Teknik Bilgi

Photogrammetry (Fotogrametri) Nedir? Sinema Endüstrisine Etkisi

Photogrammetry (Fotogrametri), endüstri bölümlerine göre birçok farklı anlama gelebilir. Ancak en genel kullanım ifadesi, gerçek dünyadaki fiziksel nesneler hakkında fotoğraflar aracılığıyla bilgi edinme ve bu fotoğraflardan çeşitli yüzey noktalarının kesin ölçümlerini yapabilme tekniğinidir. Toplanan bilgiler, film endüstrisi de dahil olmak üzere çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Günümüzde fotoğraflardan elde edilen verilerle yeni benzersiz veriler üretilmektedir. Sinema ve görsel efekt dünyasında çok geniş bir kullanımı var. Örneğin, camera tracking (Kamera Hareket takibi), Photo Scanning (Fotoğraf Tarama) gibi.

Sinemada sahneler, objeler ve kişiler bu teknikle dijital ortama aktarılıyor. Sahnelerde patlama ve yıkılma efektleri, nesnelerde manipülasyon, kişilerde tehlikeli eylemler yaptırabiliyor.

Fotoğrafların taranmasıyla dijital geometrik veriler üretilebilmektedir. Bu işleme scanning de deniliyor.

Hava veya karasal olmak üzere iki tür fotogrametri elde etme şekli vardır. Havadan yapılan fotogrametri verilerini elde edebilmek için, fotoğraflanma aşamasında uçak veya drone kullanılır. Asıl amaç yüz ölçümü veya yerküre verilerini çıkartmaktır.

Karasal kullanımda çekilen fotoğraflar ve videolar genellikle el kamerasıyla veya telefonla çekilir. Bu çekimlerle; nesnelerin, binaların veya herhangi bir sahnenin 3 boyutlu modellemesi çıkartılabilir.

Her iki fotogrametri türü de film endüstrisinde kullanılmaktadır. Film setlerinde yakın mesafeli fotogrametri kullanılarak doğru bir şekilde 3 boyutlu veriler oluşturulabilirken, yerküre tespiti için pilotlara ve uçaklara ihtiyaç duyulmaktadır. Fotogrametri ayrıca dijital olarak; dublör oluşturma (3D scanning), kalabalık oluşturma veya çoğaltma, doku eşleme işlemleri gibi aktif şekilde VFX alanında kullanılıyor.

1999 yapımı Dövüş Kulübü filmi, fotogrametriyi kullanan ilk yapımlardan biriydi. Filmin yönetmeni David Fincher, “Mutfak Patlaması” sahnesinde patlamayı ve patlamanın her aşamasını net şekilde izleyicilerinin görmesini istedi. Mutfaktaki her nesnenin üç gün boyunca yüzlerce hareketsiz fotoğrafını çekerek mutfak setini dijital olarak yeniden oluşturmak için fotogrametri kullanıldı. Böylece tüm sahne fotogerçekçi bir 3 boyutlu ortamda yeniden üretilebildi. Böylelikle büyük nesneler bile macro lensle çekilmiş gibi gösterilebildi. Bu durumda geniş bir plandan macro plana geçme sırasında kesinti yapılmadan akıcılık elde edildi.

Fight Club Apartment Scene

Photogrammetry (Fotogrametri) Nasıl Yapılır?

Photogrammetry işleminde kullanılan ekipman, işlem süresinde önem taşımaktadır. Veri kaydını, fotoğraflama veya video kaydı olarak yapmak mümkündür. Fotoğraflanma şeklinde yapılan kayıt, daha detaylı veriler elde edilmesini sağlar. Bu nedenle yüksek megapixel özellikli bir kamera kullanmak avantaj yaratır.

Dijital ortama aktarılacak her nesne veya sahne mümkün olduğunda her açıdan çekilmelidir. Dikkat edilmesi gereken çekimler arasında objelere uzaklığınız sabit kalmalıdır. Obje veya sahnenin etrafında tur atarak her açı fotoğraflanıp veya videolandıktan sonra, Photogrammetry (Fotogrametri) yazılımına aktarılır.

Photogrammetry yazılımları video kaydını fotoğraflara böler, fotoğraf kayıtlarını ise isimlendirme şekline göre sıraya dizer. Sonrasında fotoğrafları analiz eder. Fotoğraflar arasında benzerlik eşitlemesi yapar. Böylelikle bir fotoğrafta görünün obje diğer fotoğrafta hangi noktada duruyorsa bunu bir veri olarak kaydeder. Eşleşen bu noktalar dijital bir sahneye yannsıtılır. Dilerseniz 3 Boyutlu model olarak dilerseniz sadece nokta uzayı olarak kayıt edebilirsiniz.

Noktalar birleştiğinde bir poligon elde edilir. Bu nedenle nokta sayısının yüksek olması yüksek poligonlu ve detaylı bir 3 boyutlu model elde etmenizi sağlar. 3 boyutlu elde edilen modele sonrasında temizleme işlemi uygulanmalıdır. Hatalı poligonlar veya yüzey bükülmeleri gibi. Bu hataları en iyi Zbrush programı ile gidermek mümkün.

Photogrammetry tarama

Photogrammetry (Fotogrametri) Yazılımları Nelerdir?

  • Nerf Studio (Yeni Algoritma)
  • Reality Capture
  • 3DF ZEPHYR
  • Autodesk ReCap
  • IMAGINE Photogrammetry
  • Agisoft Metashape
  • Meshroom (Open Source)

Ayrıca Bakınız: Photogrammetry

Şimdi ajansımıza katılarak oyunculuk dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıya tıklayınız. Instagram’dan mesaj göndermek için @aremcastajans adresini kullanın.

Son Gönderiler

  • Teknik Bilgi

Bleach Bypass (Skip Bleach) Nedir? Sinemada Nasıl Kullanılmaktadır?

Bleach Bypass (Skip Bleach), analog sinema döneminde popüler olan ve dramatik etki yaratmak veya görüntüyü…

% gün önce
  • Bilgilendirmeler

Nü (Çıplak) Mankenlik / Modellik Nedir? Nasıl Nü Model Olunur?

Nü (Çıplak) modellik ve mankenlik, kıyafet ve vücut aksesuarları olmadan poz verme durumunu ifade eder.…

% gün önce
  • Genel

Tesettür Mankenliği Nedir? Tesettür Mankeni Başvuru Şartları

Tesettür mankenliği, tesettür giyim tarzına yönelik ürünlerin (türban, şal, tunik, hırka vb.), İslami kurallara uygun…

% gün önce
  • Genel

Taçsız Prenses Oyunculuk Başvurusu – FOX Taçsız Prenses Rol Seçmeleri

Taçsız Prenses dizisi oyunculuk başvurusu ve Taçsız Prenses dizisi rol seçmeleri için ajansımıza başvuru yapabilirsiniz.…

% gün önce
  • Genel

Benim Adım Farah Oyunculuk Başvurusu – FOX Rol Seçmeleri

Benim Adım Farah dizisi oyunculuk başvurusu ve Benim Adım Farah dizisi rol seçmeleri için ajansımıza…

% gün önce
  • Genel

Как Стать Фотомоделью В Турции? Как Получить Вид На Жительство В Турции?

Все задаются вопросом, как стать фотомоделью в стране Турция. Турция имеет большую долю рынка в…

% gün önce