Walla, bir film yapımında kalabalık gürültüsünü taklit etmek için kullanılan sesin ismidir. Sahte kalabalık sesi üretmek için, bir grup insana Walla kelimesi belli aralıklarla tekrarlatılır. Böylelikle gerçek bir kalabalık gürültüsü sesi ortaya çıkar. Bu sesi tekrar eden insan grubuna da “Walla Group” denilir.
Bu teknikle, film yapımcıları çok sayıda insana ihtiyaç duymadan kalabalık sesi üretebiliyor. Hem bütçe hem de çekim süresini hızlandırdığı için çok sık olarak kullanılıyor.
Walla kelimesi gürültü oluşturmak için bir zorunluluk değildir. Benzer ses uzunluğunda alternatif kelimeler de kullanılabilir. Ayrıca metin yazarları varsa, senaryoyla ilişkili cümleler yazarak da arka plan gürültüsü sağlayabilir. Böylelikle hikaye ve mekanla ilişki içinde bir kalabalık sesi oluşturulur. Zaten bu kelime, ülkeler arasında değişiklik gösteriyor. Örneğin, Birleşik Krallık’ta walla yerine ravent kelimesi kullanılır. Almanya’da raberber, Japonya’da gaya, Türkiye’de ise Rabarba kelimesi kullanılyor.
Günümüzde gerçekçi bir gürültü yerine, hikayeye uyum sağlaması için arka planda konuşan insanlara belli cümleler de ezberletilebiliyor. Örneğin, bir otomobil tamircisinde arka plan gürültüsü oluşturmak isterseniz, tamircide konuşan insanların araç tamiriyle ilgili diyaloglar söylemesi mantıksal bir arka plan gürültüsü oluşmasını sağlar.
Rabarba, Türkiye’de kalabalık gürültüsünü taklit etmek amacıyla kullanılan kelimedir. Bu sesi çıkaran kişilere de ‘rabarbacı’ denilmektedir. Bu terim, filmlerin genellikle sessizce çekilip daha sonra seslendirildiği Yeşilçam sinemasından türetilmiştir. Bu filmlerde kokteyller, doğum günleri gibi kalabalık davet sahneleri çekilirken, konukların aralarında konuşuyormuş gibi yapmalarını sağlamak için kullanıldı. Sürekli olarak “rabba-rabba” seslerini tekrarlamaları istendi. Herkes tarafından birer birer söylenen bu sözler, anlaşılmaz sesler, mırıltılar şeklinde işitilir ve birbirleriyle konuşuyormuş izlenimi verir. Rabbarba, yabancı filmlerin Türkçe dublajı yapılırken sıklıkla kullanılır. Ancak bazı filmlere dublaj yapılırken arka plan seslerine dublaj yapılmaz ve herkes yabancı şekilde konuşur. Bu şekilde dublaj yapılması özensiz bir dublaj yapıldığını gösterir.
Tesettür mankenliği, tesettür giyim tarzına yönelik ürünlerin (türban, şal, tunik, hırka vb.), İslami kurallara uygun…
Taçsız Prenses dizisi oyunculuk başvurusu ve Taçsız Prenses dizisi rol seçmeleri için ajansımıza başvuru yapabilirsiniz.…
Benim Adım Farah dizisi oyunculuk başvurusu ve Benim Adım Farah dizisi rol seçmeleri için ajansımıza…
Все задаются вопросом, как стать фотомоделью в стране Турция. Турция имеет большую долю рынка в…
Yazgı Oyunculuk Başvurusu, Yazgı Dizisi Oyunculuğu Başvurusu, Yazgı Oyunculuk, Yazgı Dizisi Rol Almak, Yazgı Dizisi…
Yasak Elma Oyunculuk Başvurusu, Yasak Elma Dizisi Oyunculuğu Başvurusu, Yasak Elma Oyunculuk, Yasak Elma Dizisi…