Bilgilendirmeler

Resimli taslak (Storyboard) Nedir? Ne için Kullanılır? Çekim Senaryosu

Storyboard, filmin çekime başlamadan önce prodüksiyon öncesine (Pre-production) ait, sahne planlama çalışmasıdır. Bir sahnenin çekim sırasında nasıl görüneceğini, çizerek tarif etme durumunu ifade der. Resimli taslak (Storyboard), yazılı şekilde listelenen çekim senaryosunun görsel hale getirilmesidir. Bir çekim senaryosunda, kameranın; kadrajı, hareketleri, kullanılacak lensi, kadrajı ve ölçeğini içeren bir dizi bilgiye yer verilir. Ancak, storyboard’da çok teknik bilgiler yer almaz. Sadece, sahnenin genel olarak nasıl görüneceğine dair bilgiler, görsel olarak çizilerek anlatılır. Storyboard’da oyuncuların konumu, kameralarla sahnenin nasıl görüneceği, oyuncu ve kameranın hareketleri resmedilerek, çekimi yapılacak sahnenin taslak olarak bir çizimi yer alır. Bu çizimi yapan kişiye de Storyboard Artist denir.

Storyboard Yatay ve Dikey Şablon > İNDİR

Storybord şablonunda çizimle birlikte aşağıdaki bilgilere yer verilmelidir. Bu nedenle öncesinde bir çekim senaryosuna sahip olmanızda fayda var. 

Basit Çekim Senaryosu .PDF Formatında > İNDİR
Gelişmiş Çekim Senaryosu .XLSX Formatında > İNDİR

 

Yönetmen, nasıl bir sahne çekeceğini zihninde planladığında, bu sahneyi sadece kendisi bilebilir. Ancak, filmin sahnesi; set çalışanları, asistanlar, kameramanlar, yardımcı yönetmen, görüntü yönetmeni gibi diğer kişiler tarafından da görülebilmelidir. Bu durumda sadece çekim senaryosunu okuyarak sahnenin nasıl görüneceğini bilmek imkansız hale gelir. Storyboard çizmek bu gibi durumlar için kullanılmaktadır. Storyboard; set çalışanları dahil herkesin, çekimi yapılacak sahnenin nasıl olacağını görmelerini sağlar.

Sahnenin nasıl görüneceği yeteri kadar netse, oyuncuların nerede duracakları, kameranın nereye konulacağı, hangi hareketlerin yapılacağı gibi önemli bilgileri gören set çalışanları, seti bu niteliklere uygun şekilde hazırlayabilir. Ayrıca storyboard, çekimin yapılmasından önce, sahne planlaması için fikir alışverişinde bulunmak için çok büyük bir önem haline gelir.

Başarılı bir storyboard, ressamlar tarafından; ışığın geliş yönü, oyuncuların ölçekleri ve en önemlisi yüz ifadelerini gerçeğe en yakın şekilde yansıtılmasıyla elde edilir. Bu nedenle storyboard için özel olarak kendini geliştirmiş bir çizer veya sanatçılarla çalışmak önemli bir hal alır.

Çizgi romanlar aslında bir tür, storyboard durumundadır. Storyboard’u çizgi romanlardan ayıran en büyük özelliği, konuşma balonları olmaması ve sahnenin ilerleyişini gösteren zaman çizelgesine sahip olmasıdır. Storyboard’un renkli olması gibi bir zorunluluk yoktur. Hatta, çöp adamlarla çizilmiş basit storyboard’lar bile, film yapımında kullanılabilir.

Storyboard Nasıl Hazırlanır?

Storyboard, A4 kağıdı formatında hazırlanır. Kameranın ve oyuncuların ne yönde hareket ettiğini vurgulamak için ok işaretleri kullanılır. Sadece çizim olarak değil, animasyon filmler kullanılarak da storyboard hazırlanabilir. Bir storyboard hazırlanırken, tüm sahne planları yerine, sadece önemli sayılabilecek sahne geçişleri resmedilmelidir. Sabit duran oyuncuların her karesini tekrar tekrar resmetmek, sahne takibinde olumsuzluk yaratır. Bu nedenle sadece genel pastiş resmedilmelidir. Ayrıca, SET denilen bölüme, oyuncuların konumu ve kameraların konumu içeren üstten görünümlü basit taslak eklenebilir.

Çekim senaryosundaki her bir TAKE, storyboard ile senkronize hale getirilmelidir. Eğer bir çekim senaryosu yoksa; yönetmen, ressamla berabe, nasıl bir sahneyi hayal ettiğini tarif ederek sahneleri çizdirebilir. Eğer yapımda, görüntü yönetmeni varsa bu planlamayı, görüntü yönetmeni yapmalıdır.

Genellikle 3 kareden oluşan bir storyboard, çekim sırasında yaklaşık olarak 10 saniyeye tekabül eder. Bu durumda, tüm sahnenin bir storyboard’unun yapılması; günler belki de aylar sürebilmektedir. Bu süreçte; iş yükünü azaltmak için, gerçekçi çizimler yerine sadece ana hatların belli olduğu çizimlere yer verilmesi tercih edilebilir.

Ayrıca Bakınız: Resimli taslak

Şimdi Cast ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.

Son Gönderiler

  • Teknik Bilgi

Bleach Bypass (Skip Bleach) Nedir? Sinemada Nasıl Kullanılmaktadır?

Bleach Bypass (Skip Bleach), analog sinema döneminde popüler olan ve dramatik etki yaratmak veya görüntüyü…

% gün önce
  • Bilgilendirmeler

Nü (Çıplak) Mankenlik / Modellik Nedir? Nasıl Nü Model Olunur?

Nü (Çıplak) modellik ve mankenlik, kıyafet ve vücut aksesuarları olmadan poz verme durumunu ifade eder.…

% gün önce
  • Genel

Tesettür Mankenliği Nedir? Tesettür Mankeni Başvuru Şartları

Tesettür mankenliği, tesettür giyim tarzına yönelik ürünlerin (türban, şal, tunik, hırka vb.), İslami kurallara uygun…

% gün önce
  • Genel

Taçsız Prenses Oyunculuk Başvurusu – FOX Taçsız Prenses Rol Seçmeleri

Taçsız Prenses dizisi oyunculuk başvurusu ve Taçsız Prenses dizisi rol seçmeleri için ajansımıza başvuru yapabilirsiniz.…

% gün önce
  • Genel

Benim Adım Farah Oyunculuk Başvurusu – FOX Rol Seçmeleri

Benim Adım Farah dizisi oyunculuk başvurusu ve Benim Adım Farah dizisi rol seçmeleri için ajansımıza…

% gün önce
  • Genel

Как Стать Фотомоделью В Турции? Как Получить Вид На Жительство В Турции?

Все задаются вопросом, как стать фотомоделью в стране Турция. Турция имеет большую долю рынка в…

% gün önce