Sinematografi

Camera Shot Angles Nedir? Kamera Çekim Açıları Nelerdir?

Camera Shot Angles (Çekim Açıları), çekim sırasında kameranın yüksekliği ve hangi yöne doğru baktığını ifade eder.. Çekilen sahnede karakter varsa, görüntünün hangi açıyla çekileceği sinematografide büyük bir öneme sahiptir. Açıların kullanımı, duyguyu hissettirme veya konuşma olmadan bir mesajı iletmek için oldukça etkilidir. En bilinen kamera açıları şunlardır:

Eye Level Shot (Göz Hizası)

Eye Level Shot (Göz Hizası), sahnedeki oyuncularla neredeyse aynı seviyede olan kamera yüksekliğidir. Karakterlerin göz hizası, kamera objektifine hizalı şekilde olur. Karakter alttan veya üstten görünmez.

Low Angle Shot (Alçak Kamera Açısı)

Low Angle Shot, göz hizası seviyesinin altında kalan kamera açısını ifade eder. Oyuncular aşağıdan görünecek şekilde kadrajda görünür.

High Angle Shot (Yüksek Kamera Açısı)

High Angle Shot, göz hizası seviyesinin üstünde kalan kamera açısını ifade eder. Oyuncular tepeden görünecek şekilde kadrajda görünür.

Hip Level Shot (Bel Hizasından Çekim)

Hip Level Shot, kameranın bel seviyesi hizasına getirilerek yapılan çekim açısını ifade eder. Oyuncular kadraja tamamen sığacak şekilde görülür ve genel olarak geniş çekim planında kullanılan bir açıdır.

Knee Level Shot (Diz Hizasında Çekim)

Knee Level Shot, kameranın diz kapakları hizasına getirilerek yapılan çekim açısını ifade eder. Geniş planlarda kullanılır. Çekilen alanın perspektifinin belirginliği artar.

Ground Level Shot (Zeminden Çekim)

Ground Level Shot, kameranın zemin hizasına getirilerek yapılan çekim açısını ifade eder. Genellikle detay çekimlerinde kullanılır.

Shoulder Level Shot (Omuz Seviyesinde Çekim)

Shoulder Level Shot, kameranın omuz hizasına getirilerek yapılan çekim açısını ifade eder. Çekim, oyuncunun burun delikleri görünecek kadar aşağıdan yapılır. Göz hizası çekiminden farklı olarak Medium Closeup çekimlerinde daha fazla tercih edilir.

Dutch Angle or Dutch Tilt Shot (Eğik Çekim)

Dutch Angle or Dutch Tilt Shot, kamera yüksekliğinden bağımsız olarak, eğitimli bir kamera açısını ifade eder. Kendi içinde alt türleri vardır. Genellikle geniş çekim planlarında kullanılır. Dutch Angle Kamera Açısı hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Bird’s Eye View Shot or Overhead Shot (Kuş Bakışı)

Bird’s Eye View Shot or Overhead Shot, kameranın insan boyundan daha yüksek bir noktaya konumlandırılarak, yere doğru bakacak şekilde yapılan çekim açısını ifade eder. Overhead Shot’da; Camera Crane, merdiven veya uzun çubuklara yerleştirilen kameralarla çekim yapılabilir. Geniş çekim planı için kullanılır ve amaç çevreyi göstermektir.

Aerial Shot (Havadan Çekim)

Aerial Shot (Havadan Çekim), kameranın; uçak, helikopter veya drone’a takılarak yapılan çekim açısını ifade eder. Kuş bakışı çekimden farklı olarak, kameranın yere doğru bakması gerekmez.

Son Gönderiler

  • Teknik Bilgi

Bleach Bypass (Skip Bleach) Nedir? Sinemada Nasıl Kullanılmaktadır?

Bleach Bypass (Skip Bleach), analog sinema döneminde popüler olan ve dramatik etki yaratmak veya görüntüyü…

% gün önce
  • Bilgilendirmeler

Nü (Çıplak) Mankenlik / Modellik Nedir? Nasıl Nü Model Olunur?

Nü (Çıplak) modellik ve mankenlik, kıyafet ve vücut aksesuarları olmadan poz verme durumunu ifade eder.…

% gün önce
  • Genel

Tesettür Mankenliği Nedir? Tesettür Mankeni Başvuru Şartları

Tesettür mankenliği, tesettür giyim tarzına yönelik ürünlerin (türban, şal, tunik, hırka vb.), İslami kurallara uygun…

% gün önce
  • Genel

Taçsız Prenses Oyunculuk Başvurusu – FOX Taçsız Prenses Rol Seçmeleri

Taçsız Prenses dizisi oyunculuk başvurusu ve Taçsız Prenses dizisi rol seçmeleri için ajansımıza başvuru yapabilirsiniz.…

% gün önce
  • Genel

Benim Adım Farah Oyunculuk Başvurusu – FOX Rol Seçmeleri

Benim Adım Farah dizisi oyunculuk başvurusu ve Benim Adım Farah dizisi rol seçmeleri için ajansımıza…

% gün önce
  • Genel

Как Стать Фотомоделью В Турции? Как Получить Вид На Жительство В Турции?

Все задаются вопросом, как стать фотомоделью в стране Турция. Турция имеет большую долю рынка в…

% gün önce