Bilgilendirmeler

Practical Effect Nedir? Sinemada Özel Efektlerin Kullanımı

Practical Effect, bir prodüksiyon yapımında izleyici üzerinde etki yaratmak amacıyla dijital yolla (CGI) üretilmeyen, yani fiziksel olarak üretilen tüm görsel öğelerin; uygulanması, tasarlanması veya kullanılmasına verilen isimdir. Bu işlemleri yapan kişiye de SFX Artist denilmektedir.

Practical Effect; Special Effects (SFX), Özel efektler, Set Efektleri gibi farklı şekilde de isimlendirilebiliyor. Bu özel efektlerin amacı, senaryoda yer alan eylemleri veya durumları görsel olarak canlandırmaktır. Örneğin oyunculara yapılan; kan, yara izi, yaşlandırma veya gençleştirme etkisi vb. en sık kullanılan Practical Effect türlerinden bazılarıdır. Ayrıca, sahneye yönelik yapılan özel efektler de mevcuttur. Örneğin, sahte kar, yağmur yağdırmak, sis üretmek vb. sette en sık kullanılan efektlerden bazılarıdır.

Özel efektlerin; oyunculara kostüm giydirmek, oyunculara makyaj yapmak, mekanik cihazları hareketlendirmek (Dinazor vb), elektronik devre kartlarıyla eylemler gerçekleştirmek gibi çok fazla kullanım şekilleri var.

Kamera Hileleriyle Özel Efektler

Özel efektlerin amacı seyirci üzerinde etki bırakmak olduğundan, sadece sahneye veya oyuncuya fiziksel müdahaleler yapılmıyor. Kamera ile yapılan özel efektler de mevcut. Örneğin aynı boy uzunluğuna sahip iki oyuncu, kamera karşısında öyle bir şekilde konumlandırılıyor ki, biri cüce diğeri dev gibi görünebiliyor. Kamera ile yapılan özel efektler, eski dönemden günümüze en sık kullanılan özel efekt çeşitlerinden bazıları. Dijital görsel efekt kullanabilen ve buna bütçe ayırabilen büyük şirketler bile özel efekt kullanmayı tercih edebiliyor. Örneğin 1999 yapımı Yüzüklerin Efendisi filminde Hobbit ve Büyücü, kamera ve masaya uygulanan özel efektler ile cüce ve dev gibi görünmesi sağlandı.

Kamera ile yapılan özel efekt ile sanki bir uçurum varmış gibi gösterilebilir.

Özel efektin kalitesi, ne kadar gerçekçi hissettirdiğine bağlıdır. Bazı yasaklı filmlere bakıldığında, gerçekçilik hissiyatını arttırmak için Practical Effect yerine fiziksel olarak eylemler gerçekleştirildiğinden, film setinde; ölümler, yaralanmalar, hayvanlara yönelik şiddet gibi istenmeyen birçok durumun meydana geldiği görüldü. Ayrıca kadavra gibi gerçek ölü bedenlerin kullanıldığı yapımlar da görüldü.

Tam aksi durumlar da var. Örneğin terörist grupların insanları yaktığı videoların gerçek olmadığı ve özel efekt ekipmanlarıyla yapıldığına ilişkin deliller basında yer almıştı. Durum insanları etkilemek olunca sinema dışında da kullanım amaçları görülüyor.

Günümüzde istenilse dahi, insan hakları ve yasal mevzuatlar gereği, bir oyuncuyu veya hayvanı ateşe veremez, uçurum kenarında kayıt almak için zorlayamazsınız. Bu gibi durumlarda, suçun tespitinden itibaren; yönetmen, yapımcı ve set çalışanları hakkında dava açılabilir ve hapis cezası uygulanabilir. Bu nedenle özel efektlerin başarılı olabilmesi için, hem yetenekli ve deneyimli insanlarla çalışmak hem de iş güvenliği kapsamında uygulamak önemlidir.

Ayrıca Bakınız: Practical effect

Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.

Son Gönderiler

  • Teknik Bilgi

Bleach Bypass (Skip Bleach) Nedir? Sinemada Nasıl Kullanılmaktadır?

Bleach Bypass (Skip Bleach), analog sinema döneminde popüler olan ve dramatik etki yaratmak veya görüntüyü…

% gün önce
  • Bilgilendirmeler

Nü (Çıplak) Mankenlik / Modellik Nedir? Nasıl Nü Model Olunur?

Nü (Çıplak) modellik ve mankenlik, kıyafet ve vücut aksesuarları olmadan poz verme durumunu ifade eder.…

% gün önce
  • Genel

Tesettür Mankenliği Nedir? Tesettür Mankeni Başvuru Şartları

Tesettür mankenliği, tesettür giyim tarzına yönelik ürünlerin (türban, şal, tunik, hırka vb.), İslami kurallara uygun…

% gün önce
  • Genel

Taçsız Prenses Oyunculuk Başvurusu – FOX Taçsız Prenses Rol Seçmeleri

Taçsız Prenses dizisi oyunculuk başvurusu ve Taçsız Prenses dizisi rol seçmeleri için ajansımıza başvuru yapabilirsiniz.…

% gün önce
  • Genel

Benim Adım Farah Oyunculuk Başvurusu – FOX Rol Seçmeleri

Benim Adım Farah dizisi oyunculuk başvurusu ve Benim Adım Farah dizisi rol seçmeleri için ajansımıza…

% gün önce
  • Genel

Как Стать Фотомоделью В Турции? Как Получить Вид На Жительство В Турции?

Все задаются вопросом, как стать фотомоделью в стране Турция. Турция имеет большую долю рынка в…

% gün önce