiminden farklı olarak, vinç sistemi sabit olarak durur. Camera Jib sistemi hem profesyonel hem de amatör şekilde kullanılabilmektedir. Amatör şekilde kullanımı tripod benzeri sabit ayaklar üzerine jib sistemi kurulmasıyla elde edilir. Jib sistemindeki amaç kameraya tilt hareketi sağlamaktır.
Drone Shots, drone aracılığıyla yapılan çekimi ifade eder. Drone, pervaneye sahip, dahili bir kamera veya üzerine harici olarak yerleştirilen bir kamera aracılığıyla görüntü yakalamaya yarayan bir cihazdır. Eskiden drone yerine helikopterlerle çekimler yapılmaktaydı. Helikopterlerin manevra yapması oldukça zor olduğu için, günümüzde yapımın bütçesi yüksek olsa dahi drone’ların kullanılması tercih ediliyor. Eğer çekim yapılacak kamera ağırsa, gerçekten güçlü bir drone’a sahip olmak gerekir. Drone ile manevra yapmak oldukça profesyonellik gerektirdiğinden, drone’u bir operatör aracılığıyla kullanmak kaçınılmaz bir hale geliyor.
Camera Wire Shots, bir tel veya kablo üzerine yerleştirilmiş bir kamera aracılığıyla yapıldığı çekimi ifade eder. Eğer çekim yapılacak alan; vinç ve jib’in uzanamayacağı mesafedeyse, alan boyunca kablo döşenir ve kabloya hafif eğim verilir. Kamera, eğimin bir ucundan bırakılır ve fiziksel olarak diğer uca ulaşır. Bu çekim türü, konserler ve festivallerde yapılan çekimlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Günümüzde, daha profesyonel ekipmanlarla alanlar arası halatlar kurularak otomasyon sistemleriyle bu çekim gerçekleştiriliyor.
Tesettür mankenliği, tesettür giyim tarzına yönelik ürünlerin (türban, şal, tunik, hırka vb.), İslami kurallara uygun…
Taçsız Prenses dizisi oyunculuk başvurusu ve Taçsız Prenses dizisi rol seçmeleri için ajansımıza başvuru yapabilirsiniz.…
Benim Adım Farah dizisi oyunculuk başvurusu ve Benim Adım Farah dizisi rol seçmeleri için ajansımıza…
Все задаются вопросом, как стать фотомоделью в стране Турция. Турция имеет большую долю рынка в…
Yazgı Oyunculuk Başvurusu, Yazgı Dizisi Oyunculuğu Başvurusu, Yazgı Oyunculuk, Yazgı Dizisi Rol Almak, Yazgı Dizisi…
Yasak Elma Oyunculuk Başvurusu, Yasak Elma Dizisi Oyunculuğu Başvurusu, Yasak Elma Oyunculuk, Yasak Elma Dizisi…