Eğer dış mekanda fotoğraf veya video kaydı yapıyorsanız güneş ışığının yoğunluğu ve geliş yönü, aldığınız kaydın kalitesini etkileyen en önemli unsur haline gelir. Tepeden gelen güneş ışığı, çok sert bir ışık oluşturduğundan fotoğraf ve videonun kontrast oranı çok yükselir. Bu gibi durumlarda Butterfly çerçevesiyle DIY Diffusion kullanmanız gerekir. Ayrıca bu gibi ışığı yumuşatma yöntemleri doğallığı da azaltmaktadır. Butterfly çerçevesi ve DIY Diffusion hakkındaki önceki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Güneş ışığına göre kaydedilen görüntünün kalitesi arttığından, güneşin en ideal konumunu bilmek film yapımcılığında önemlidir. Bu nedenle güneşin aşırı parlak şekilde aydınlatmadığı saatler için iki ayrı tanım oluşturulmuştur. Doğal olarak, güneş doğarken ve batarken en yumuşak ışığı yayıyor. Film yapımcılığında güneşin bu saatleri, Blue Hour ve Golden Hour olarak belirtilmektedir.
Blue Hour (Mavi saat), gün doğumundan kısa bir süre öncesini ve gün batımından kısa bir süre sonrasını ifade ediyor. Bu saatlerde güneşin ışıkları görülmez ve atmosferin mavi olması çevrenin de mavi tonda görünmesini sağlar. Örneğin, güneş sabah 6’da doğacak olduğunu varsayarsak, mavi saat sabah 5:30 – 5:50 arası olurdu. Güneş’in akşam 7’de batacak olmasını varsayarsak, mavi saat 19:10 – 19:30 arası olurdu. Mavi saatte güneş görünmese de, ortam yinede aydınlık ve yumuşak bir ışığa sahip olur.
Golden Hour (Altın saat), güneşin doğuşundan sonra başlayan ve gün batımına kadar olan süreyi ifade ediyor. Bu evrede güneşin ışıkları görülebilir. Bu evrenin uzunluğu dakika veya saat ile ölçülemiyor. Çünkü, yılın hangi ayında geçtiğine ve hangi ülkede olduğuna bağlı olarak değişebilir. Bir ülke, ekvatora ne kadar yakınsa altın saat o kadar kısa olur. Ekvatordan yeterince uzak olan yerler için altın saat, bazı mevsimlerde tam 24 saat sürebilir. Ayrıca, aşırı bulutlu hava varsa altın saatin hiç oluşmaması da mümkündür. Bu nedenle, film yapımcılığında çekim planlamadan önce her zaman hava durumunu kontrol etmek önemlidir.
Hem mavi saat hem de altın saat, film yapımcılarına unutulmaz çekimler yaratma fırsatları sunuyor. Mavi saat, binalar, köprüler ve şehir manzaraları gibi mimari görsellik için tercih edilirken, altın saat portreler ve silüetler üretmek için kullanılıyor.
Photo Ephemeris Nedi̇r?
Herhangi bir lokasyonda, belirlediğiniz saat ve tarih aralığında güneş ışınlarının ne şekilde geleceğini önceden gösteren bir website, masaüstü programı ve mobil uygulamadır. Böylelikle çekim planınızı yaparken hava durumu yanında güneşin konumu da net şekilde görebileceksiniz. https://photoephemeris.com/ internet adresinden ücretsiz bir üyelik oluşturarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
Çekim yapılacak yerin lokasyonunu bulmak için Google Maps ile lokasyona ulaşın ve adres çubuğundan 39.9906671,32.6775385 şeklinde en ve boy lokasyonlarını, Photo Ephemeris websitesindeki arama kısmına girin.
Lokasyon bilgileri geldiğinde belirtiğiniz tarih aralığında saat ve dakika olarak gün batımını, güneş ışığının ne taraftan geldiğini Blue Hour ve Golden Hour saatlerini dakikasına kadar çok önceden görebileceksiniz. Bu durumda çekim için planınızı yapabileceksiniz.
Güneş Konumu Nasıl Hesaplanır?
Yapılan çekim planında güneşin konumu da önemli olabilir. Lokasyon ve saate göre güneşin konumu hesaplamak için, https://www.sunearthtools.com/dp/tools/pos_sun.php internet adresinden yardım alabilirsiniz. Site üzerindeki search kısmından hangi konuma göre hesaplamak istiyorsanız şehir adı veya kordinat girebilirsiniz. Yine aynı ayar menüsündeki saat kısmına hangi saatte konum hesaplayacaksanız o saati giriyorsunuz ve execute butonuna basıyorsunuz. Güneş yönü standart pusulaya göre hesaplanır. Bu nedenle sizin bulunduğunuz noktada, kuzey ve güney hesabı yaparak, güneşin sağınızda mı yoksa solunuzda mı kalacağını hesaplayabilirsiniz.