Voice-Over, bir yapımda dış ses veya iç ses olarak duyulan ADR yönteminle kurguya yerleştirilen sesli anlatımı ifade eder. Voice-Over, hikayede seyircinin önceden bilmesi gereken olayları göstermek yerine anlatarak, izlenecek hikaye için zemin hazırlar. Böylelikle seyirci, izleyeceği filmdeki olaylara hakim olarak filmin devamını görür.
Sinematografide Voice-Over pek kabul görmez. Çünkü iyi bir sinematografi, olayların tamamını anlatılmak yerine gösterilmesiyle oluşur. Voice-Over’ın kullanıldığı yapımlar çeşitli sebeplerle bu yola başvurmaktadır. Bunlardan en bilinenleri şunlardır:
Boşlukları Doldurmak İçin Sesli Anlatım
Bazen prodüksiyon aşamasında, çekime dahil edilmeyen sahneleri seyirciye iletmek için sesli anlatım kullanılabilir. Bu durum genellikle, bir hikayenin öncesini anlatmak suretiyle oluyor. Örneğin, Yüzüklerin Efendisi filminin başlangıcı boşlukları doldurmak için kullanılan bir sesli anlatım içerir.
Tonu Ayarlamak İçin Sesli Anlatım
Filmin tonunu belirlemek için sesli anlatım kullanılabilir ve izleyiciye izledikleri filmin neşeli bir komedi mi yoksa bir gerilim filmi mi olduğunu aktarabilir. Ayrıca film izleyicilerin belirli duygularını ortaya çıkarmak için de kullanılabilir. Örneğin, bir sahnede hızlı konuşma kullanan bir dış ses, endişe duygularını ortaya çıkarabilirken, coşkulu bir ton kullanan sesler, sahnede gerçek bir diyalog olmadığında neşe ve heyecan uyandırabilir.
Bakış Açısı Sağlayacak Sesli Anlatım
Eğer hikayedeki bir karakter, iç sesini kullanarak düşüncelerini dile getiriyorsa, bu sesler ADR şeklinde eklenir. Böylelikle karakterin ne düşündüğünü, ne yapacağını veya ne yapması gerektiğini seyirciye ileterek dramatik ironi oluşturur. Böylelikle seyircinin hikayeye olan bakış açışı yönlendirilebilir.
Şimdi Cast ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.