Kusursuz fiziğe sahip insanların resmedildiği tablolar, gerçekçi insan çizimleri ve heykeller Barok Sanat Tarzı’nın ürünleridir. 16. ve on 17. yüzyıllar arasında Avrupa sanatı üzerinde büyük etkisi olan Barok sanat hareketi, eserleri inceleyenlerin zihninde coşku ve görkemlilik hissettirmek amacıyla yapılıyordu. Roma, Floransa ve İtalya’da Katolik kilisesi Barok dönemini etkileyen en büyük unsur oldu. Bu bölgedeki barok sanatı ve mimari yapısı, Michelangelo gibi geçiş dönemi sanatçılarından gerçekçilik ve klasisizm tonlarını vurgulayarak Katolik ihtişamını yaymak amaçlanmıştı. Kuzey Avrupa’da, Peter Paul Rubens gibi Barok Sanatını benimseyen ressamlar, kilise propagandası yerine daha laik konuları ele almaya başladı ve eserlerini aynı tarz ihtişam ve süslemeyle yaptılar.
Barok sanat hareketi, Protestan Reformuna bir yanıt olan Katolik Karşı-Reformasyon içinde bir toplantı olan Trent Konseyi’nden çıktı. Konsey, sanatçıların sanat tarzını Hıristiyanlığın dogmasını ve ihtişamını desteklemek için kullanabileceği sonucuna vardı.
- Maniyerizm Üzerine İnşa : Papa ve Katolik bilginler, Avrupalı sanatçıları, heykeltıraşları ve mimarları Yüksek Rönesans sanatından ilham alan Maniyerist tarzları genişletmeye teşvik etti. Maniyerizm, o zamanlar çağdaş sanata egemen olan güzellik estetiğini abarttı. Caravaggio gibi ressamlar, Yunan ve Roma klasisizmine ağır bir selam vermenin yanı sıra büyük ölçekte gerçekçiliğe dönüşe ilham verdiler.
- Avrupa üzerinden yayılma : On yedinci yüzyılın başlarında, Barok sanat Roma’nın ötesine geçti. Louis XIV, Paris, Fransa’nın dışında bulunan Versay Sarayı’nı genişletmeye karar verdi. Yeniden tasarım, Barok mimarisinin temel bileşenlerini benimsedi. Sanatın geleneksel olarak Protestan Reformu normlarına bağlı olduğu Kuzey Avrupa’da, Katolik sanatçı Peter Paul Rubens, Roma’da kapsamlı bir çalışmanın ardından Barok fikir ve tekniklerini tanıttı.
- İspanya’da Barok Geleneği : On yedinci yüzyılın ortalarında İspanya Barok stili benimsemişti. İspanyol kraliyet ailesini ele geçiren Diego Rodríguez de Silva y Velázquez’in Las Meninas’ı, dönemin en dikkate değer sanat eserlerinden biridir.
- Portekiz’de yavaş bir başlangıç : İspanya, 1600’lerin ortalarında stili benimsemiş olsa da, Barok’un daha ayrılmış sanat ve mimariyi tercih etme eğiliminde olan Portekiz kültüründe kırılması yaklaşık bir yüzyıl alacaktı.
- Rokoko, Barok’ta genişler : Rokoko – daha tasasız, ancak Barok stiline gösterişli bir yaklaşım – Bohemya, Bavyera, Avusturya ve Polonya gibi orta Avrupa bölgelerine doğru yol aldı. Almanya’nın Bavyera bölgesindeki Basilika Vierzehnheiligen (On Dört Kutsal Yardımcı’nın Bazilikası) Rokoko stilini örneklemektedir. 18. yüzyılda, Rokoko Fransız kültürünü yakaladı ve Avrupa’nın çoğunda resmi Barok’un sonunu heceledi.
Barok Sanatının 4 Özelliği
Barok resim, heykel ve mimari, aşağıdakiler de dahil olmak üzere tekrar eden özellikleriyle tanımlanabilir:
- Görkem : Barok katedrallerin mermer sütunlarından Rubens’in resimlerinin kaslı figürlerine kadar Barok sanat, ihtişamı doğal uç noktalarına iter.
- Gerçekçilik: İtalyan ressam Caravaggio ve İspanyol sanatçılar Diego Velázquez ve Francisco Ribalta’dan ilham alan Barok ressamlar, ideal oranlarda ve genellikle dramatik pozlarla da olsa insan formunun gerçekçiliğini vurguladılar.
- Sanat yoluyla neşe : Barok ve Rokoko formları, güzelliği, görkemi ve zarafeti vurgulayarak her tuvalin, yapının ve heykelin tüm potansiyelinden yararlanmaya çalıştı.
- Eğrisel formlar : Barok sanat nadiren düz çizgilerle ilgilenir, mümkün olduğunda zarif yayları ve eğrileri tercih eder.
Ünlü Barok Sanatçılar ve Heykeltıraşlar
Barok dönemi, eserleri New York Metropolitan Sanat Müzesi’nden Paris’teki Musée du Louvre’a kadar uzanan galerilerde geniş çapta sergilenen birçok önemli sanatçı ve heykeltıraş üretti.
- Annibale Carracci : Erken bir İtalyan Barok ressamı olan Carracci’nin eserleri arasında Mısır’a Uçuş ve Melekler Tarafından Desteklenen Dikenli Tacı Giyen İsa yer alır .
- Artemisia Gentileschi : Caravaggio’dan çok etkilenen Gentileschi, dönemin en önemli kadın sanatçılarından biridir. Judith Heading Holofernes’i çizdi .
- Caravaggio : Chiaroscuro tekniğini kullanan Caravaggio, genellikle Barok akımının ilk büyük ressamı olarak kabul edilir ve onu izleyenler üzerinde büyük bir etkisi vardır. Caravaggio’nun ünlü eserleri arasında Aziz Matta’nın Çağrısı, Aziz Petrus’un Çarmıha Gerilişi ve Şam Yolunda Dönüşüm sayılabilir .
- Diego Velázquez : İspanyol Barok (barroko) ustası Diego Velázquez, Las Meninas ve Papa Masum X’in Portresi’ni yaptı .
- Gian Lorenzo Bernini : İtalyan sanatçı , Aziz Teresa’nın Ecstasy’si ve Apollo ve Daphne dahil olmak üzere Barok heykeller yarattı .
- Johannes Vermeer : Hollandalı ressam , İnci Küpeli Kız ve Martha ve Meryem’in Evinde İsa’yı resmetti .
- Nicolas Poussin : Fransız Klasisizm sanatıyla da tanınan Nicolas Poussin , aslında Barok tarzı unsurları birleştiren Aziz Petrus Bazilikası için bir sunak olan Aziz Erasmus Altarı’nı yaptı.
- Peter Paul Rubens : Roma’da eğitim görmüş Flaman ressam. Eserleri arasında Paris’in Yargısı ve Anlaşmazlığın Üstesinden Gelen Kahramanca Erdem olarak Herkül yer alıyor .
- Rembrandt : Rembrandt van Rijn, The Night Watch ve The Anatomy Lesson of Dr. Nicolaes Tulp gibi tablolarıyla tanınan Hollandalı bir ustaydı .
Ayrıca Bakınız: Barok
Diğer Gönderilerimiz İçin: Gönderiler