Teknik Bilgi

Closing Credits (Kapanış Jeneriği) Nedir? Kayan-Akan Yazılar Hakkında

Kapnış jeneriği olarak da bilinen Closing Credits, bir yapımın (dizi/film/oyun) sonunda yer alır ve projede çalışan ekip üyelerinin ve oyuncuların isimlerinden oluşur. Genel olarak, müzik eşliğinde siyah bir arka plan üzerinde, aşağıdan yukarı doğru kayan beyaz metin olarak görüntülenirler ve kişilerin isimlerinin yanında prodüksiyondaki görevlerine yer verilir.

1900’lerin başında filmlerde hiç kapanış jeneriği yoktu. Sonraki birkaç yılda, aktörler ve aktrisler büyük hayran kitleleri oluşturmaya başladığında, isimler filmlerde görünmeye başladı. Şu anda, bir filmin başında, ana oyuncu kadrosu ve yönetmenin yer aldığı ayrı bir jenerik dışında kapanış jeneriği mutlaka kullanılıyor.

1960’larda 1970’lerde filmler, daha fazla iş bulmalarına yardımcı olmanın bir yolu olarak yapımda görev alan ekip üyelerini de içeren uzun kapanış kredilerine yer verilmeye başlandı. Yapımlar daha karmaşık hale geldikçe ve daha fazla ekip üyesi gerektirdikçe, kapanış jeneriği sekansları uzadı ve günümüzde bazı filmlerin bitiş jeneriği yaklaşık on beş dakikaya kadar ulaştı.

Birçok film izleyicisi kapanış kredilerini atladığı veya izlemediği görülmüştür. Bunu fark eden yapımlar, bu bölümün atlanmaması için After Credits denilen ve filme ait bir bölümü içeren kısa bir sahneyi kayan yazının sonrasına koyuyorlar. Bu durumda After Credits olmasa da önceden bu sahnelerin varlığını bilen seyirci, tüm credits ekranını izliyor.

Yine de, bir yapımda yer alan herkes, kapanış jeneriğine dahil değildir. Uzun metrajlı bir film yapımında yer alan çok sayıda insanla, her bireye yer vermek, kapanış jeneriğini uzatacaktır. Bu nedenle ekipte önemli bir yere sahip olan çalışanlar dahi bu bölümde yer almayabilir. Çünkü Closing Credits sinema salonlarında limitli sürenin dahilinde filmin bir sahnesi olarak kabul edilmektedir.

Son Gönderiler

  • Teknik Bilgi

Bleach Bypass (Skip Bleach) Nedir? Sinemada Nasıl Kullanılmaktadır?

Bleach Bypass (Skip Bleach), analog sinema döneminde popüler olan ve dramatik etki yaratmak veya görüntüyü…

% gün önce
  • Bilgilendirmeler

Nü (Çıplak) Mankenlik / Modellik Nedir? Nasıl Nü Model Olunur?

Nü (Çıplak) modellik ve mankenlik, kıyafet ve vücut aksesuarları olmadan poz verme durumunu ifade eder.…

% gün önce
  • Genel

Tesettür Mankenliği Nedir? Tesettür Mankeni Başvuru Şartları

Tesettür mankenliği, tesettür giyim tarzına yönelik ürünlerin (türban, şal, tunik, hırka vb.), İslami kurallara uygun…

% gün önce
  • Genel

Taçsız Prenses Oyunculuk Başvurusu – FOX Taçsız Prenses Rol Seçmeleri

Taçsız Prenses dizisi oyunculuk başvurusu ve Taçsız Prenses dizisi rol seçmeleri için ajansımıza başvuru yapabilirsiniz.…

% gün önce
  • Genel

Benim Adım Farah Oyunculuk Başvurusu – FOX Rol Seçmeleri

Benim Adım Farah dizisi oyunculuk başvurusu ve Benim Adım Farah dizisi rol seçmeleri için ajansımıza…

% gün önce
  • Genel

Как Стать Фотомоделью В Турции? Как Получить Вид На Жительство В Турции?

Все задаются вопросом, как стать фотомоделью в стране Турция. Турция имеет большую долю рынка в…

% gün önce